Hitna pomoć
Masanori Jošida
Hitna pomoć

Masanori Jošida

Ilustracija: Masanori Jošida

U Zaprešiću je u nedelju popodne, ispred kafića GT, iznenada preminuo 21-godišnji mladić M.R, što je izazvalo žestoke reakcije javnosti, jer u ekipi Hitne pomoći koja je došla na lice mesta nije bilo ni lekara, ni defibrilatora. Mladić je, prenose mediji, patio od astme, a u pomoć su mu prvi pritekli slučajni prolaznici.

Nakon dolaska Hitne pomoći u kojoj, kako navode, nije bilo lekara, nesretnog su mladića oživljavali tehničar, sestra i slučajna prolaznica koja je medicinska sestra, ali bezuspešno.

I dok je rodbina mladića u šoku, jedan od građana koji mu je prvi pritekao u pomoć, Damir Pungartnik, je na svom Fejsbuk profilu objavio dramatičnu ispovest u kojoj, između ostalog, kaže da osim što u timu Hitne nije bilo doktora, nije bilo ni defibrilatora.

Napisao je i da je za to mesto predviđen samo jedan lekar u Hitnoj.

- Samo jedan... da i samo je jedan mladi život izgubljen, samo jedan doktor. . Samo jedan život. Gde je kraj ovoj suludoj stvarnosti - zapitao je Proteinisi.

Ovaj slučaj podigao je na noge i lokalnu vlast u Zaprešiću i Ministarstvo zdravlja. Hitna pomoć je saopštila da nemaju dovoljno timova i da je juče na području Jastrebarskog upravo zbog toga umrla još jedna osoba.

Uz saučešće porodici preminulog mladića, iz Hitne su saopštili da je u vreme dobijenog poziva ekipa bila na intervenciji, odnosno da su ukazivali pomoć jednoj pijanoj devojci bez svesti.

- Na žalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vreme je preminula jedna osoba u tom mestu - navodi se u saopštenju.

Danas se postavlja pitanje ko će da odgovara zbog ovakve organizacije Hitne pomoći, zbog koje su istovremeo na dva različita mesta, dve osobe izguble život, piše portal Index.

Gradonačelnik Zaprešićća Žejko Turk smatra da ne može biti odgovoran za ovaj slučaj.

Turk je, inače, dugogodišnji je gradonačelnik Zaprešića, član je Predsedništva HDZ-a, predsednik Gradskog, a potpredsednik Županijskog odbora HDZ-a.

Turk je za regionalnu N1 tv rekao da Hitna pomoć nije u nadležnosti Grada, već Županije zagrebačke.