Novac, zarada, pare, evri, evro
Shutterstock
Novac, zarada, pare, evri, evro

Shutterstock

Novac, zarada, pare, evri, evro, Foto: Shutterstock

To je nominalno ipak za 0,7 posto manje nego za maju i 4,4 posto više u odnosu na platu od prošle godine u isto vreme., pokazuju podaci Gradskog zavoda za strateško planiranje i razvoj grada Zagreba.

U odnosu na prosečnu mesečnu platu za jun na nivou Hrvatske, koja je iznosila 6.276 kuna, prosečna zagrebačka neto plata isplaćena za jun bila je viša za 1.002 kune ili 16 posto.

Podaci zagrebačkog statističkog zavoda pokazuju da je prosek neto plata isplaćenih tokom prvog polugodišta ove godine iznosio 7.244 kune.

Prosečna neto plata za maj u zagrebačkoj ekonomiji iznosila je 7.176 kuna, a prosek u vanekonomskim delatnostima bio je 7.482 kune.

PROČITAJTE JOŠ:

Najviša prosečna neto plata u junu isplaćena je zaposlenima u vađenju sirove nafte i prirodnog gasa, i iznosila je 13.567 kuna, što je preko 1.800 evra.

Slede zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih sastojaka sa 10.861 kunom, a 10.475 kuna iznosio je prosek plata u financijskim uslužnim delatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova.

Više od 10.000 kuna prosečne plate za jun su primili i zaposleni u proizvodnji pića, 10.313 kuna, i proizvodnji računara i električnih i optičkih proizvoda, 10.146 kuna.

Zagreb

Shutterstock

Zagreb, Foto: Shutterstock

Nasuprot tome, zaposleni u proizvodnji metala za jun su primili prosečne plate od 3.734 kuna, što je jedva preko 500 evra. Prosek u ostalim uslužnim delatnostima iznosio je 4.009 kuna, a u proizvodnji odeće 4.064 kune.

Po podacima Odelenja za statistiku Gradskog zavoda za strateško planiranje i razvoj grada Zagreba, prosečna bruto plata zaposlenih u Zagrebu za jun je iznosila 10.242 kune.

Ipak, u Hrvatskoj je sve veći problem radne snage, zbog odlaska mladih na Zapad, u bogatije zemlje. Zbog toga se već mesecima vodi žučna rasparava u tamošnjoj javnosti, jer je sve više radnih mesta koja su nepopunjena.