Milo Đukanović
EPA

 

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

NATO se ne meša u unutrašnje stvari svojih članica, a sloboda izražavanja je važna u svakoj demokratiji sve dok se to radi na miran način, rečeno je za podgoričke Vijesti iz te alijanse, a povodom najnovijih događaja u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti!

Tako je crnogorski predsednik dobio žestok šamar iz Brisela, odakle mu se najmanje nadao. Naime, on je nedavno u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da "nije tačno da je zbog održavanja litija Crna Gora zvala NATO u pomoć", ali je rekao da je Crna Gora, kao odgovorna članica, razmenila informacije s tim u vezi sa alijansom.

Uzalud kuknjava

- Višak očekivanja od EU ni od NATO nisam imao, ali bih voleo da vidim da ove informacije malo prodrmaju i briselsku administraciju i u drugim centrima, da se shvati da vreme na Balkanu definitivno ne stoji. Očekivao bih da Evropa shvati da je ovo vreme za odlučnu akciju i da ne prima zapadnobalkanske države bez prethodno ispunjenih uslova, ali da svako može da napreduje ako ispuni uslove - rekao je tada Đukanović.

Milo Đukanović

EPA-EFE/MALTON DIBRA

Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Sveštenik peške do Ostroga

Već nekoliko dana otac Predrag Popović, koji služi u Velikoj Plani pri Crkvi Svetih Apostola Vartolomeja i Varnave, pešači ka Ostrogu.

On je sa Ivanom Tupajićem i Ivanom Ćirkovićem, kao i Jelicom Pavlović i Miroslavom Ojdanićem kao logističkom podrškom, krenuo iz Požarevca 9. februara. Za ovaj put spremali su se više od mesec dana.

Uprkos njegovom neveštom demantiju, Sputnjik podseća da nikada u istoriji NATO jedna članica ovog saveza nije pozvala Alijansu da je odbrani od sopstvenih građana. I to kroz usta ministra odbrane Predraga Boškovića, koji je u intervjuu podgoričkoj Pobjedi rekao da su crnogorske vlasti zatražile "stručnu tj. ekspertsku podršku... od naših partnera, a sa ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje i razumevanje pretnji, a zatim i za efikasnije suočavanje i odvraćanje istih".

- Od eksperata iz NATO zemalja, koji su upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, kao i sa veoma intenzivnom kampanjom dezinformisanja koja se vodi protiv naše države, dobili smo veoma korisne savete i smernice koji će nam pomoći u daljem jačanju institucionalnih kapaciteta za suočavanje sa hibridnim pretnjama - dodao je Bošković.

Milo Đukanović

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Režimu se bliži kraj

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije kaže da "izjave predstavnika crnogorskog režima i tvrde struje unutar vladajuće DPS idu u pravcu radikalizacije tenzija i traženja spoljne pomoći zbog činjenice da je većina građana Crne Gore pokazala da se suprotstavlja njihovoj politici".

- Pribegavaju floskulama o navodnoj spoljnoj ugroženosti zbog kampanje koja se vodi iz Srbije. Žele pomoć kako bi produžili trodecenijsko autoritarno vladanje Crnom Gorom - objašnjava Gajić.

Nasilje mu je jedini spas

- Dokle god su protesti povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori mirni i masovni, Milo Đukanović neće dobiti podršku od NATO za obračun sa narodom. Ne može se ići protiv tolikog naroda, to bi bilo kao da sebi pucate u nogu - kaže politički analitičar Aleksandar Pavić.

Prema njegovom mišljenju, odgovor NATO znači da ne želi da se meša u verska pitanja i to je loš signal za Mila Đukanovića. Između dve struje u Alijansi trenutno preovladava takozvana "trampovska", koja ne želi da se meša u ovo goruće pitanje.

- Jedina opcija koja bi mogla da dovede do drugačijeg ishoda jeste ukrajinski scenario, a to je da Milov tim za "crne operacije" izazove nasilje i da onda usledi intervencija pod izgovorom zaštite mira - strahuje Pavić.

Milo Đukanović

Shutterstock

Milo Đukanović, Foto: Shutterstock

Spoljni faktor je, prema Gajićevim rečima, svestan da su tvrdnje crnogorskih vlasti netačne, neosnovane ili preterane i izgleda da procenjuje da je podgorički režim dotrajao i da pribegavanje traženju podrške od NATO ne stoji i da ne žele da se upuste u rizik održavanja u životu režima kome se polako nazire kraj.

- Za Alijansu bi bila potpuna blamaža da nasedne na udicu Đukanovićevog režima i da se umeša u unutrašnje odnose u Crnoj Gori na krajnje nedemokratskim osnovama - zaključuje Gajić.

Komentari (1)

Dragan

14.02.2020 11:46

Ipak jr Severna Koreja otvorrna zemlja u odnosu na Crnu Goru , Milo zabranjuje da se gleda Srpska televizija.A taj Boskovic kleci ispred Nato a bolje bi im bilo obojici da se naguze pa ce im udje Nato