Muamer Zukorlić
ALO foto Dejan Briza
Muamer Zukorlić

ALO foto Dejan Briza

Muamer Zukorlić, Foto: ALO foto Dejan Briza

Lider SPP-a Muamer Zukorlić, u intervjuu za „Alo!“ ekskluzivno je otkrio da se sprema da piše knjigu o Srbiji koja, kako navodi, sigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim. Sa njim smo razgovarali i u aktuelnoj političkoj situaciji, izborima u Sandžaku, kao i gorućim temama poput Kosova...

Pročitajte još:

- Trenutno skiciram knjigu o Srbiji i verujem da će to biti afirmativno. To će sigurno biti nešto između realne Srbiji i moje željene Srbije. Pisanje će trajati više godina, a ova knjiga, kao i svaka moja druga, neće nastati kao rezultat unapred pripremljenog plana, već plod spleta raznih okolnosti i nečega čime se bavim. Prethodna „Drevna Bosna“ nastala je tako što sam se bavio pitanjem vere predislamskih Bošnjaka. To mi je bio prvi izazov, a kasnije postalo samo jedno od poglavlja. Sada se kao narodni poslanik bavim Srbijom, sa više aspekata, a nisam tipičan političar jer moja dimenzija mislećeg bića je nešto do čega ja najviše držim. Sada imam priliku da upoznajem Srbiju kroz dimenzije kroz koje je nisam poznavao, kroz bliskost sa važnim ljudima, kroz kontakte s običnim građanima sa kojim se namerno ili slučajno susrećem. Srbiju sada posmatram slojevito, a svoja promišljanja volim da beležim.

 Šta mislite kakve će reakcije biti na to što muftija piše knjigu o Srbima?

- Biće čitava lepeza reakcija, od onih koji će biti oduševljeni do onih koji će sasuti rafale napada po raznim osnovama. Siguran sam da neće biti ravnodušnih jer ih nema ni prema meni lično.

 Sve je šokirala vest iz Novog Pazara da je srušena džamija iz doba Osmanlija?

- To je samo kampanja protiv mene. Vest je lažna. Tražio sam izveštaj iz IZ-a i dobio sam informaciju da ta džamija već dve godine više nije upotrebljiva za vernike, da levo krilo tone i da bi se mogla srušiti. Džamija je zatvorena pre dve godine, jer su se zidovi obrušavali. Napravljen je plan restauracije, ali kada se došlo do strukture tog objekta, zaključilo se da su samo dva zida iz osmanskog perioda, a levi zid i zadnji ulazni su zapravo rezultat raznih oblika krpljenja džamije. Slama i blato, bez spomeničke vrednosti. Autentični delovi će svakako biti sačuvani.

Muamer Zukorlić

ALO foto Dejan Briza

Muamer Zukorlić, Foto: ALO foto Dejan Briza

 Šta mislite o ideji razgraničenja kada je reč o rešenju za Kosovo?

- Potrebno je dati podršku predsedniku u nastojanjima da se nađe rešenje za Kosovo. Nije prihvatljivo da to bude zamrznuti konflikt jer ne postoji zamrznuti konflikt, nego sam konflikt, a taj konflikt tinja. Pitanje razgraničenja je interesantno, ali sa druge strane i rizično, pa treba definisati šta se pod njim podrazumeva. U pokušaju da pomognem predsedniku da prosto krene napred, ja sam govorio da javnost u Srbiji treba da počne s navikavanjem da se izađe iz mantre „Kosovo je naše“ jer realnosti su nešto drugo. Mantranje košta i državu i narod. Rekao sam da je jedno od rešenja model dve Nemačke u hladnom ratu, gde se one međusobno nisu priznavale, ali nisu bile ni neprijateljski nastrojene. Taj model ne bi trebalo bukvalno da se prepiše, ali Srbija bi trebalo da uči iz istorije.

 Uskoro će izbori za Bošnjačko nacionalno veće, šta bi za vas, a šta za Bošnjake značila pobeda vaše liste?

- Konačno bi Bošnjaci u Srbiji dobili advokata koji ih neće prodati, koji će raditi za njih, a biti sposoban i stručan da ih zastupa. Siguran sam u pobedu ukoliko se sačuva izborni proces od onog od čega se nije sačuvao prethodnih godina.

 Kako komentarišete nedavno formirani Savez za Srbiju?

- I ranije sam govorio da se tu radi o poprilično umornim ljudima bez energije, bez kapaciteta da naprave neku dobru političku ponudu. U tom savezu do izražaja je došlo i još nešto, a to je moralna dimenzija. Taj konglomerat političkih subjekata, načelno ideološki suprotstavljenih može da se spoji samo neprincipijelno, mimo zajedničkog političkog i ideološkog programa. Te krajnosti se spajaju samo na banalnom interesu, spojili su se, dakle, samo protiv Vučića, samo ih to vezuje. To vam je kao kada se u narodu kaže kada je niska temperatura (minus 30) „Noćas pas i mačka spavaju zajedno“. Ovde imamo susret pasa i mačaka jer imaju mraz koji se zove Aleksandar Vučić. Kroz slično iskustvo sam prošao i ja, kad su se Ugljanin i Ljajić ujedinili protiv mene.