Zagreb protesti
Tanjug D. Ćerić 21.5.2016.
Zagreb protesti

Tanjug D. Ćerić 21.5.2016.

Zagreb, Foto: Tanjug D. Ćerić 21.5.2016.

Zbog toga Hrvatsko udruženje poslodavaca od Vlade traži da se konačno primi reformi i omogući poslodavcima normalno poslovanje, poruka je koju su čelnici krovnog udruženja hrvatskih poslodavaca poslali javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

- Situacija je došla do grla. Ove reforme koje se najavljuju nisu reforme, nego samo određene promene, one neće omogućiti zadržavanje radne snage niti će plate zbog njih rasti. Reformi u Hrvatskoj nema - poručila je Gordana Deranja, predsednica HUP-a.

Dodala je kako posla u Hrvatskoj ima više nego ikada, ali nema ko da ih radi. To znači, požalili su se poslodavci, da će morati odustajati od pojedinih poslova, a da bi mnogi zbog toga mogli završiti i u bankrotu, a posledice će osetiti i državna blagajna u koju će se slivati manje prihoda.

Problem s radnom snagom dodatno komplikuje otvaranje tržišta rada susedne Slovenije, a 2020. i Austrije. Već sada, istakao je Zdravko Jelčić iz požeškog Spin Valisa, jedne od perjanica hrvatske drvne industrije, ta kompanija mesečno ostaje bez u proseku pet radnika, koji odlaze da rade u inostranstvo.

Franjo Turek, predsednik HUP-ovog Udruženja metalne industrije, požalio se na sporost birokratije prilikom uvoza radnika, dok je Tihomir Premužak, predsednik HUP-ove podružnice Varaždin, istakao da je nekome ko živi na severozapadu Hrvatske praktično svejedno putuje li na posao u Zagreb ili Maribor jer su im oba grada manje-više jednako udaljena.

Izlaz iz slepe ulice poslodavci vide u poreskom rasterećenju za, na primer, 13. platu i topli obrok, što bi poslodavcima omogućilo povećanje plata njihovim radnicima, kao i u liberalizaciji tržišta rada, odnosno slobodnom uvozu radne snage iz inostranstva u zavisnosti od potreba poslodavaca.

Dugoročno rešenje, pak, leži u pokretanju reformi koje bi smanjile upravni aparat i birokratizovanost, te sporost u donošenju odluka.

Komentari (5)

Mare

20.09.2018 16:08

Oni od mrznje ne vide svoje probleme.Do im ne dogori do balcaka kao sada.

mi

20.09.2018 16:09

Vratice se oni proterani da rade!

Seka

20.09.2018 16:33

Nemaju kade Plenkovic i Kolinda raditi moraju oblajavati I blatiti Srbiju to je mnogo vaznije i poidrzavati Tompsona koji rastera postene ljude sa domovnim braniocima.

Blago njima

20.09.2018 17:12

Za Hrvate je naj vaznije da imaju Tompsona. Kad im je naj teze puste Cavoglavu i svi problemi za cas nestanu.

bora

21.09.2018 11:14

Neka zaposle svoje besposlene trolove koji dangube na internetu i vole da čitaju srpske portale.