Karate
Profimedia
Karate

Profimedia

Karate, Foto: Profimedia

"Večenje novosti" dodaju, pozvajući se na nezvanične podatke, da Karate federacija Srbije (KFS) intenzivno radi na tome da se na predstojećem EP u Novom Sadu ispoštuju preporuke Vlade Srbije, koje se odnose na nastupanje Prištine.

Prema navodima izvora lista iz KFS, sportisti tzv. države Kosovo mogu nastupati isključivo statusno neutralno, odnosno pod imenom i prezimenom ili obeležjima Evropske karate federacije.

"Novosti" napominju da, u skladu sa preporukama Vlade Srbije, nije moguće da nastupaju sa bilo kakvim simbolima "Kosova".

"Jeste, stigla je prijava za učešće takozvane države Kosovo, a šta će se dalje dešavati, do starta šampionata, odnosno do zvaničnog merenja za takmičare, koje je zakazano za 9. maj, videćemo. Naš stav po tom pitanju se nije promenio i jasno je da ćemo se mi kao organizatori ponašati u skladu sa instrukcijama i odlukom Vlade Republike Srbije", rekao je Tepavčević za "Novosti".

On je podsetio da se reprezentacija tzv. države Kosovo nije pojavila na Balkanskom prvenstvu u karateu, koje je održano proteklog vikenda u Beogradu.

"Mi smo o svemu obavestili evropsku kuću karatea. Slavoljub Piper, predsednik karate federacije Srbije, predočio je Špancu Antoniju Espinozi, predsedniku Svetske i Eropske karate federacije, da bi dolazak ekipe tzv. države Kosovo nama predstavljao problem. S druge strane, može da se desi da ne dođu ni u Novi Sad. Preostaje nam jedino da čekamo i da vidimo rasplet događaja", rekao je Tepavčević.

Predsednik Karate saveza Vojvodine naglasio je da je rok za prijave bio 30. april do ponoći i da u Novi Sad, po najavama, dolazi cela Evropa.

Pored takmičarskog dela, na Evropskom šampionatu koji podržava Grad Novi SAD, Pokrajinska vlada i Ministarstvo sporta, biće održan i kongres Evropske karate fondacije, dodaju "Novosti".