Hašim Tači
EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

EPA/Valdrin Xhemaj

Hašim Tači, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Predsdnik lažne države Kosovo Hašim Tačić tvrdi da je gest pokazivanja dvoglavog orla kojim su švajcarski fudbaleri Granit Džaka i Đerdan Šaćiri proslavljali golove na utakmici sa Srbijom duboko emotivan, a ne politički.

- Taj simbol nije simbol koji je ubio ljude. To nije simbol napada ni na koga. To je simbol ptice. Zato, neka Švajcarska leti ka uspehu - rekao je Tači, prenosi portal "Politiko".

Kosovski predsednik je rekao i da FIFA ne bi trebalo da donosi odluke na osnovu političkog pritiska.

Portal, u evropskom izdanju, navodi da su se tenzije koje postoje na relaciji Beograd-Priština proširile u petak na Svetsko prvenstvo u fudbalu, kada su fudbaleri švajcarske reprezentacije Granit Džaka i Đerdan Šaćiri sklopili ruke u obliku dvoglavog orla nakon pobede nad reprezentacijom Srbije.

"Politiko" napominje da je dvoglavi orao tradicionalni simbol albanskog identiteta i da su srpski zvaničnici taj gest okarakterisali kao političku provokaciju.

FIFA je juče, zbog pokazivanja rukama albanskog nacionalnog simbola dvoglavog orla, izrekla upozorenje i novčanu kaznu od 10.000 švajcarskih franaka igračima švajcarske fudbalske reprezentacije Granitu Džaki i Đerdanu Šaćiriju, uz obrazloženje da su kažnjeni zbog nesportskog ponašanja.

Komentari (2)

Bože pomozi!

26.06.2018 10:38

SVAKO MOŽE DA RADI TA HOĆE, ALI NE MOŽE KOLIKO HOĆE! VIDEĆEMO KRAJ NJIHOVOM TERORU I BEZOBRAZLUKU! O NJIHOVOJ NZAJVALNOSTI DA NE GOVORIM!

Сараџогла

26.06.2018 13:45

Црна двоглава птичурина!Ел вам оно личи на орла?Наравно да не личи!Него,колико ја знам у природи не постоје црни орлови.Један се зове ,,црни,, а у ствари је браонкаст испод главе.А на крилима су му бела перја и врло мало тамна.