Republika Srpska, Milorad Dodik
Tanjug/Slobodan Miljevic
Republika Srpska, Milorad Dodik

Tanjug/Slobodan Miljevic

Republika Srpska, Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Igor Radojičić gradonačelnik Banja Luke na vanrednoj konferenciji za novinare govorio je o novoj odluci Ustavnog suda BiH, po kojoj je grad Banjaluka ostao bez zemljišta u centru grada zvano "stara autobuska stanica", a gde se sada nalazi Muzej savremene umetnosti. Evo šta je Igor Radojicic rekao o Odluci Ustavnog suda.

-Ustavni sud BiH nastavlja udare. Nakon slučaja sa poljoprivrednim zemljištem, na udaru je grad Banjaluka. Nakon što je izazvao ustavno pravnu i političku krizu odredbama o zemljištu Republike Srpske, evo, u kontinuitetu sledi drugi udar. I ovaj put se na udaru našao interes grada, javni interes, i odluka Ustavnog suda BiH u korist privatnih lica. Smatram da je Ustavni sud BiH trenutno oruđe koje se koristi protiv interesa Republike Srpske, a evo sada i protiv interesa grada Banja Luke.

Proteklih dana ste čuli da je on postao jedan generator oblikovanja BiH nakon što je OHR prestao da radi. Sarajevu ne odgovaraju dosadašnje vlasti u Banja Luci pa je potrebno makar politički naštetiti vlastima u Banja Luci, a u suštini dugoročno preoblikovati politički sistem i  imovinske odnose u BiH. Moram postaviti pitanje: "Da li su i u ovoj odluci stranci umešali prste?" Možda ovo može izgledati čudno, ali mi je pre dve godine jedan visoki diplomata pokucao na sastanak nenajavljeno, i bez dogovora uvesti upravo ljude sa kojima smo u tom momentu bili u sporu, da lobira za njih, u toku trajanja sudskog spora. Gde je garancija da se on i drugi stranci nisu mešali u sudske procese u Sarajevu, da li su to pokušali raditi i prema Ustavnom sudu i sudijama, ako su to radili prema gradu?

Mimo diplomatskih normi mešati se u sudske postupke zemlje u kojoj se nalaze i sad isposlovati ovakvu jednu presudu, po mom misljenju, donešena odluka nije pravedna, nije zasnovana na pozitivnim pravnim propisima, i nije uzela u obzir valjane dokaze. Podsećam da smo mi kao grad dobili pravosudnu presudu na najvišoj sudskoj instanci na Višem privrednom sudu Republike Srpske, a onda se pojavljuje Ustavni sud BiH sa ovakvom presudom, u korist druge strane. Sistemski odgovor na ovo je donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH a centralno pitanje je nedadležnost Ustavnog suda BiH, koji u praksi funkcioniše kao Vrhovni sud BiH koji ne postoji. Ustavni sud BiH je sam sebi proširio nadležnosti i to nema nigde u svetu, a to odgovara političkom Sarajevu. Grad Banja Luka će sve pravne i političke mogućnosti iskoristiti da zaštiti svoje intrese. Mi imamo mogućnosti da se zaštitimo. Smatram da ovde ima posla za istražne organe, od početka postupka koji traje 16 godina, kako su nestajali dokumenti iz sedamdesetih godina gde nema ključnih dokumenta ugovora, posebno je naglasio Igor Radojičic.