Kralj Petar bio je 20 godina stariji od žene, ali ju je nadživeo
Promo
Kralj Petar bio je 20 godina stariji od žene, ali ju je nadživeo

Promo

Kralj Petar, Foto: Promo

Otkrivajući svoju zamisao, Đačić najavljuje da je prvobitno u planu rekonstrukcija Ulice kralja Petra, nakon čega bi, smatra on, trebalo inicirati i promjenu njenog naziva.

„Redosled poteza trebalo bi da bude sledeći: planiramo vrlo brzo da počnemo radove, izabran je izvođač, sačekaćemo propisani rok za žalbe. Kada se završe radovi, trebalo bi povesti proceduru kroz široku akciju da se pronađe adekvatan naziv za glavnu ulicu, kojim bi svi Pljevljaci bili zadovoljni“, kazao je Đačić.

Za istoričara dr Aleksandra Stamatovića, inicijativa predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića o preimenovanju glavne ulice u Pljevljima koja nosi ime po kralju Petru Prvom Karađorđeviću ne predstavlja nikakvu novinu. Ona se, kako ocjenjuje, samo uklapa u „toliko puta već viđeni scenario promjene identiteta Crne Gore i brisanja svega srpkog što je u njoj“.

Stamatović, ipak, objašnjava da je ovu problematiku prije svega potrebno sagledati kroz dva aspekta, prvog koji je uži i politički, i šireg i globalnog, koji je identitetski.

„U užem političkom smislu, Đačić šalje poruku pred lokalne izbore u Pljevljima ne bi li se odobrovoljilo biračko tijelo pripadnika muslimanske i albanske manjine, šaljući poruku da se u Crnoj Gori raskrstilo sa svime što je srpsko. To je logika koja se svodi na jednu prilično smiješnu i dubioznu relaciju koja kaže da je nova i rekonstruisana ulica ujedno i novi početak nečega ljepšeg, modernijeg, uređenijeg i naprednijeg, što bi u globalnom smislu bilo proširenje ideje dvadesetprvomajske Crne Gore. Dok je staro i nazadno i sve ono što ostaje iza nas, dakle za stare generacije a ne za nove, bilo sve što je srpsko“, kaže Stamatović.

Istovremeno, sagovornik Sputnjika objašnjava i da se promjena naziva ulice može tumačiti i u užem istorijskom kontekstu, odnosno, kontekstu identiteta. Ona, kako precizira, „označava potrebu učvršćivanja crnogorskog identiteta u pljevaljskom kraju, koji je u Pljevljima, slikovito rečeno — tanak i neubjedljiv“.

Komentari (2)

mika

19.05.2018 18:18

Nakon serije uvreda koje Crnogorsko rukovodstvo salje Srbiji predlazem Vladi Srbije da uvede reciprocitet kao u slucaju Hrvatske!

tigar

20.05.2018 15:06

Istom merom vratiti ovim Milogorcima