Makedonija, Skoplje, referendum
EPA/Valdrin Xhemaj
Makedonija, Skoplje, referendum

EPA/Valdrin Xhemaj

Makedonija, Skoplje, referendum, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kako su pokazali rezultati makedonske izborne komisije (DIK) na glasanje je izašlo tek nešto više od 34 odsto birača. To nije dovoljno da bi se referendum smatrao uspešnim, s obzirom da je bilo potrebano da izađe pedeset odsto plus jedan.

Mala izlaznost razlog je za slavlje opozicije, koja je referendum bojkotovala. Međutim, aktuelna vlast na čelu sa Zoranom Zaevim takođe slavi, a povod je što, po njegovoj računici, ništa još nije gotovo. Dok opozicija tvrdi da to nije validno, jer je referendum doživeo fijasko zbog male izlaznosti, Zaev pominje čak i vanredne izbore ako opozicija ne prihvati "volju građana".

Zoran Zaev

Tanjug/AP

Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Činjenica da rezulatat ne znači mnogo Zaevu, i da još nije stavio tačku na priču o promeni imena te bivše jugolovenske republike, leži u postavci da je referenvum bio savetodavan. To znači da nije bio obavezujući, a da će vlast probati još jednom - izmenom ustava u Sobranju.

To je zapravo ono što je bio cilj od početka, bez obzira na volju građana Makedonije. Da bi sporazum koji je 17. juna potpisan na Prespanskom jezeru zaživeo, potrebno je da Makedonija izmeni ustav i dogovorene odredbe vezane za ime unese u njega, a nakon toga da grčki parlament ratifikuje dokument koji su potpisali šefovi diplomatija.

Đorđe Ivanov

AP/Richard Drew

Đorđe Ivanov, Foto: AP/Richard Drew

Međutim, za Makedonija ima dobre izglede da se odupre naletu svojih vlasti udruženih sa Zapadom i Albancima. Naime, da bi ustav mogao da se promeni Zaevu treba tvotrećinska većina. Kako u Sobranju sedi 120 poslanika, to znači da mu je potreban 81 glas "za".

To je upravo tačka na kojoj bi Makedonci mogli da potpuno slome pokušaj igranja vlasti. Partija Zaeva SDSM, u postojećem sastavu Parlamenta ima 49 mandata, dok najviše ima opoziciona VMRO-DPMNE - 51. Preostalih 20 mesta drže albanske partij - Demokratska unija za integracije (DUI) sa 10 poslanika (koalicioni partner Zaeva), Pokret Besa 5, Alijansa za Albance 3, a Demokratska partija Albanaca (DPA) ima 2 poslanika.

Makedonija, Skoplje, referendum

EPA/Valdrin Xhemaj

Makedonija, Skoplje, referendum, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Tako će Zaevu, da bi mogao da menja ustav Makedonije, biti potrebni i glasovi VMRO-DPMNE, jer poslanici njegove stranke i Albanaca neće biti dovoljni.

Zato se makedonski aktuelni premijer u prvom obraćanju nakon zatvaranja glasačkih mesta, obratio upravo opoziciji, i pozvao je da ostavi partijske i lične interese po strani.

PROČITAJTE JOŠ:

Naravno, Zaev je zapretio i novim izborima, ukoliko se volja Zapada, odnosno promena ustava, ne ispune. Premijer Makedonije rekao je i da neće podneti ostavku koju je najvaljivao uoči refernduma ako on propadne, a ukoliko vanrednih izbora bude bilo migući termin je mogući termin novembar.

Opasnost još nije prošla, jer su prethodno pojedni makedonski mediji objavili nezvanične informacije da će grupa poslanika iz VMRO-DPMNE podržati izmene ustava, pod uslovom da referendum bude uspešan jer bi onda mogli da opravdaju tu svoju odluku. Čak i da je to bila opcija, sada više nije izvesna ali, zaev potpomognut Zapadom još ima vremena da izvuče kartu koja, za sada, nije na stolu.