ROSU, Kosovo policija
EPA
ROSU, Kosovo policija

EPA

ROSU, Kosovo policija, Foto: EPA

Time je nastavljen trend napuštanje ove oružane od strane pripadnika srpske nacionalnosti, s obzirom na to da su proteklih dana njih osmorica skinuli uniforme.

KBS su, prema izveštaju od prošle godine, imale 247 pripadnika iz redova nevećinskih zajednica, među kojima su i Srbi, a iste godine se broj srpskih pripadnika sa Severa povećao, kada ih je 63 primljeno u ovu oružanu formaciju.

Međutim, ove godine, prema podacima do koje je došla prištinska štampa, osmorica pripadnika KBS srpske nacionalnosti su odlučila da se demobilišu, dok je danas još dvadestak njih skinulo uniformu.

Priština ne bira sredstva kako da dođe do svog cilja, odnosno formiranja "Vojske Kosova". Da bi to ostvarili, pored promene Ustava za šta im je potrebna saglasnost predstavnika Srba, potrebno im je i da u svojim redovima imaju minimalno deset odsto najveće manjinske zajednice u svojim redovima.

Naime, oni koji pristupe KBS mogli bi da se suoči sa do deset godina zatvora, zbog čega je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM pozvao Srbe da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova.

Komentari (1)

miki

05.07.2018 00:09

tako su i oni napustali