Putarina, naplatna rampa
Profimedia
Putarina, naplatna rampa

Profimedia

Naplatne rampe postaju proslost, Foto: Profimedia

Hrvatska bi do 2020. godine trebalo da ukine naplatne rampe i u potpunosti promeni način naplate putarine. Kako navode domaći mediji, planira se da svaki vozač ima uređaj u automobil koji bi registrovao ulazak na autoput, a drugi model naplate je uz pomoć kamera koje snimaju registracije vozila pri ulasku na autoput, dok će turisti kupovati vinjete.

Ono što i dalje nije razjašnjeno jeste hoće li se putarina naplaćivati po pređenom kilometru, kako se to čini sada, ili po vremenskom modelu. Zagovornici naplate po vremenskom modelu predlažu uvođenje vinjeta kakve imaju Slovenija, Češka i Austrija i tvrde kako je to jednostavniji i jeftiniji izbor. Protivnici vinjeta naglašavaju da je takva naplata za vozače nepoštena jer, kupovinom sedmodnevne vinjete, da biste prošli od Zagreba do Jastrebarskog i natrag plaćate jednak iznos kao osoba koja se sedam dana vozi na relaciji Zagreb – Split – Zagreb. Takođe, tvrde i da bi vinjete smanjile prihod.

Prema informacijama Jutarnjeg lista planira se i uvođenje elektronskog sistema naplate, tačnije elektronske vinjete. U toj varijanti dva su moguća načina naplate – ENC uređaj ili registracija vozila i naplata uz pomoć videonadzora. Oba načina omogućuju naplatu putarine po pređenoj udaljenosti. Koji god model da usvoje, naplatne kućice više ne bi bile u upotrebi, već bi naplatu rešavali uređaji postavljeni na ulazima i izlazima s autoputa koji bi registrirovali vozila.

U slučaju odabira ENC-a, svi bi vozači bi morali da imaju uređaj u automobilu koji bi registrovao ulazak na autoput.

Drugi model naplate je uz pomoć kamera koje snimaju registracije vozila pri ulasku na autoput. Vozila se na pristupnoj tački registruju i identificikuju pomoću lasera, a kamere snimaju prednju i zadnju registraciju na vozilu. Potom sledi njena identifikacija i korisnik na kraju dobija svoj račun za putarinu. Takav sistem se već primenjuje u više evropskih država. Tada vlasnik automobila ne mora da ima nikakav dodatni uređaj u automobilu.