Makedonija, Skoplje, referendum
EPA/Valdrin Xhemaj
Makedonija, Skoplje, referendum

EPA/Valdrin Xhemaj

Makedonija, Skoplje, referendum, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

U Makedoniji je danas održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali o promeni imena te bivše jugoslovenska republike, ali i ulasku te zemlje u NATO i EU.

Referendum nije uspeo s obzirom na to da je izašlo 36,11 odsto građana, a trebalo je da izađe bar 50 odsto plus jedan.

Na osnovu obrađenih 85,71 odsto biračkih mesta, "ZA" je glasalo 91,25 odsto birača (458.053), dok je "PROTIV" bilo 5,82 odsto.

Građani Makedonije slave na ulicama Skoplja jer se, po svoj prilici, ime ove države neće menjati, dok se premijer Zoran Zaev zahvalio onima koji su izašli na glasanje.

Zaev je pritom poručio da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako u tome ne uspe, kaže, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra.

Iz minuta u minut:

00.45 - Slavlje ispred Sobranja

Makedonci koji su odlučili da večeras izađu na ulice da bi proslavili rezultate današnjeg glasanja ispred Sobranja su pevali i igrali.

 

23.55 - Stoltenberg: Vrata NATO su vam otvorena, ako ispunite procedure!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno.

"Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene", napisao je Stoltenberg na svom Tviteru.

23.30 - Zaev održao konferenciju, ne miri se sa porazom!

23.00 - ZVANIČNO: REFERENDUM U MAKEDONIJI NIJE USPEO!

Predsednik Državne izborne komisije je potvrdio da nije postignuta neophodna izlaznost. "Jasno je da odluka nije donesena", rekao je Oliver Derkovski i dodao da se očekuje da će izlaznost biti između 36 i 37 odsto, prenosi Rojters. Građanska koalicija Most saopštila je da je izlaznost 36,6 odsto.

22.30 - Obrađeno više od 85 odsto glasova

DIK: Na osnovu obrađenih 85,71 odsto biračkih mesta, "ZA" je glasalo 91,25 odsto birača (458.053), dok je "PROTIV" bilo 5,82 odsto.

Izlaznost je prema ovim podacima bila 36,11 odsto.

22.15 - Zaev i Cipras razgovarali telefonom

Makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras razgovarali su telefonom nakon završetka referenduma u Makedoniji, navodi grčka novinska agencija ANA-MPA, javlja dopisnik MIA iz Atine.

Kako se navodi, Cipras je pohvalio Zaeva za „odlučnost i hrabrost da nastavi sa sprovođenjem dogovora“.

22.00 - Atmosferu sa ulica Skoplja pogledajte u linku ispod:

21:29 - Novi rezultati glasanja

Na osnovu obrađenih 53,74 odsto glasačkih mesta, na današnjem referendumu u Makedoniji za članstvo u EU i NATO i promenu imena države 90,83 odsto građana glasalo je "za", dok je 6,17 odsto bilo "protiv", podaci su objavljeni na sajtu Državne izborne komisije.

Bilo je 8.996 nevažećih glasačkih listića, a na osnovu obrađenih podataka sa 53,74 odsto glasačkih mesta izlaznost je bila 34,90 odsto.

21.15 - Han čestitao Makedoncima koji su izašli na referendum

Komesar EU za proširenje Johanes Han čestitao je građanima koji su izašli na referendum u Makedoniji.

"Jasnim glasom ZA data je široka podrška Prespanskom sporazumu i evroatlantskom putu zemlje", napisao je Han na Tviteru.

 

21.00 - PRVI REZULTATI:

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 20 odsto obrađenih glasova, za promenu imena glasalo je 91,03 odsto, a protiv 6,03 odsto, kažu iz Državne izborne komisije.

20.36 Zaev preti: Ili podrška ili novi izbori

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev ocenio je večeras da je referendum u toj zemlji bio demokratski i da će, ukoliko se ispostavi da je većina građana glasala "za", njihova volja biti sprovedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

20.32 U toku konferencija opozicije: Makedonija će pobediti

20.24 Privedena sestra poslanika

U Gostivaru je privedena sestra jednog poslanika jer je, zajedno sa još jednom osobom, slikala glasače. Najveći broj neregularnosti odnosio se na vređanje glasača i nedozvoljeno snimanje. U 6 slučajeva, birači su fotografisali listiće, a jedna žena je koristila olovku sa ugrađenom kamerom.

20. 20 Ajvar jači od NATO i EU

Na Tviteru je ajvar i dalje glavni motiv protivnika referenduma koji slave pobedu. Oni su ceo dan pozivali ljude da umesto da izlaze na glasanje ostanu kod kuće i prave - ajvar!

19.51 Zaev: Referendum je uspešan

Premijer Makedonije Zoran Zaev čestitao je građanima Makedonije na uspešnom referendumu.

- Očekujem od protivnika iz VMRO-DPMNE da poštuju demokratsku volju građana, jer nas u suprotnom čekaju prevremeni parlamentarni izbori - rekao je Zaev uz glasan aplauz pristalica.

19.49 Izlaznost do 18:30 časova

Do 18.30 časova, na referendum je izašlo 34.09 odsto glasača, navela je makedonska Republička izborna komisija

19.40 Slavlje na ulicama

Kako javlja američka agencija AP, protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju "Makedonija", prenosi Tanjug.

19.35 Obraćanje Zaeva

Premijer Makedonije Zoran Zaev obratiće se uskoro medijima u medija centru koalicije "Izađi Za evropsku Makedoniju".

19.00 Kraj glasanja

Glasačka mesta u Makedoniji zatvorena su u 19 sati, a prema preliminarnim rezultatima izlaznosti referendum najverovatnije nije uspeo.

18.58 Procene izlaznosti

Organizacija "Europe elect" koja prati izbore širom EU, objavila je procenu da će izlaznost u sedam sati kada se zatvaraju glasačka mesta biti 35 odsto.

18.56 Ubrzano punjenje kutija

Protivnici referenduma tvrde da je u albanskim opštinama u poslednjim satima referenduma došlo do ubrzanog punjenja glasačkih kutija. Ipak, oni predviđaju da neće doći do promene u ukupnoj izlaznosti na referendumu.

Oni to ilustruju poređenjem izlaznosti na ranijim izborima.

18.38 Izveštaj makedonskog MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je registrovano 19 incidenata tokom referendumskog izjašnjavanja.

17.55 Fijasko se nadvija nad Vladom

Prema podacima izborne komisije, do 17 sati na birališta je izašlo samo 28,83 odsto građana. Da bi referendum uopšte bio uspešan potrebno je 50 odsto plus jedan, a do zatvaranja izbornih mesta ostalo je nešto više od sat vremena.

Makedonija

Profimedia

Makedonija, Foto: Profimedia

17.52 Građani se zovu telefonom da izađu na referendum

Makedonska stranka VMRO-DPMNE objavila je danas audio snimak na kojem ženska osoba, koja kaže da je iz SDSM-a, poziva građane telefonom da glasaju na referendumu.

Portparol VMRO-DPMNE Naum Stoilkovski na današnjoj konferenciji za novinare ocenio je ovakve pozive građanima i SMS poruke sa sličnom porukom kao skandal i "izborni kriminal".

- Zovemo iz glavnog štaba SDSM-a. Ako niste izašli na glasanje da to uradite - kaže ženska osoba sa snimka, koju građanin pita zašto da izađe na glasanje kada nije dobio nešto od stranke.

17.26 Novac za glas

Kako je na društenim mrežama objavila organizacija "Bojkotiram", koja se zalaže za bojkot današnjeg referenduma, nekoliko osoba snimljeno je kako daje novac Romima kako bi izašli na glasanje.

Fotografija je navodno snimljena u romskom naselju u Bitolju.

17.10 Protesti u Grčkoj

Referendum u Makedoniji je goruća tema i u Grčkoj. Iako je u toj zemlji danas glavna tema razorni uragan "Zorba", koji je pravi veliku štetu po ostrvima.

To neke ipak nije sprečilo da izađu na protest protiv dogovora s Makedonijom oko imena.

17.05 Albance hvata panika

Premijer Albanije Edi Rama, pozvao je sunarodnike u Makedoniji da izađu na referendum i glasaju.

- Zaista se nadam da će svaki makedonski Albanac razumeti danas težinu svojih odgovornosti, bez obzira na partijsku pripadnost. Danas se  u Makedoniji glasa za budućnost dece, a ko ne glasa, preti njihovoj budućnosti - naveo je Rama na Tviteru.

16.33 "Menjam samo prezime"

Jedna Makedonka danas će promeniti prezime jer se udaje, ali odbija da učestvuje u referendumu kojim se menja ime cele države.

16.03 Nezainteresovani za glasanje

Na konferenciji za novinare, iz Republičke izborne komisije saopštili su statistiku izlaznosti do 15 časova na teritorije cele Makedonije.

- Na referendumu je glasalo 334.075 ljudi od ukupnog broja upisanih glasača. Izlaznost do 15 časova na teritoriji Makedonije iznosi 22.56 odsto - rekli su iz Republičke izborne komisije.

15.15 Makedonci ne daju ni ime ni ajvar

Grupa građana koja se protivi referendumu i promeni imena Makedonije postavila je tezge sa makedonskim ajvarom prekoputa zgrade makedonskog parlamenta.

Kako kažu za Sputnjik, na ovaj način žele da pokažu da hoće da sačuvaju makedonsku tradiciju, čiji je deo i makedonski ajvar.

14.47 Referendum na pola puta

Još šest sati ostalo je za građane Makedonije da se izjasne o promeni imena države, a biračka mesta se zatvaraju u 19 sati. Kako javlja izveštač Sputnjika iz Skoplja, izlaznost do 13 časova je 15,93 odsto.

14.00 Trik pitanje Zaevove Vlade

13.03 Registrovana četiri incidenta do sada na referendumu

Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski, izjavio je danas da su do sada na referendumu registrovana ukupno četiri incidenta.

12.48 Slaba izlaznost građana

Do 11 sati na birališta je izašlo oko 8,1 odsto glasača. Najveća izlaznost je u centralnom delu države, oko 13,31. U Bitolju je dosad glasalo 9,46 odsto, Prilepu 11,49, u Velesu 8,09 odsto, Kumanovu 9,12, Tetovu 7,60 odsto, Gostivaru 5,64 odsto, Đevđeliji 11,20 odsto, Strumici 8,53 odsto, na Ohridu 9,98 odsto i u Strugi 6,73 odsto, piše "Sputnjik".

11.30 Glasao i ministar spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov iskoristio je jutros svoje glasačko pravo.

11.00 - Neredi na glasačkom mestu u Skoplju

U Skoplju je privedena grupa mladića koji su maltretirali ženu koja došla da glasa na referendumu, a potom se sukobili sa policijom, javili su makedonski mediji.

Incident se dogodio na glasačkom mestu pred Osnovnom školom "Lazo Angelovski" u skopskom naselju Novo Lisičje. Glasanje na ovom biračkom mestu nije prekidano.

Nemira je, prema saznanjima, bilo i uoči referenduma. Makedonski MUP je saopštio da je sinoć policijskoj stanici u Skoplju muškarac I. E. (44) prijavio fizički napad, a čiji je povod glasanje na referendumu.

Naime, on je naveo da je u jednom kafiću u Skoplju bio sa svojim prijateljem kada im je prišao J. L. (33) koga poznaje od ranije i najpre mu uputio pretnje u vezi sa glasanjem na referendumu, a potom ga udario ga pesnicom, posle čega je oštećeni nakratko pao u nesvest.

Policija preduzima odgovarajuće mere i aktivnosti u vezi sa ovim slučajem.

10.45 - Telefonska linija za prigovore

Danas od 7 ujutru pa sve do 19 časova građanima Makedonije dostupna je besplatna telefonska linija (0800-54321) kancelarije zaštitnika građana gde mogu da prijavljuju sve neregularnosti na referendumu, kao i da kažu svoje mišljenje po pitanju glasanja.

Od otvaranja biračkih mesta pred izbornu komisiju stigla su tri prigovora.

10.30 - Glasao premijer Makedonije

Makedonski premijer Zoran Zaev izašao je na glasanje u pratnji svoje supruge Zorice i sina Duška. Zaev je svoje građansko pravo obavio u Strumici, u jugoistočnoj Makedoniji.

Zoran Zaev, Makedonija

Tanjug/AP

Zoran Zaev, Makedonija, Foto: Tanjug/AP

10.15 - Izlaznost do 9 časova

Prema podacima Državne izborne komisije, do 9 ujutru glasačko pravo na referendumu koristilo je 2,45% birača. Podaci su dobijeni nakon obrade 71% primljenih podataka.

Državna izborna komisija je saopštila da su do sada dobijena tri pregovora o kršenju prava glasa, ali svi su odbijeni.

Zoran Zaev, Makedonija

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

09.50 Ishod referenduma neizvestan

Sagovornik Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, naglašava da je referendum savetodavan, ali da je ispod neizvestan.

- Pitanje je da li će na birališta izaći potrebnih pedeset odsto plus jedan građana. Iako je samo barometer javnog mnjenja, vladajućoj stranci je stalo da uspe. Završna tačka biće glasanje u Sobranju, kada će se menjati Ustav. Za sada vladajuća stranka nema većinu za izlasavanje ustavnih promena, ali se nadaju da će uspeti da pridobiju poslanike iz drugih stranka i prikupe potrebnu dvotrećinsku većinu. Albanske stranke su generalno za promenu imena – kaže Popov.

09.00 -  Makedonski novinar Đorđe Kamov kaže da u odnosu na prethodne izbore, kada se rezultat možda i mogao predvideti, ovog puta to nije tako.

- Svi imaju svoje stavove, ali retki su građani koji žele javno da se izjasne. Polovina stanovništva je skeptična u vezi sporazuma. Jedni smatraju da ne daje nadu da ćemo sigurno ući u EU, dok drugi vide prosperitet u sporazumu, veće strane investicije, stabilnost i pridruživanje Uniji - kaže Kamov.

08.15 - Referendum će biti uspešan ako na biračka mesta izađe 50+1 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmenje 50+1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

Makedonci bi danas na referendum trebalo da se izjasne da li podržavaju sporazum između između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, koja bi se, ako referendum uspe, time približila ulasku u EU i NATO.

Višegodišnji spor izmeđi Makedonije I Grčke oko imena bivše jugoslovenske republike, do danas je bio glavna prepreka pristupanju evro-atlanskim intergracijama ove zemlje.

 

Komentari (1)

slađa

30.09.2018 22:03

Srbija bi sve mogla da pretpostavi, ali da bi gospodin Han mogao da priča ovakve gluposti i izaziva krizu u Makedoniji, nikada. Građani su bojkotom rekli NE dogovoru sa Grčkom. Uozbiljite se. Zaev treba da se povuče, Makedonija ide na nove izbore.