Aleksandar Vučić
Tanjug/Tanja Valič
Aleksandar Vučić

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Tanja Valič

„Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas. U obraćanju koje ću imati sve podatke ću izneti", rekao je Vučić, u odgovoru na pitanje kako vidi otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba iz južne pokrajine i streadanja kulturne baštine.

Vučić je primetio da je najbolji odgovor na to već sadržan u novinarskom pitanju - a zar se to danas ne dešava i dodao da svetske sile i strane službe imaju istu takvu argumentaciju zašto neće etničke granice.

"Valjda je bolje nešto, nego ništa", rekao je predsednik i primetio da crkva, iako neće etničke granice, hoće da joj lažna "kosovska država" isplati 650.000 evra.

I mnogi drugi, posebno politički protivnici zapravo neće nikakvo rešenje za Kosovo.

"Žele da danas budu sigurniji, a sutra? Šta ih briga...", rekao je Vučić.

Suština je kaže da njegovi protivnici pitanje Kosova zapravo vide kao najbolji "teren" za rušenje njegove vlasti.

Kazao je da će izaći u javnost sa predlogom ako oko nečega s nekim bude bilo moguće postići dogovor, pošto kaže, s Albancima nije bilo moguće dogovoriti se.

Podsetimo, episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

Vladika je, u otvorenom pismu, istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva. Što bi, prema njegovom mišljenju dovolo do novog egzodusa Srba.

On je, apelujući na predstavnike vlasti u Beogradu i Prištini, a posebno međunarodnoj zajednici, istakao da su u Eparhiji duboko zabrinuti zbog sve češćih “politički i moralno neodgovornih izjava političara” sa obe strane koji govore o „konačnom rešenju“ u kontekstu „teritorijalne podele“ i „razgraničenja Srba i Albanaca, te da one kod srpskog naroda izazivaju zabrinutost i nespokojstvo.

“Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovsko-metohijskih Srba koji žive južno od reke Ibra treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje - Pećku Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?”“, upitao je on.

Vladika smatra da ovakav princip, koji je doveo do stradanja mnogih nevinih ljudi tokom ratova u raspadu bivše Jugoslavije 90-tih godina, predstavlja kontinuiranu pretnju miru i stabilnosti, i to ne samo u regionu Zapadnog Balkana. Takvo rešenje, ukazuje, bi stvorilo dodatni presedan “za nove separatizme u Evropi i širom sveta i doveo do čitave lančane reakcije krvoprolića, stradanja i proterivanja civilnog stanovništva, samo zato što bi se, nakon dogovora političara, mnogi našli na „pogrešnoj strani“ linije razgraničenja”.

Vladika je apelovao na političare, kako u Beogradu tako i u Prištini, na međunarodne posrednike u dijalogu i druge zvaničnike da se rešavanje svih pitanja na Kosovu i Metohiji mora i sme tražiti samo u funkciji očuvanja mira, sigurnosti svih građana, posebno nevećinskih etničkih i verskih zajednica, očuvanju njihove duhovne i kulturne baštine, istorijskog identiteta, ljudskih i verskih sloboda.

Pozivanje na podelu, prema njegovim rečima, zanemaruje čitav niz suštinski važnih pitanja kao što su: sloboda povratka raseljenih, rešavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbeđivanje adekvatnog zdravstva i školstva, verskih i ljudskih prava, koja moraju biti garantovana i na nivou zakona, ali i svakog dogovora koji bude postignut.

Vladika naglašava da ovakav stav ne znači poziv na “zamrznuti konflikt”, jer je SPC protiv svakog konflikta.

Komentari (13)

ivan

25.07.2018 12:15

Mnogi su okretali glavu,kad je u pitanju Kosovo.Danas je na svima nama velika odluka.

888

25.07.2018 12:17

Jednom rečju,, TI BI PRIZNAO KOCOBO,,sa Poljubcima i Osmehom. To je tvoj odgovor. Albanci DIREKTNO PRETE ORUŽJEM.. A ti Mirnim Resenjem, vaši, tvoji, njihovi mentori koriste BALANS SILE.

Rade

25.07.2018 12:19

Vucic racionalno razmislja, trazi pogodno resenje, ne podilazi, ali ponekad ni najbolje moguce resenje ne moze biti super... Apsolutno ga podrzavam, prvenstveno zato sto znam da ce se on uvek opredeliti za najpovoljniju opciju za srpski narod.

Bojan

25.07.2018 12:20

Želje su jedno, a realnost drugo. Teodosije bi to trebao da shvati i da prihvati.

Nena

25.07.2018 12:23

Srbija pre svega zeli mir i stabilnost, nereseno pitanje KIM bi ostalo nasoj deci, ne sumnjam da ce predsednik naci najbolje resenje za ovu situaciju

djuricko sasa

25.07.2018 12:44

Situacija je dole jako losa po Srbe u mnogim mestima pa i gradovima Siptari kupuju sve zivo i tako pokusavaju da stvore vecninu kako bi preuzeli ta mesta, Srbija mora da pronadje nacine da se osigura da nedodje do novog scenario i otudjena teritorija!

Miki

25.07.2018 13:20

Lako je sada pametovati, ali bolje je sagledati stvari malo realnije i prihvatiti istinu, jer kao sto predsednik kaze bolje je imati nesto nego nista, situacija je vrlo teska vec dugo i ne treba se zavaravati, bitna je buducnost

bata

25.07.2018 15:01

Vucic racionalno razmislja, trazi pogodno resenje

kiki

25.07.2018 17:00

Resenje za KIM nece biti lako,ali je to vec decenijski problem koji se treba resiti

Darije

25.07.2018 19:23

Problem Kosova je prisutan decenijama. Vucic pokusava da izvuce sta se izvuci moze. Najlakse je kritikovati. Sta su uradile ranije vlasti po pitanju Kosova?

Pedja

26.07.2018 06:02

Pomocu mitova i epova necemo resiti probleme sa Albancima

Zoran

26.07.2018 15:13

verujem da ce Vucic naci najbolje resenje koje je u interesu Srbije.

Milan

26.07.2018 15:13

Bravo za Vucica,konacno neko da resi taj problem.