Otac pertle dečak
Profimedia
Zagrlja, deca

Shutterstock

Malisani uzivaju uz oca, Foto: Shutterstock

Ivan Marinić (36), samohrani je otac šestoro mališana. Živi u Žminju u Istri, a život je podredio deci i trenutno je na porodiljskom odsustvu. Pre dve godine izgubio je suprugu Željku (28), koju je samo jednog jutra izdalo srce, ali hrabri tata se ne predaje.

U mestu Svetvinčenat kraj Žminja Ivan uzgaja ovce i jagnjad, magarce, a društvo im prave i zečevi... Deca obožavaju svoje životinje, hrane ih, paze i maze. Posadili su svi zajedno i vrt, pa čekaju da povrće naraste.

- Imamo svega, i mesa, i hleba, i povrća. Tata dobro kuva. Posadili smo s tatom vrt i u njemu će narasti lubenice, tikve, krompir, luk..., a jedva čekamo da narastu naše trešnje - pričaju dobro raspoložena deca za 24sata.hr.

Ivan kaže da svi moraju da se bore, i da moraju da budu zajedno - to je najveća uteha.

- Od kada mi je umrla žena, morao sam da se trgnem i kažem sebi da nema mesta kukanju i plakanju. Decu treba podići na noge, pa nema vremena za negativnosti. Život ide dalje, a naša kuća je puna dečje vike, galame i smeha. Hvala Bogu, gladni nismo, a iako sam prošle godine imao nesreću i ostao bez automobila, koji je uništen, poznanici iz Zagreba su pomogli i, evo, imam automobil za prevoz do škole - kaže Ivan koji je mališanima i mama i tata.

- Dižem se ujutro oko 4 ili 5 sati i pripremam doručak za decu. Svi ustanu malo kasnije. Doručak je obavezno zajednički, a potom vozim stariju decu u školu. Snašao sam se, a puno mi pomažu moja deca: Marija (11), Katarina (10), Ivan (7), Kristina (6), pa i Željka (3), dok je najmlađi sin Matej (2) u Bjelovaru kod roditelja pokojne supruge. Ja sam još na porodiljskom odsustvu, a posle toga ne znam. Imam ovce, koje držim na terenu koji mi je ustupila Porečko-pulska biskupija, pa gladni biti nećemo - kaže Ivan i dodaje da je veoma zahvala, jer ih upravo i te životinje hrane.

- Kad je zima, u šumi nacepam drva i nema zime kod nas. Nakon što decu odvezem u školu, idem da nahranim stoku i skuvam ručak. Sve se može ako se dobro organizujete - objasnio je hrabri tata.

Kad plati režije, ostane mu oko 3.000 kuna, koje su ovom skromnom ocu, kaže, dovoljne da prehrani svu svoju decu. O supruzi priča s velikom setom i tugom, ali život mora da ide dalje.

Najmlađi sinčić Matej imao je tek dva meseca kad je supruga preminula. Kako je bio beba, a trebalo se brinuti i o ostalih petoro dece, Ivanu su pomogli tast i tašta. Meteja redovno viđaju, a plan je i da najmlađi član porodice uskoro stigne kući.

Tagovi