Radovan Karadžić
Profimedia
Radovan Karadžić

Profimedia

Radovan Karadžić, Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ikonu koju je poslao prvi patrijarhov čovek, koji se smatra najuticajnijim u pravoslavlju, ondnosno prvim među jednakima, Radovanu će odneti u januaru, kada ode da ga poseti u Hag.

- To je jedna mala predivna ikona Svetog Stefana. Bio sam iznenađen kada je stigla čak iz Rusije i od takvog čoveka i duhovnika, i Radovan se mnogo iznenadio, ali i oduševio kada sam mu to javio. On jedva čeka da mu je odnesem. Ovo je bio prelep gest, koji ga je ganuo i ostavio bez teksta - kaže Luka. On navodi da vera pomaže Radovanu da istraje u svojoj borbi.

Luka Karadžić

Profimedia

Luka Karadžić , Foto: Profimedia

 

Čekajući Skajp

Luka Karadžić rekao nam je i da se Radovan nada da će mu konačno biti odobren zahtev, a to je da mu se omogući da dobije laptop i mogućnost da koristi Skajp.

- On je to odavno tražio i nada se da će mu konačno uskoro odobriti. Mnogo bi mu značilo da se čuje sa porodicom i da ih vidi. To bi mu neopisivo olakšalo život u pritvoru - kaže Luka.

- Mnogo mu je značilo i mnogo ga je ohrabrilo kada je nedavno njega i sve druge Srbe u Hagu posetio vladika Atanasije. On je dugo razgovaro sa njima i svima im je to prijalo - kaže Luka.

Podsećanja radi, početkom meseca vladika zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) posetio je u Haškom tribunalu petoricu Srba kojima se sudi za ratne zločine. Episkop je zajedno sa njima i lokalnim parohom Vojislavom Bilbijom u pritvorskoj jedinici prelomio slavski kolač povodom praznika - Začeća Svetog Jovana Preteče.

Kao što je „Alo!“ pisao, vladika je tom prilikom poklonio Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću ikone svetaca koji su njihove krsne slave. Oni su ikone odmah celivali i prekrstili se, a taj momenat je bio toliko emotivan da nisu mogli da sakriju suze.

Kiril: Srbi su naša braća

Patrijarh Kiril izjavio je nedavno da o Srbiji uvek razmišlja sa posebnim osećanjima i da se kada dolazi u našu zemlju oseća kao da je kod kuće.

- Znate, neverovatan osećaj obuzme ruskog čoveka kad dolazi u Srbiju. Nemate osećaj da ste u stranoj zemlji. Naprotiv, osećate se kao kod kuće, okruženi braćom. Naše zemlje zaista imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, naravno, to su naša zajednička vera, zajedničke duhovne i moralne vrednosti, bliske kulture i tesne istorijske veze - rekao je patrijarh Kiril.

 

Komentari (1)

hit

31.10.2017 20:32

" RUSKI SVEŠTENIK KOJI JE DESNA RUKA PATRIJARHA" HIT BRATE, IMA LI ČOVEK IME I PREZIME ILI NEKO NEMA ŠKOLE I OBRAZOVANJA