Makedonija, Skopje
EPA/Georgi Licovski
Makedonija, Skopje

EPA/Georgi Licovski

Makedonija, Skopje, Foto: EPA/Georgi Licovski

U glavnom gradu Skoplju vazduh odiše neizvesnošću, dok se zemlja bliži istorijskom trenutku. Međutim, sudbina se ponovo poigrala sa Makedoncima, pa bi ovaj referendum pre mogao da postane glasanje o članstvu u EU i NATO, nego o dogovoru vlada Grčke i Makedonije kojem se mnogi građani zapravo - protive.

Referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke". Ovim referendumom mogao bi da bude rešen decenijski spor sa Grčkom oko imena, ali sve preti da se obije o glavu građanima.

Aleksis Cipras i Zoran Zaev

Tanjug/AP

Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Naime, stranka Zorana Zaeva, koja je na izborima prošle godine osvojila manje glasova od VMRO-DPMNE, ipak je dobila mandat "preko reda", i formirala koaliciju sa najvećom albanskom partijom u Makedoniji. Nakon bure u Sobranju i na ulicama, lideri dotadašnje vlasti ponudili su Zaevu da pravi vladu ukoliko se odrekne Tiranske platforme.

Ipak, iako je odbio ponudu, na vlast je došao nakon previranja, a onda je po ubrzanom postupku počeo da radi na uvođenju Makedonije u NATO i EU.

Makedonija, Skopje

EPA/Georgi Licovski

Protesti u Makedoniji, Foto: EPA/Georgi Licovski

Međutim, iako su Makedonci većinom za pristupanje EU i NATO paktu, sada su uslovljeni činjenicom da moraju da promene ime državi, čemu se masovno pritive. I ne samo oni, protiv dogovora su i Grci, pa se tak odlučuje o sporazumu dve vlade kojem se protive građani te iste, dve države.

Tako bi sve moglo da se olupa o glavu vladi Zorana Zaeva, jer će poslednju reč ipak imati građani Makedonije. Naime, ukoliko na referendumu zaokruže opciju "NE", ceo plan pada u vodu, Makedonija neće menjati ime, što će ponovo zakočiti put ka evro-atlanskim integracijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Zato i ne čudi, blago rečeno, čudno formulisano pitanje koje će se naći pred Makedoncima kroz šest dana.

U međuvremenu, Skoplje je tokom ovog meseca posetilo nekoliko visokih zapadnih i regionalnih predstavnika, dok od lidera EU i NATO stiže veliki broj poruka u podršci o promeni imena i izlasku na referendum. Među poslednjima je Emanuel Makron, predsednik Fancuske, koji je istakao da dogovor sa Grčkom "omogućava budućnost njihove zemlje". Makedoniju su tokom septembra posetili nemačka kancelarka Angela Merkel, ministar odbrane SAD Džejms Matis, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, nekoliko ministara spoljnih poslova i drugi visoki zvaničnici, dok je bivši američki predsednik, Džordž Buš mlađi, poslao poruku podrške promeni imena između ostalih.

U diplomatskoj ofanzivi za opciju na referendumu kojom bi se Makdonija odrekla svog imena, učestovao je i američki predsednik Donald Tramp, koji je preneo predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu da dogovor sa Grčkom o imenu otvara Skoplju put za članstvo u NATO i Evropskoj uniji.

Ipak, s obzirom da je sporazum na staklenim nogama, sa Zapada dolaze i pokušaji da se eventualni ruski uticaj u nestabilnom regionu prikaže kao "loš", dok se uticaj Zapada formuliše kao "dobar". Tako se ponovo čuju priče o "otrovnom ruskom uticaju", koji navodno ima za cilj da spreči referendum.

Tako je Džejms Matis u Skoplju rekao da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspeo referendum o promeni imena. Kontroverzni američki list "Vašington post" piše da operacije Moskve podsećaju na one koje je ona vodila u SAD, Britaniji i drugim demokratijama uoči izbora, aludirajući na mešanje u izvore u SAD koje ni dva godine nakon glasanja građane u Americi nije dokazano.

Ipak, osim iznošenja tvrdnji, zapadna strana, ponovo, nije ponudila ni jedan jedini dokaz o akcijama Rusije.

S druge strane, recept po kojem će građani Makedonije birati o promeni imena upadljivo podseća na "trapavo" formulisano pitanje koje je vlada Borisa Tadića uputila sudu u Hagu, koji je trebalo da da savetodavno mišljenje o Kosovu.