Kosovo
Profimedia
Kosovo, Priština

Profimedia.rs

Kosovo, Priština, Foto: Profimedia.rs

Do sada je ukupno pet zemalja povuklo odluku o priznanju kosovske nezavisnosti, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je 27. juna imejlom dobio notu države koja povlači priznanje Kosova, ali da još ne želi da otkrije o kojoj zemlji se radi. Poslednja zemlja koja je povukla priznanje je Liberija, a to su učinili i Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi.

„Alo!“ vam ekskluzivno, da ne bude zabune, pošto iz Prištine stalno stižu demantiji povlačenja priznanja, donosi na uvid originalne diplomatske note kojima se povlači priznanje lažne države Kosovo.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da su povlačenja priznanja siguran znak da su spoljnopolitički napori Srbije i te kako validni, da imaju smisla i efekta i da tako treba nastaviti... On navodi da sve ovo pokazuje koliko je ceo taj proces priznanja bio manjkav i u proceduralnom, političkom i diplomatskom smislu, te da se sada pokazuje da je tu bilo i usmenih priznanja i priznanja koja nisu u skladu sa pravilima u međunarodnim odnosima i međunarodnom pravu.

Bedžet Pacoli

EPA

Bedžet Pacoli, Foto: EPA

- Svako povlačenje priznanja je veliki uspeh i tu nema govora. Iz prostog razloga što svaki glas podjednako vredi, koliko je svojevremeno u procesu priznavanja bilo važno da se ostvari što bolji rezultat sa brojem glasova, toliko sada odbijanje pokazuje koliko je to bilo isforsirano i verovatno je u celom tom procesu korišćen pritisak na pojedine zemlje - komentariše Milivojević. On napominje da sva ova povlačenja zapravo imaju više značenja.

- Prvo je da je proces novih priznanja zaustavljen, drugo da je taj proces sada krenuo u obrnutom smeru i treće da su argumenti Srbije kada je reč o samoproglašenoj nezavisnosti i te kako validni i da imaju i međunarodnopravnu i političku snagu. Zemlje na osnovu tih argumenta preispituju svoje svojevremene odluke, imajući u vidu i sopstvene nacionalne interese, jer argumenti Srbije pokazuju da i druge zemlje mogu da budu žrtve takvih otimanja teritorije - navodi on.

1. Liberija
Poslednji slučaj povlačenja priznanja dogodio se pre petnaestak dana, kada je to učinila Liberija. Gbezongar Milton Findlej, ministar inostranih poslova Liberije, predao je Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova, notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

 

Liberija

Alo!

Liberija , Foto: Alo!

 2. Surinam
Surinam je prva država na svetu koja je povukla priznanje, krajem oktobra prošle godine. Tada je Ivica Dačić rekao da se „na tome dugo radilo i mnogo razgovaralo”. Takođe, naveo je i da je u toj „operaciji“ pomogao „naš čovek koji ima kontakte sa vlastima u Surinamu“.

Surinam

Alo!

Surinam , Foto: Alo!

 3. Sao Tome i Principe
Vrlo brzo posle Surinama, afrička država Sao Tome i Principe poništila je priznavanje Kosova, jer odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini. Predsednik Sao Tome i Principe, Manuel Pinto da Kosta, doneo je odluku o poništenju priznavanja nezavisnosti Kosova.

Sao Tome i Principe

Alo!

Sao Tome i Principe, Foto: Alo!

 4. Gvineja Bisao
Vest da je Gvineja Bisao povukla priznanje Kosova saopštena je krajem novembra prošle godine na konferenciji za medije na kojoj su zajedno govorili Ivica Dačić i Umaro Sisko Embalo, predsednik vlade Gvineje Bisao. Upravo je on demantovao dotadašnje informacije da je njegova zemlja priznala Kosovo kao nezavisnu državu.
- Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova - rekao je tada on.

Gvineja Bisao

Alo!

Gvineja Bisao , Foto: Alo!

 5. Burundi
U februaru ove godine, Dačić je obavestio javnost da je Burundi povukao priznanje Kosova.
Ivica Dačić je izjavio da je Burundi povukao priznanje nezavisnosti Kosova zato što su vlasti te zemlje shvatile da je reč o lažnoj državi i dodao da će njegovo ministarstvo nastaviti diplomatsku akciju kako bi i druge zemlje koje imaju glas u Ujedinjenim nacijama sledile primer Burundija.

Burundi

Alo!

Burundi , Foto: Alo!

Komentari (1)

roki

04.07.2018 09:26

A gde je povlacenje priznanja od ponedeljka?