Žena vojnik
Profimedia
Ilija Daković

Vojska Crne Gore

Ilija Daković, Foto: Vojska Crne Gore

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Brigadni general Ilija Daković smenjen je sa te funkcije, a na njegovo mesto biće postavljen pukovnik Dragutin Dakić, glavni inspektor u ministarstvu odbrane, prenosi borba.me.

Kako prenosi ovaj portal, Dakoviću, koji je devet meseci bio na čelu Generalštaba i to u v.d. stanju što nikada u istoriji nije zabeleženo, ponuđeno je mesto u diplomatiji.

- On je na pomenutu funkciju došao u oktobru prošle godine kao v.d. načelnika Generalštaba. Za sve to vreme nije mu status promenjen već je devet meseci pokrivao tako odgovornu funkciju u pomenutom statusu, čime je drastično prekršen zakon. Ministar odbrane Predrag Bošković je odlučio da Daković više ne pokriva tu funkciju i sada se traži model kako da se to javnosti prezentira u blažoj varijanti, kao da nije reč o smeni, iako svi znaju da je Daković smenjen, mimo svoje volje, ali će zauzvrat dobiti poziciju u diplomatiji - rekao je izvor iz crnogorske vlade.

Kako prenose mediji, jedna od opcija da se smena zapravo predstavi kao unapređenje, jeste da se na Dan državnosti 13. jula upriliči svečanost na kojoj bi Daković predao dužnost Dakiću i tom prilikom bi javnost bila obaveštena da je on unapređen, tako što će biti poslat u diplomatiju, kao vojni ataše.

Inače, Daković je u čin brigadnog generala unapređen 12. oktobra 2017, a dan kasnije postavljen je za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, a tu funkciju je obavljao do danas.