Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Printscreen/Instagram
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/ Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su u telefonskom razgovoru razmenila iskustva u borbi protiv korona virusa i ponovo istakla da je solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobedu nad pandemijom.

Oni su izrazili nadu da će se Srbija, Turska i čitav svet izboriti sa aktuelnim teškoćama i vratiti se uobičajenim društvenim i ekonomskim tokovima.

Vučić je obavestio predsednika Erdogana o toku vakcinacije stanovništva u Srbiji, kao i o tome da Srbija nastavlja da pomaže svojim susedima u procesu imunizacije, a turski predsednik je primetio da Srbija i time pokazuje koliko su joj važni mir i saradnja na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i da dve zemlje time daju svoj doprinos stabilnosti celog regiona.

Razmatrajući srpsko-tursku ekonomsku saradnju, konstatovali su da u ovom trenutku na srpskom tržištu posluje oko hiljadu turskih kompanija i izrazili nadu da će se taj broj uvećavati. Vučić je rekao da veoma uvažava lični doprinos predsednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Vučić i Erdogan su razgovarali i o konkretnim zajedničkim projektima, izdvojivši po značaju projekte u oblasti infrastrukture, kakav je i autoput između Beograda i Sarajeva.

Dvojica državnika su razmotrila i čitav spektar regionalnih i globalnih pitanja i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (5)

MarijaM

26.02.2021 22:07

Dobri odnosi ove dve države dovode do još bolje međusobne saradnje i novih investicija u Srbiju.

Bogdan

26.02.2021 22:11

Ovo je jedan veliki korak koji naša zemlja postiže iz oblasti diplomatije sa Turskom. Očekujem dolazak Turskih investitora u našu zemlju i još bolju i jaču saradju sa ovom zemljom.

Jasmina

26.02.2021 22:18

Vucic radi odlicnu stvar za Srbiju, time sto ima odlicne odnose sa svima.

Pesa

26.02.2021 22:24

Bilateralni odnosi Srbije i Turske su jako dobri, a to doprinosi mnogo i Srbiji i Turskoj, kao i stabilnosti celog regiona.

Stevan

26.02.2021 23:21

Saradnja RS sa Turskom, regionalnom silom na izuzetnom nivou. Poštujući jedni druge šaljemo poruku da na ovim prostorima može zajednički da se živi bez obzira na ceru uprkos brojnim sukobima ratnim.