Džon Mekejn
EPA/Sven Hoppe
Džon Mekejn

EPA/Sven Hoppe

Džon Mekejn, Foto: EPA/Sven Hoppe

Američki senator iz republikanske partije Džon Mekejn, koji je preminuo u 81. godini od posledica tumora na mozgu, bio je poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, a na račun ova dva naroda izneo je niz spornih tvrdnji. U više navrata Srbe je nazvao ubicama koje ne zaslužuju slobodu i civilizovane tekovine društva.

Po njegovom mišljenju, Balkan ne može bez pomoći SAD da se odbrani od ekspanzije „Ruske imperije”, koju navodno, želi da obnovi Vladimir Putin.

Mekejn tvrdi da Rusija navodno „pojačava napore kako bi proširila svoj poguban uticaj na region i sprečila zemlje jugoistočne Evrope da same izaberu svoju budućnost.

Prenosimo deo njegovog teksta objavljenog prošle godine u Vašington postu:

"Ovog meseca sam putovao kroz sedam zemalja jugoistočne Evrope i zaustavio sam se u Sarajevu. Stajao sam kod Latinske ćuprije (nekada most Gavrila Pincipa), na uglu koji je promenio svet, gde je metak ubice usmrtio nadvojvodu Franca Ferdinanda i izazvao ciklus nasilja i rata koji su obeležili prvu polovinu 20. veka, region koji sedi na raskrsnici istorije i koji se još jednom suočava sa izazovima.

To je bio podsetnik na staru poslovicu da, iako se istorija ne ponavlja, ona se rimuje. Jugoistočna Evropa, regija koja se nalazi na raskršću istorije, još jednom se suočava sa rastućim izazovima i Sjedinjene Države treba da obrate veliku pažnju.

Neizvesnost se oteže o budućnosti ujedinjene Bosne i Hercegovine. Nedavne provokacije su pogoršale tenzije između Kosova i Srbije, ugrozile napredak u pravcu normalizacije odnosa između dve zemlje.

Možda najviše uznemiravajuće od svega je što Rusija intenzivira napore da potvrdi svoj maligni uticaj u regionu i da spreči narode jugoistočne Evrope da biraju svoju budućnost. Najdramatičniji primer za to je rusko podržavanje puča u Crnoj Gori u oktobru prošle godine. Da bi se zaustavio ulazak Crne Gore u NATO, ruski obaveštajci su planirali da zbace vladu i izvrše atentat na premijera zemlje na dan izbora. Verujem da kada se u potpunosti shvati obim ovog nečuvenog napada na Crnu Goru, to će pokazati da će Putin učiniti sve što je potrebno da ostvari svoju ambiciju, da obnovi rusku imperiju.

S obzirom na ove izazove, ne čudi da sam u svakom mestu gde sam bio, čuo istu molbu za reafirmaciju američkog vođstva. Narodi ovog regiona su spremni i voljni da se suoče sa svojim izazovima. Ali oni ne mogu sami. I njihov izbor partnera su Sjedinjene Države. Dakle, šta možemo da uradimo?

Prvo, Sjedinjene Države treba da budu prisutne. Kao što mi je premijer jedne jugoistočne evropske zemlje rekao, u ni jednom drugom regionu sveta reči američkog lidera ne nose toliku težinu. To je razlog zašto su toliko važni angažmani i posete regionu od strane visokih zvaničnika SAD.

Drugo, Sjedinjene Države treba da pruže podršku narodima jugoistočne Evrope na njihovom putu integracija u evroatlantsku zajednicu kroz institucije NATO-a i EU. To je proces integracije koji pruža najveću nadu za mir i prosperitet u regionu. To znači da Sjedinjene Države treba da pruže snažnu podršku programima koji pomažu da se ojača vladavina prava i borba protiv korupcije, bitnim koracima na putu ka evroatlantskim integracijama.

Konačno, Sjedinjene Države moraju da stanu iza prava svakog naroda u jugoistočnoj Evropi da izabere svoju budućnost bez spoljnog mešanja, bilo da je iz agresivne Rusije koja želi da prekraja granice Evrope nasiljem ili terorista koji žele da unište našu zajedničku civilizaciju. Proširivanje i produbljivanje bezbednosne saradnje sa našim regionalnim saveznicima i partnerima je od suštinskog značaja.

Nakon dva svetska rata, Sjedinjene Države su se posvetile Evropi koja je sada cela, slobodna i mirna. Mi smo to uradili jer su generacije državnika priznale da je američko rukovodstvo od suštinske važnosti za postizanje mira i prosperiteta u Evropi, a koja je bila i još uvek je u interesu nacionalne bezbednosti SAD. Tokom proteklih sedam decenija, napravili smo izbore i žrtve da bi podržali tu obavezu: širom Evrope tokom hladnog rata, u Bosni i na Kosovu u 90-tih, i danas narodima na istočnom krilu NATO-a. Moramo biti spremni da ponovo podržimo ovu obavezu u jugoistočnoj Evropi, jer su jasne lekcije iz istorije: Mi ignorišemo ovaj region na našu opasnost“, rekao je Mekejn.

Podsetimo se Mekejnovih reči za „podršku miru i stabilnosti“:

“SAD rizikuju da izgube rat sa srpskom vojskom i njihovom zastarelom opremom. Rizikujemo ukoliko ne sprovedemo masovni, strateški i održivi vazdušni napad. Nijedan infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta. Da, svi mi žalimo zbog civilnih žrtava kao i naših gubitaka, ali one su neizbežne”, govorio je Mekejn tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.

Pročitajte još:

Komentari (24)

vodolijax

26.08.2018 09:28

Neka mu je teška crna zemlja.

DRAGAN

26.08.2018 09:50

@vodolijax - STO POSTO SE SLAZEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nada

26.08.2018 09:37

Trebao si jos mnogo ranije otici !!!!!!!!

Srbija Rusija

26.08.2018 09:37

Tumor na mozgu.... za iznete neistine lazi i naneto zlo odredjenim narodima... a sad pravo u zasluzeni pakao kod djavola....

Aca

26.08.2018 09:50

........ 0000 od coveka.. .

vlajko

26.08.2018 09:57

Ubice koje brane svoj prag.Hmmmm pa jos onda je bolovao od mozga,a sad ga stiglo.Jos Madlyn Olbrayt,Wesly Clark ,onaj peder napuderiani Tony Blair (blllaaaaeeeiiirrr)i nekoliko njih,neka im na dusi bude SAMO MILICA RAKICNjih ce stici Lazareva kletva.Od Boga nema da pobegnu.Putuj igumane i ne misli o stadu majje ti ga sovinisticke.Pu smrdo.Da mogu slatko bih ti zalio grob SRPSKIM urinom a o tezem da ne pricam.Toliko o pijetetu prema zlikovcu koji je u rangu Himlera.

SEM

26.08.2018 12:48

@vlajko - A gdje ste vi to branili svoj prag.. u Sarajevu ili Kninu mozda! Hajde ne laprdaj radikalskom istorijom i forama!

Mile

26.08.2018 13:04

@vlajko - Da, sem-e, branili smo svoj prag u sarajevu i kninu, gradovima gde su srbi ziveli vekovima! Ima li sta netacno tu?

pp

26.08.2018 10:41

Covek je bio ucesnik rata u Vijetnamu, gde je bio ranjen . Od tada mrzi sve komunisticko, socijalisticko, tako da ne cudi da je mrzeo SSSR kasnije Rusiju I SFRJ kasnije SRJ, jer je te drzave smatrao komunjarskim.

marko

26.08.2018 14:20

@pp - A zasto ga onda u usa zovu singing birth? Procitaj!

Lana

26.08.2018 17:31

@pp - Ako je to razlog zla koji je sirio svuda oko sebe, onda sta drugo reci no jad i beda od lika koji nije umeo da bude covek. Zlo cini zlu se nadaj, na kraju ga je mrznja i pakost pojela.

Jana

26.08.2018 10:45

Ajde Dzone neka ti je teska i crna zemlja kao i bolest.

Deda

26.08.2018 10:58

Mi ne znamo kakv je on bio nazovi mirotvorac u Vijetnamu. Savest mu nije dala mira.

Rasta

26.08.2018 12:28

Rusija navodno želi da obnovi svoju prevlast nad Balkanskim zemljama koju nikad nije ni imala uprkos komunističkim uređenima u prošlosti, al znam da je Amerika rasturila SFRJ baš zbog svog uticaja na Balkanu i želi sve Balkanske zemlje da im budu robovi baš zbog financijsko ekonomskih razloga. Nemojte da nas lažete kako vam je stalo do našeg mira i blagostanja na Balkanu.

LJUBICA

26.08.2018 12:33

Djavo ga doneo, djavo ga i odneo.

Laki

26.08.2018 13:04

Neznam odkud toliko paznje posvecujete jednom osvedocenom Srbomrscu, koga je briga sto je krepao neko ko nije na Srbe i Srbiju gledao blagonaklono, predpostavljam da nece zavrsiti u raju

Žika

26.08.2018 14:12

Svet je bolji odnedavno za život,jedno zlo manje!

avijano

26.08.2018 15:36

Čeka ga Strašni sud, ako nije već skliznuo u treći krug pakla....teška mu crna zemlja bila...

LALA

26.08.2018 16:41

Nije mislio da ce da otegne papke

Kata

26.08.2018 17:55

A sad pravac u pakao!Bye-bye!

Цицка

26.08.2018 18:08

Зашто не треба дати Кососво Албанцима , они као такви нису никакви наследници Југославије , све време су криминалним радњама покушавали да дођу до независне државе зато су подржавали капмању Џон Мекејна за председника , финансирали су га да би у својој држави САД подржавао ОВК, наоружавао их је шта год да су тражили , зар у Америци не постоји неко тело које може да види тако нешто недeмократско тај се први залагао за бомбардовање Србије па је и први прогласио независно Косово , искрено кад

Ђуро РСК

26.08.2018 20:06

Пресвиснућу од туге! Памтићу га по оној реченици из 1999: "Srbi su ubice koje ne zaslužuju slobodu i civilizovane tekovine društva"!

perica

26.08.2018 21:03

Slazem se sa nekim izjavama ove sotone. Stvarno ubice nebi trebalo pustiti da zive a samim tim njega i njegov "narod" treba istrebiti kao i vecinu onih iz nato pakta, Srbi su glup narod jer u proslosti nisu osvetili svoje zrtve i kaznili krvnuke. Danas smo zbog nase glupe politike pomirenja i prastanja pred izumiranjem a oznaceni od zlikovaca i fasista kao genocidan narod. Narod koji je u dva sv.rata bi na strani pobednika.

Suncica

26.08.2018 23:22

Putuj igumane ne zali manastire......