Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje
Shutterstock/Ilustracija
Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje

Shutterstock/Ilustracija

Crna Gora, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Crnogorski pokret, kako navode, zahteva od partija koje čine koalicionu vlast u Budvi, a koje sebe smatraju procrnogorskim i idependističkim "da onemoguće ovakvo suberzivno i neprijateljsko ponašanje prema Crnoj Gori i Crnogorcima lokalne vlasti u Budvi". Ukoliko to ne učine, poručuju, biće smatrani delom antidržavnih i anticrnogorskih snaga u Crnoj Gori.

Crnogorski pokret takođe traži od nadležnih organa da se pokrene postupak vraćanja imena Petrovcu, koje je se pre 2. februara 1919. godine zvalo Kastel Lastva. O stvarnom raspoloženju građana Kastel Lastve da njihov grad ponese ime okupatora Crne Gore, Petra Karađorđevića, najbolje govori što su u tadašnjem Petrovcu ubedljivu pobedu na izborima 1920. godine odneli komunisti, tako da je Petrovac bio prva komunistička opština opština na jadranskoj, jugoslovenskoj obali.

- Da ne zaboravimo da je taj isti kralj Petar zabranio federalistima da učestvuju na izborima, a da su srpski rojalisti ubedljivo poraženi. Toliko o volji građana Kastel Lastve da im se promeni ime u ime koje nažalost nosi do današnjih dana. Svim gradovima u Crnoj Gori su vraćena njihova stara imena osim Petrovcu. Zaista moramo da se pitamo zašto je to tako, ako znamo da se radi o čoveku koji zaslužuje pre svih ostalih da mu se ime zauvek izbriše iz bilo kojeg toponima u Crnoj Gori - poručili su iz te stranke.

Krlaj Petar Karađorđević

Wikipedia

Krlaj Petar Karađorđević, Foto: Wikipedia

Opštinska vlast u Budvi raspisala je konkurs za sanaciju spomen-obeležja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću koji se nalazi kod fontane, van gradskih bedema.

Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomen-obilježja, uređenje okolnoga prostora i postavljanje informativne table. Vrednost radova je 5.000 evra. Ista vlast je pre nekoga vremena očistila i sanirala spomen-obieležje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Staroga grada, koja je postavljena 1931. godine. Na njoj piše: 'Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine. postavlja opština Budva - podsećaju iz Crnogorskog pokreta.

Oni se pozivaju na član Zakona o spomen-obeležjima u kojem, kako navode, stoji da je "zabranjeno podizati spomen-obeležja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, a stavom 7 i licu koje je u istoriji Crne Gore imalo negativnu ulogu.

- Cela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra, i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore, i na njih se odnose ova dva stava člana 10 pomenutoga Zakona. Ta dinastija, silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine uklonila je crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš sa državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu i uzrokovala propast zemlje. Posledice su zastrašujuće i izazivaju kontroverze, sporove i sukobe do današnjih dana, destabilizuju političke prilike na način koji sprečava državu da se uredi u političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom pogledu - navode iz Crnogorskog pokreta.

Kao najteže posledice nabrajaj građanski rat koji je trajao od 1919. do 1928. godine s velikim žrtvama i mnogo popaljenih domova, opšte zaostajanje zemlje u obrazovnom, kulturnom i privrednom smislu, bespoštedna pljačka svih crnogorskih resursa i jezička, kulturna i politička asimilacija stanovništva.

Zatim, dodaju, da veličanje okupacije, okupacione vojske i lica koja ih oličavaju, u ovome slučaju srpske vojske i kralja Petra Karađorđevića, nije samo uvreda za Crnogorce kao slobodarski narod, nego indirektni javni poziv na nasilje i mržnju prema njima.

Zbog svega toga, navode iz Crnogorskog pokreta, Tužilaštvu su predložili da pokrene postupak protiv opštine Budva zbog podsticanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, provokacije upućene pripadnicima crnogorske nacije i obnavljanja spomen-obeležja koje, smatraju, slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja Petra koji ih oličava.

Predložili su i pokretanje postupka za uklanjanje spomen-ploče iznad ulaznih vrata od Grada ispomen-obeležja kralju Petru Karađorđeviću, a Opštini Budva odredi kaznu koja odgovara težini dela. Smatraju da se mora imati u vidu da je protiv nje već jednom iniciran krivični postupak zbog slavljenja Podgoričke skupštine i datuma njenoga održavanja, koji je u vezi s propašću Crne Gore.

Komentari (13)

maks

31.08.2018 11:58

...e moje junacine,dje se dade cojstvo, a dje junastvo...

sanja

31.08.2018 11:59

Kralj Petar je bio toliko običan i skroman, da se prerušavao u seljaka, da vidi kako živi običan seljak i šta ga muči, za razliku od crnogorskog koji je bio podmukao i pokvaren.

šone

31.08.2018 12:02

Progutaće ih Albanci uskoro a toga nisu svesni više ne letuju u Ulcinj nego u Budvu, mic po mic i evo njih pa se posle češajte i mrzite sami sebe tj. Srbe .

toti

31.08.2018 12:07

To nam je hvala,što su meni i ostalim u Srbiji a i šire odbijali celu godinu od plate kad ih je pogodio zemljotres.Njih jedino može spasiti politički zemljotres,jer ko im vlada biće sve gore Srpskoj zajednici.

do viđenja braco

31.08.2018 12:22

Sta cu ja i ostali Srbi da pobesnimo, jednostavno smo se pomirili sa tim da cemo se u Bg i celoj Srbiji izljubiti sa Crno gorcima i poželeti im srecan put.

Nadica

31.08.2018 12:43

Ovo je neverovatno!!! A koju su to crnogorsku crkvu ukinuli Karadjordjevici 1918.godine?! Ta crkva nije ni postojala do 90-tih, kada ju je osnovao raspop Dedejić (izbačen iz SPS zbog kradje crkvene imovine)!!! Treba Crnogorci Milovi malo da obnove gradivo i ponovo preliistaju Njegoša (koga su, takođe "zaboravili", jer se osećao Srbinom i bio vladika SPS) i da se podsete kako prodju oni koji izdaju braću svoju...

Mil

31.08.2018 12:45

Zašto ga mrze kad je on Crnogorac po poreklu. Da mrze bivšu dinastiju Obrenovića, koja je srpska, shvatio bih da nas mrze ovi Nikolini i Mrkonjićini!?

za brava

31.08.2018 22:13

@Mil - Ali Su I Obrenovici Crnogorci

pera rogonja

31.08.2018 12:47

Jaka stvar!!!Sve politicke strane zbog svog neznanja o ekonomiji i pruzanja boljeg zivota gradjanima,hvataju se za budalastnie iz istorje koja je bila u dalekoj prosloti i za to vreme.Politicari ako imate neko znanje stvorite bolji zivot za ljude a ne vrsite analizu istorijr koga vise nikog ne zanima.POLITICARI ZIVI SE OD RADA I NOVCA A NE OD ISTORIJE.

Dejan

31.08.2018 12:56

..vecito smo ih vukli na grbacu, njihovi studenti treba da studiraju kao stranci...Milogorci trazicete vi nas Srbe

Čile

31.08.2018 13:05

Karadjordje je desetkovao Srbiju u I Srpskim ustankom, Petar i Aleksandar su je desetkovali u I Sv. ratu, e ja neznam šta su to dobro Karadjordjevići doneli Srbiji.

Сараџогла

31.08.2018 22:16

@Čile - Беднијег и наивнијег народа нема на свету као што смо ми срби из Србије!После Косовске битке где и турска архива каже да су они изгубили битку а овде турци су дошли ПОСЛЕ 70 година.Шака турака нас је држала 5 векова?Онда смо под Обреновићима кретали да будемо држава која сарађује са европским државама.Затим су дошли Карађорђевићи који су нас ојадили.Србин гаврило нас је разорио.Тита нас је десетковао а црногорац Милошевић нас је упропастио за навек.

Sallee

31.08.2018 13:16

Ocistiti Srbiju od crnogorskih stetocina.