Papa Franja
EPA/Giuseppe Lami
Papa Franja

EPA/Giuseppe Lami

Papa Franja, Foto: EPA/Giuseppe Lami

Drugi čovek Vatikana razgovarao je već juče sa državnim vrhom, patrijarhom srpskim Irinejom i nekim predstavnicima Crkve, međutim veliki broj arhijereja SPC kategorično je odbio je da se sastane sa njim i priredi mu doček jer, kako kaže naš izvor iz Crkve, čvrsto ostaju pri stavu da još nije došlo vreme da papa, ali ni njegovi ljudi dolaze u našu zemlju. S druge strane, prema rečima analitičara, ova poseta za državu je izuzetno važna i njome se šalje jasna poruka da će Vatikan ostati pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

- Veliki broj vladika smatra da bi papa najpre morao da ode u Jasenovac, pokloni se žrtvama, izvini, potom da stavi tačku na svaku priču o kanonizaciji Alojzija Stepinca, pa tek onda da dođe u Srbiju. Znaju svi dobro šta su katolički sveštenici činili u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima, te kakva je uloga Stepinca bila u svemu tome. I sam patrijarh Irinej ponavljao je to više puta. Za njega je, jednostavno rečeno, izaslanik dobrodošao, jer je prosto želeo da čuje šta ima da kaže, ali papa još nije. Za vladike koje pripadaju tvrdoj struji u okviru SPC, ni državni sekretar nije prihvatljiv u ovom momentu, te su ga zaobišli u širokom luku - kaže naš izvor.

Vladike

SPC

Vladike, Foto: SPC

Zanimljivo je pak da je poseta drugog čoveka Svete stolice Srbiji usledila samo mesec dana nakon što je Ramuš Haradinaj, premijer samoproglašenog Kosova, boravio u Vatikanu i tamo bukvalno preklinjao papu Franju da Vatikan konačno prizna kosovsku nezavisnost.

On je papu, ali i važne ljude Svete stolice pozivao da što pre dođu na Kosovo, budu njegovi gosti i uvere se kako je „Kosovo primer verske tolerancije i promocije mira“. U nekom momentu, a u želji da impresionira papu, otišao je toliko daleko da je čak bez pardona poručio da je zločinačka UČK zaslužila Nobelovu nagradu za mir.

- Na Kosovu znamo ko smo mi, pobedili smo za našu slobodu i mi smo ponosni na to. Mislim da zaslužujemo Nobelovu nagradu za mir. Nadam se samo da će jednog dana ovo priznanje biti pripisano UČK-u. Ja bih hteo da ga primim - kazao je Haradinaj.

Haradinaj i papa Franja

Facebook

Haradinaj i papa Franja, Foto: Facebook

 Papa je tada ostao uzdržan i nije komentarisao njegove sumanute izjave, ali to što je poslao izaslanika u Srbiju, prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, pravi je odgovor Haradinaju na njegove molbe.

- Vatikan je zauzeo poziciju da neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova sve dok je Beograd čvrst u odbrani Kosova. Vatikan sigurno, bez obzira na lobiranje Prištine, neće pristati da prizna nezavisnost i to i zbog svojih interesa i međunarodnog prava. Moguće da je ova poseta pre svega usmerena ka tome da se proveri da li je Beograd i dalje čvrst u nameri da brani Kosovo, a ja sam uveren da apsolutno jeste. Takođe, kada je reč o ovoj poseti, treba razdvojiti odnose Crkve i države prema istoj. Država ima odnos sa državom Vatikan, a SPC sa Katoličkom crkvom, tako da je legitimno da stav Crkve u nečemu bude drugačiji od stava države - komentariše analitičar.

Da li papa treba da poseti Srbiju?

 

 

Vučić s Parolinom o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete stolice, koji je izrazio nadu da će kroz dijalog Beograda i Prištine doći do stvarnog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, uz očuvanje mira i stabilnosti. Predsednik Vučić je zamolio kardinala Parolina da papi, uz pozdrave, prenese zahvalnost na značaju koji Sveta stolica pridaje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

 

Dačić: Saradnja s Vatikanom u interesu regiona

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nakon razgovora sa državnim sekretarom Vatikana rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem unapređenju.

Komentari (2)

Сараџогла

01.07.2018 10:19

Ватикан не признаје окупацију нашег Космета а наши ,,терају керу,, па не позивају да нас посети Папа Фрања?Тамо су гледали као шиптари по наређењу албанске нарко мафије руше крстове.Наша црква да мало ,,реновира компас,, јер у београдском насељу спремају се да граде цркву уместо здравственог дома и обданишта?А црква већ постоји на само неколико стотина метара?

Djuro

01.07.2018 12:38

Ne razumem ove koji su protiv da mala i nemocna Srbija ima odlicne odnose sa najmocnijom zemljom na svetu.