Patrijarh Irinej i Boris Popovič
privatna arhiva
Patrijarh Irinej i Boris Popovič

privatna arhiva

Patrijarh Irinej i Boris Popovič, Foto: privatna arhiva

Župan Popovič i patrijarh Irinej obišli su lokaciju gde će se zidati druga crkva SPC-a u Sloveniji i to će biti druga Pravoslavna crkva pored one koja već postoji u Ljubljani.

Patrijarh Irinej je naveo da se prvi put nalazi u Kopru i uopšte u tim krajevima Slovenije, te da mu je nakon posete Ljubljani ovo druga poseta Sloveniji. Patrijarh je rekao da je oduševljen i očaran lepotom ove zemlje, čistoćom i putevima koji su izvanredni.

Prvi put je, kaže, Kopru, koji je divan grad, veliko pristanište". Podsetio je da je Kopar nekada bio veliko pristanište ne samo za Sloveniju, već za čitavu bivšu Jugoslaviju.

"Mi Srbi imamo veliko poštovanje i uvažavanje prema Sloveniji, bili smo uvek bliski i želeo bih da to ostane tako i u budućnosti, jer mi smo slovenski narodi i treba da budemo bliski jedni drugima. Mi iz Srbije treba da se ugledamo na razvoj Slovenije, koja je uvek bila jedan divan primer i sada je i ostaće", kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej i Boris Popovič

privatna arhiva

Patrijarh Irinej i Boris Popovič, Foto: privatna arhiva

Popovič je kazao da je veoma zadovoljan što je imao priliku da ugosti srpskog patrijarha i delegaciju SPC, te što su imali prilike da upoznaju goste sa Koprom, kao i da razgovaraju o tome šta se događa u Sloveniji, Srbiji i drugim državama regiona.

"Razgovarali smo o tome kako se razvija Kopar, Slovenija, naša luka i meni je velika čast da sam danas mogao da ugostim patrijarha Irineja", dodao je Popovič.

Komentari (2)

Marko

18.05.2018 17:15

I mi sLOVEnci imamo poštovanje prema Srbima. Pozdrav iz Portoroža.

Marko

18.05.2018 17:22

...i ako mogu dodati, nisam znao da ima samo jedna pravoslavna crkva u sloveniji. Nedam se da če bit postavljena ova druga. Ne pa neke Đamije koje financira Saudska arabija i katar :(