Majka i tužno dete Mama i sin Bolesno dete
Shutterstock
Majka i tužno dete Mama i sin Bolesno dete

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Samohrana majka petogodišnjeg dečaka Afana koji je dete s poteškoćama u razvoju odlučila je, ako treba, da proda i svoj bubreg samo da bi pomogla sinu jedincu, piše "Al Džazira".

Edina Zahirović majka je deteta kojem je tokom rođenja nastupilo krvarenje mozga, potom moždani udar, a vrlo brzo su dijagnostikovani hidrocefalus, cerebralna paraliza, sindrom respiratornog slučaja i epilepsija.

Edinu i njenog sina je otac deteta vrlo brzo ostavio, te se ne brine o njima, navodi majka.

Majka: Ako nema drugog načina, prodajem bubreg

"Ostavio nas je pre tri godine i nikada mu nije poslao ni dinar, niti je učinio bilo šta za njega. Čak i kada je dete jako bolesno ili ima stalne napade i molim da ode do apoteke da uzme lekove za dete jer ja ne mogu da izađem, ni tada, ništa. Odgovor je uvek ne! Ne mogu više da živimo ovako, ne mogu da gledam mog Afana vezanog za krevet, moram mu pomoći. Moram ga ga podignem na noge, a to mogu samo vežbama i radom. Jedan fizikalni tretman privatno kod nas košta oko 15 evra, a Afanu je potrebno svaki dan. To što dobije jednom godišnje banju ili neke tretmane na klinici jednostavno nije dovoljno. S Afanom se mora intenzivno raditi da bih uspela da ga podignem na noge", priča Edina.

Ispričala je i kako se snalaze, s obzirom na to da je dečak nepokretan.

"Moram taksijem, snalazim se kako znam i umem. Budem kod rođaka u Sarajevu kad Afan ima tretmane, guram tako dok mogu. Kad nam ponestane hrane, odem majci u Visoko. Ona mi jedino pomaže. Počupala je cveće iz bašte da posadi povrće da imamo da jedemo", govori majka.

Bosna i Hercegovina za porodice sa decom koja imaju poteškoće u razvoju ne osigurava gotovo ništa pa roditelji moraju sami da se snalaze kako znaju i umeju, piše ovaj medij.

Afanu su potrebni intenzivni tretmani koje Edina ne može da priušti.

"Nisu mi potrebne pare, šta će mi pare kad gledam svoje dete kako se muči, potrebni su mi intenzivni tretmani za dete. Ako nema drugog načina, prodajem bubreg. Ja mogu da živim bez jednog bubrega, Afan ne može čitav život da bude u krevetu. Ne mogu više ni da mučim ljude oko sebe. Mama mi je penzioner, ali kupila je kolica za Afana na kredit. Možete da zamislite od 150 evra da otplaćuje kredit za kolica", zaključila je majka deteta.

Komentari (1)

TANJA

19.07.2018 22:43

PUTEM SUDA TREBA DA OSTVARI ALIMENTACIJU.A NEGU PREKO SOCIJALNOG.OVO NIJE NIKAKVO CUDO.U OVAKVIM SLUCAKEVIMA MUSKARCI NAPUSTAJU BRAK U 90 POSTO SITUACIJA.SAMO STO NAJCESCE POMAZU ZENI FINANSIJSKI.I DA PROHODA ON NECE BITI U MOGUCNOSTI DA ZIVI SAM NIKADA.DA IDE U SKOLU I OSTALO.STA SE DOBIJA TIME STO CE SE ULOZITI HILJADE EVRA DA PROHODA.ONDA TREBA JOS TOLIKO DA PROGOVORI.AKO UOPSTE MOZE.REALNO OVO JE BEZNADEZNA SITUACIJA.