Split
Profimedia
Jadransko more istra hrvatska piranski zaliv

Profimedia

Foto: Profimedia

"Dragi naši, kako još nismo uspeli da pronađemo konobarice ili konobare privremeno ne možemo da vas uslužimo za stolom pa vas ljubazno molimo da odete do prodajnog pulta i obratite se prodavačicama".

To je sadržaj natpisa koji već duže vreme dočekuje goste u jednoj popularnoj pulskoj poslastičarnici u kojoj nakon zimske pauze još uvek traje bezuspešna potraga za osobljem neophodnim da bi se organizovalo poslovanje i zakoračilo u novu letnu sezonu, piše “Glas Istre”.

Ali, nije u pitanju samo pomenuta poslastičarnica, jer se problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu, trgovini i ostalim uslužnim delatnostima, koji se nazirao još prošlogodišnje sezone, uoči špica sezone razbuktao doslovno poput šumskog požara i ozbiljno pogodio značajan deo sektora u najvećem istarskom gradu.

U Puli i okolini u ovom trenutku na sve strane nedostaje kuvara, konobara i pratećeg ugostiteljskog personala, a problem, u najvećem broju slučajeva, više ne predstavljaju čak ni visina plate ili pregovori o uslovima rada, već to što se na konkurse ili oglašena slobodna radna mesta često ne javlja niko zainteresovan za te poslove.

Komentari (4)

novembar

27.05.2018 16:58

Nekad je isla omladina iz kninske opstine da radi u Istru i dalmatinsko primorje preko biroa za zaposljavanje.(za male pare) Sad tamo korov raste.

xox

27.05.2018 20:50

Sve je to njima njihova borba dala... Neka sada uzivaju u svojoj NDH.

Perra

27.05.2018 22:04

Problem je bio nastao jos ranije, mnogi poslodavci su iskoristavali radnike, ne placajuci im prekovremni rad, losi uslovi, itd,.. eto im sad nek sami rade da vide kako je...

zoran

28.05.2018 08:20

Nude poslodavci dobre uslove, ali samo pred novinarima. U stvarnosti je drukčije.