Hoće li biti granica: Administrativni  prelaz Merdare
Oliver Bunić
Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Dok se zadovoljni vozite iz neke od susednih zemalja u Hrvatsku, računajući koliko ste jeftinije prošli u šopingu u inostranstvu, u kalkulaciju dodajte sastojak koji može potpuno da vam promeni raspoloženje, posebno ako ste kupili lekove, a hoćete preko granice da ih prenesete bez medicinske dokumentacije", tako počinje članak u hrvatskim medijima u kojem pišu kako se na granici plaćaju astronomske kazne za prenos lekova.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navode, jaki analgetik ili sredstvo za smirenje mogli bi skupo da koštaju sve koji hoće da ih prenesu preko granice, čak do 10.000 kuna (oko 1.350 evra). Za svaki lek koji se prenosi preko granice treba da imate medicinsku dokumentaciju, odnosno lekarski nalaz u kojem je propisan lek koji unosite u zemlju ili lekarsku potvrdu. Uz to, preko hrvatske granice se mogu preneti lekovi za mesec dana lečenja, a sve lekove bi trebalo prijaviti carinicima.

"Nemate li lekarski nalaz, recept ili potvrdu, a uhvate vas s lekovima, računajte da ste nagrabusili. Ostaćete bez lekova, pokreće se postupak pred Prekršajnim sudom, a kazna koju vam zavisno od leka mogu izreći, kreće se od 1.000 do 10.000 kuna", piše Slobodna Dalmacija.

Ovih su dana mediji u Bosni i Hercegovini javljali da je jedan tamošnji građanin platio nekoliko stotina kuna na hrvatskoj granici jer je bez medicinske dokumentacije prenosio Analgin. BiH i Srbija su destinacije u kojima Hrvati često kupuju jeftinije lekove. Posebno su traženi skuplji, a u Hrvatskoj se, naprimer, Viagra može dobiti samo na lekarski recept, ali se plaća u apotekam, i to po ceni od 425 kuna za četiri tablete. Ima i jeftinijih u apotekama, a u okolnim zemljama se te tablete kupuju znatno jeftinije, i za šezdesetak kuna.

U Carinskoj upravi navode da je u Hrvatskoj prošle godine zaplenjeno 56.662 komada lekova koji sadrže narkotike i 26.894 komada ostalih lekova, najčešće sredstva za erektilnu disfunkciju i benzodiazepina. U prvih sedam meseci ove godine zaplenili su 18.114 komada lekova, od čega se 10.893 tableta odnosilo na lekove koji sadrže narkotike, a 7.221 tabletu ostalih lekova, s tim da su opet to najčešće bila sredstva za erektilnu disfunkciju. Benzodiazepini su šaroliko društvo lekova za smirenje, sedativa i lečenje anksioznih poremećaja, među kojima su Xanax, Lekotam, Normabel, Apaurin...

Komentari (4)

Цицка

17.09.2018 09:05

Тако и треба са сваком урађеном противазконитом ствари , власт треба да схвати да само тако и на тај начин , а ово је мала ставка са овим лековима, доноси бољитак држави и бољитак грађанима , наравно следећи избори са таквим радом су њихови.... тренутно у Србији са таквим радом су тек у покушају.

тута

17.09.2018 09:21

Како да извадим медицинску документацију

virtualni doktor

17.09.2018 11:15

@тута - Mozda da probas kod lekara?

Dr

17.09.2018 11:37

@тута - Dokumentaciju izvadite kod doktora koji vam je prepisao recepte.