Helikopter Mi-17V-5
Vojska Srbije
Helikopter Mi-17V-5

Vojska Srbije

Helikopter Mi-17V-5, Foto: Vojska Srbije

Hrvati odlepili zbog novih letilica koje nam stižu i tvrde da ćemo ih koristiti za ratovanje!

Nakon što su se uspaničili posle naše nabavke „migova 29“, Hrvate je sada izbezumila vest o dogovorenoj kupovini helikoptera „Mi-35“ za potrebe Vojske Srbije.

- Srbija će nabavkom letelica „Mi-35M“ znatno povećati vatrenu moć svoje helikopterske komponente - piše u najnovijem broju zagrebački politički nedeljnik „Globus“.

U tekstu posvećenom nabavkama u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu pod naslovom „Srpske vražje kočije“ konstatuje se da će modernizacija helikopterske flote Vojske Srbije doneti promene u odnosu snaga u regionu:

- Srbija će jedina u hrvatskom susedstvu imati prave borbene helikoptere. Posebno je značajna najava predsednika Aleksandra Vučića, izrečena prilikom vežbe „Zajednički udar“, da će se u Rusiji kupiti još tri helikoptera „Mi-17“, ali i četiri jurišna helikoptera „Mi-35“ - konstatuje list u svojoj analizi.

„Globus“ je podsetio i na nadimak koji su sovjetskoj letelici, zbog teškog oklopa i velike vatrene moći, nadenuli avganistanski mudžahedini - „đavolje kočije“.

Ovaj magazin navodi i da odugovlačenjem sa kupovinom PVO sistema i nabavkom polovnih „ruskih lovaca, konvencionalni sukob Srbija ne smatra ozbiljnom pretnjom u bliskoj budućnosti“.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ovakvim natpisima Hrvati možda žele da maskiraju svoje vojne nabavke....

- Pa, na prvi pogled može da deluje kao da su ljubomorni, ali uvek treba pratiti šta se dešava u okruženju, odnosno vojskama okolnih zemalja. To je normalno. Samo što oni razmatraju za šta bi to naše oružje moglo da bude upotrebljeno, pa navode Kosovo i Bosnu, a tu zapravo misle na Republiku Srpsku. Ne vidim razlog da se diže tolika frka u Hrvatskoj zato što ćemo mi nabaviti još dva-tri helikoptera „Mi-17“ ili nekoliko „Mi-35“. Sa druge strane, oni su ušli u priču sa avionima F16, tako da mi sada možemo da se pitamo, da li oni možda ovakvim plasiranjem informacija žele da skinu fokus sa navlake svojih aviona iz Izraela - zaključuje Radulović.

Srbija napreduje, Hrvati padaju na listi najmoćnijih

Na svetskoj listi „Globalne vatrene moći“, koja na osnovu čak 55 parametara utvrđuje koje zemlje imaju najjaču vojsku prva tri mesta, sa malom razlikom u ukupnom indeksu, sasvim očekivano zauzele su SAD, Rusija i Kina. Što se država nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije tiče, najjaču armiju ima Hrvatska, koja je u padu i nalazi se na 72. poziciji, dok je druga Srbija, koja je u porastu i sada je na 78. mestu.

Komentari (7)

ivan s

12.07.2018 07:56

Biće uskoro u Hrvatskoj, Vojvodini i Srbiji više helikoptera i vazduplohova nego ljudi.

Vox

12.07.2018 08:55

@ivan s - Ne boj sa neće biti ljudi ...svako ko dobije poziv za vojsku beži odma i sigurno dobija azil

Dalibor

12.07.2018 09:29

@ivan s - Mene zanima ko to sve placa

svašta...

12.07.2018 08:17

zašto bi neko bio u panici...

Pera Detlic

12.07.2018 12:15

@svašta... - Bas tako, pogotovo ako se zna da Vucic naoruzanje kupuje po ruskim vojnim otpadima.

dex

12.07.2018 09:43

Sve se neko uplašio, od ne znam koje vojske?! Nije mi jasno, što sludjuju novinari narod, ovakvim glupostima, i nismo nabavili migove već smo dobili od Putina..

Teramaja

12.07.2018 10:11

Još kad čuju za ove nevidljive letelice, a tek za super robote tipa Sofija! Biće ne viđeno. NE VIĐENO. Dosta svađe, strepnje, huškanja i zveckanja oružijem. Dosta samohvalisanja i pametovanja.