Stan u Njujorku je  zaključan od 1992.  i prilično je propao
Alo!
Stan u Njujorku je  zaključan od 1992.  i prilično je propao

Alo!

Stan u Njujorku, Foto: Alo!

Kako saznaje naš list, suma od 3.269.000 dolara koja nam sleduje od prodaje stana na njujorškoj Park aveniji već je legla na račun Srbije, a prema planovima Ministarstva spoljnih poslova i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, taj novac mogao bi da bude utrošen za rešavanje statusnih pitanja naše diplomatske mreže.

- Dobijeni novac, tačnije milioni dolara trebalo bi da se ulože u kupovinu nekretnina namenjenih za smeštaj srpskih ambasada u onim zemljama u kojima su diplomatski predstavnici Srbije „podstanari“. Ipak, na kraju novi ministar finansija Siniša Mali i Vlada Srbije odlučuju hoće li dozvoliti da se taj novac iskoristi za tu svrhu - kaže nam naš izvor iz Vlade Srbije.

Održavali smo stan 26 godina

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova već je krenulo u rešavanje pojedinih „stambenih problema“ naših ambasada širom sveta, a nema sumnje da bi dobijeni novac od prodaje rezidencije bivše SFRJ u Njujorku mogao dobro da dođe.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za „Alo!“ da se radi na rešavanju problema ambasada „podstanara“ i da bi bilo od velike koristi za našu zemlju da gde god se to može imamo svoju nekretninu.

Ivica Dačić

Alo!/Rajko Ristić

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

- Planirano je da se reši pitanje ambasada u SAD, BiH i u Australiji, ali podvlačim, to je već uračunato u budžet. Novac dobijen od prodaje stana u Njujorku nema veze sa ovim akcijama - rekao nam je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade potvrdio nam je, ipak, da su dolari iz Amerike stigli u Srbiju.
- Pare su stigle, uplaćene su u budžet i njima sada raspolaže Ministarstvo finansija - jasan je bio Dačić.

Milivojević: Sjajna stvar

Diplomata Zoran Milivojević za „Alo!” kaže da je najpametnije je da budemo vlasnici zgrada koje koristimo.

- Tamo gde nema problema u odnosima, gde imamo interes za dugoročnu i visoku saradnju, u prvom redu su to prijateljske zemlje. I u susednim zemljama imamo interese, tamo gde imamo projektovane diplomatske odnose na dugi rok. Pametnije je imati vlasništvo nego plaćati kiriju. Vi možete sad pod povoljnim uslovima da uzmete hipotekarne kredite u tim zemljama i da onda otplaćujete svoju imovinu, a ne da plaćate nekom drugom. Ako se opredelite da u jednoj zemlji kupite nekretninu za svoju ambasadu da biste tu trajno bili, time dajete do znanja toj zemlji da zaista držite tu zemlju prijateljskom i da nema nikakve sumnje da u budućnosti želite da te odnose produbljujte na prijateljskoj bazi. To će biti i politička poruka i toj zemlji, ali i svima ostalima kakvi su nam spoljnopolitički ciljevi i namere i kakve su nam diplomatske aktivnosti u tom pravcu.

 

Komentari (2)

Pera Detlic

10.06.2018 09:35

Taj novac mogao bi da bude utrošen za rešavanje statusnih pitanja naše diplomatske mreže.... Alo bre to su narodne pare taj novac da se podeli sirotinji koji nemaju ni za lebac a kamo li za lekove PM-a.......

Sumadinac

10.06.2018 13:50

Lako je prodati ono sto drugi stvorio. Nismo mi dobimi 3,2 milijona dolara nego smo izgubili preko 10 milijona dolara koliko taj stan vredi. U kom razredu se bese uci matematika?