Mlađan Dinkić
Oliver Bunić
Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić, Foto: Oliver Bunić


U ovim poslovima država je oštećena za milione, a samo poklanjanjem poslovnog prostora Narodne banke Dinkić je državu oštetio za skoro 15 miliona evra.
Prema saznanjima našeg lista, policija se slučajem Nacionalne štedionice bavi već tri godine, a predmet interesovanja bilo je njeno osnivanje, rad i trgovina akcijama, a proveravano je i korišćenje i prodaja objekata nekadašnjeg Zavoda za obračun i plaćanje, koji je poslovao kao organizaciona celina Narodne banke Jugoslavije. Naš izvor tvrdi da je samo u ovom slučaju nađeno mnogo zloupotreba koje su ojadile državu.

Mlađan Dinkić
Hoće li konačno pevati u policiji?, Foto: twiter

 

Ko je Mlađan Dinkić?

Dinkić je rođen 1964. godine u Beogradu, a diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Od 2000. do jula 2003. obavljao je dužnost guvernera Narodne banke Srbije, a od marta 2004. do oktobra 2006. bio je ministar finansija. Na mesto ministra ekonomije postavljen je 2007. godine, a tu funkciju nastavio je da obavlja i kada je formirana sledeća vlada 2008. godine, kada dobija i funkciju potpredsednika Vlade. Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine njegova stranka je ušla u koaliciju sa SNS-om i SPS-om i oformila Vladu Srbije. Dinkić je u njoj objedinio funkcije koje je vršio u prethodnim vladama, pa sada brine o sektorima finansija i privrede. Dinkić je izbačen iz Vlade 2013. godine, a na izborima 2014. njegov URS nije prešao cenzus.

- Krivičnom prijavom u ovom slučaju kao prvoosumnjičeni obuhvaćen je Mlađan Dinkić kao bivši guverner NBJ zbog zloupotrebe službenog položaja, a drugoosumnjičeni je Nebojša Škorić, bivši pomoćnik generalnog Direktora direkcije za opšte i zajedničke poslove NBJ. Treći osumnjičeni je Dušan Lalić, bivši generalni direktor Direkcije za zakonodavstvo i pravne poslove NBJ - otkriva izvor „Alo!“.


Prema njegovim rečima, Dinkić je sa saradnicima neovlašćenim raspolaganjem imovinom tadašnje SRJ koju koristi NBS povredio Zakon o narodnoj banci Jugoslavije, kao i više imovinskih zakona. Dinkić je zaključio pojedinačne ugovore sa 13 poslovnih banaka kojima je delove NBJ odnosno ZOP-a dao na korišćenje ovim bankama zajedno s nameštajem, tehnikom i opremom.

 

Ukupna kvadratura objekata koje je Dinkić poklonio iznosi više od 19.000 kvadrata, čime je država izgubila, a banke profitirale za najmanje 873.919.022 dinara bez obračunatog PDV-a, što je po srednjem kursu NBS 2002. godine, kada je obavljena ova transakcija, iznosilo 14.433.014 evra.


Istraga je došla do podataka da je četvrtoosumnjičeni u ovom slučaju bivši generalni direktor ZOP-a Živko Nešić po Dinkićevom nalogu takođe više puta prekršio zakon, pa je u periodu od prvog januara 2002. godine, pa sve od zaključenja sporazuma sa NBJ i Nacinalnom štedionicom ova banka bez pravnog osnova otvorila 45 filijala u objektima ZOP-a. Nešić je bez pravnog osnova dao Nacionalnoj štedionici objekte površine 4.245,75 kvadrata, kao i nameštaj i opremu, a ukupna šteta od ovog posla za budžet Srbije iznosila je 39.204.479 dinara, odnosno po tadašnjem kursu 647.473 evra.

Stara planina
Stara planina, Foto: RAS

 

Policija istražuje i slučaj „Stara planina“

Pored Nacionalne štedionice, tužilaštvo je pri kraju češljanja i drugog predmeta na kome bi mogao da padne Dinkić, a reč je o ugovoru o pružanju konsultantskih usluga i projekta razvoja turizma na Staroj planini. Postoji osnovana sumnja da su u ovom poslu krivična dela počinili Dinkić i bivši državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.

 

Vladimir Ilić
Vladimir Ilić, Foto: Vesna Lalić

 

Među osumnjičenima i Vladimir Ilić

Petoosumnjičeni u slučaju „Nacionalna štedionica“ je bivši direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Vladimir Ilić, koji se tereti takođe za zloupotrebu službenog položaja. Iliću se stavlja na teret da je bez pravnog osnova jednoj poslovnoj banci dao na korišćenje poslovni prostor, čime je budžet Srbije oštećen za 8.844.304 dinara.

 

Nacionalna štedionica
Nacionalna štedionica, Foto: Goran Srdanov

 

Poklonili i softver ZOP-a

Postoji osnovana sumnja da je Živko Nešić u saradnji s Dinkićem zloupotrebio službeni položaj i 28. 12. 2001. godine i zaključivanjem ugovora o poslovnotehničkoj saradnji na projektu informacionih sistema za rad sa stanovništvom s preduzećem „Peksim“ iz Beograda u iznosu od četiri miliona dinara. Ovaj program je bez naknade takođe ustupljen Nacionalnoj štedionici, čime je država oštećena za pomenuti iznos. Dinkić i Nešić su ovoj banci ustupili i bankarsku opremu u vrednosti 20.586.800 dinara, što je na dan transakcije iznosilo oko 340.000 evra.

Komentari (3)

leo

18.08.2015 12:22

Pa trebalo ga je hapsiti mnogo pre ovoga covek je obogaljio svoj narod obican stirak iz sekte zajedno sa Labusom opustosili su privredu i sve prodali u bescenje a o milijardama sa Kipra ce se pricati kad za to dodje vreme za 5-6 godina kad prodje mandat jos jednoj vladi onda ce se vaditi ispod tepiha. Sa ovakvim lopurdama dobro je da smo zivi ali je najgore sto nece dobiti kao u Kini metak koji mora sam da plati vec se stvara afera koja ce biti magla u oci naroda i bice pusten uz NANOGICU

gaga vuk

18.08.2015 13:12

Ajde malo se uozbiljite, pa ko je jos u zatvoru, Labus, Djelic, Beko,Marjanovic, Ceda, sta je sa Deltom, spisak je veoma veoma dugacak, i pojeo vuk magare, jos ce traziti odstetu od drzave, sto rece Premijer donesite mi dokaze i svi ce biti uhapseni, umesto da donese zakone o poreklu imovine i sve bi bilo ok, samo svi se grcevito drze za vlast,to jr NAJBOLJE ZA SRBIJU.

Posmatrač iz Nemačke

19.08.2015 07:01

Da je Mlađa poklanjao i verovatno imao ličnu korist -to je sigurno. Ali, onda treba potkačiti i sve druge muvatore tog vremena a ne samo njega. Mene posebno interesuje, pošto se poklanjanje srpskih dobara nastavlja (poklonjen i poklon odlično doplaćen -JAT, poklonjena milijarda € vrednosti zemljišta na 99. g. za BG na vodi, poklonjena zemlja u Vojvodini premijerovim "arapskim prijateljima" itd.) hoće li ti tužioci pokrenuti istragu i protiv dnašnjih moćnika? Verovatno- malo morgen!