Mustafa Jusufspahić
Nikola Fifić
Mustafa Jusufspahić

Nikola Fifić

Mustafa Jusufspahić , Foto: Nikola Fifić

 - Ovo je najvažniji mesec u godini za muslimane, mesec u kojem je Bog posebno milosrdan i milostiv prema svojim robovima, vernicima, i svako dobro delo urađeno u tom mesecu desetostruko se nagrađuje. Ovo je dobra prilika i onaj koji je bio lošiji nego što treba da bude, ima šansu da se pokaje. Mesec dana je sasvim dovoljan period da mu činjenje dobrog postane rutina…

 U čemu se ogleda post kod muslimana?

- Kod muslimana je post potpuna apstinencija, nije režim ishrane, od zore do zalaska sunca ne jede se ništa, ne pije se ništa, ni voda, ne duvani se... Ali to nije sve, kada su Muhameda jednom pitali - ima jedna žena koja klanja, posti i sve radi po pravilima, ali pogan joj je jezik, šta će biti sa njom, Božiji poslanik je rekao: „Nema od nje dobra, ona će biti stanovnica pakla.“

 Koliko je u današnjem svetu teško ispoštovati post?
- Naš jedini neprijatelj jeste šejtan, đavo. On se zavetovao Bogu da će do sudnjega dana raditi na tome da nas mobiliše u svoje redove, da nas skrene sa Božjeg puta. U svakom vremenu imamo ta dva puta, Božji i šejtanov, oni će postojati dok je sveta i veka, kao test za nas. A mi imamo slobodu od Boga da izaberemo put.

 Nažalost, kad izgovorite reč „musliman“, danas, pogotovo u zapadnom svetu, mnogi odmah pomisle na nekog teroristu, ubicu... Za zločine se vezuje i reč „džihad“, a čini mi se da u Kuranu stoji da je pravi džihad borba protiv samog sebe, svojih strasti i mana?

- Kada se Muhamed vratio iz borbe, on je rekao svojim dugovima: „Mi smo se vratili iz malog džihada u veliki džihad. Veliki džihad je da ono dobro u tebi pobedi ono loše, a ta borba će vam se dešavati do sudnjeg dana. ’Džihad’ je reč arapskog porekla koja označava trud i kada bismo prevodili reči na srpski jezik, sve bi vam bilo jasno. Suština džihada je da sačuva dostojanstvo čoveka... U Kuranu stoji da su vernici braća, ne da su muslimani braća. To je put kojim mi ovde idemo i kojim je moj otac išao 50 godina u ovom gradu i pravio mostove između braće pravoslavaca i nas. Bog je jedan za sve.

Mnogo je danas sajbermuftija

- Politika je postala prljava. Ništa joj nije sveto, ni vera... Često čujemo da se nešto čini u ime islama. Šta znači u ime islama? Musliman radi u ime Boga, a ne u ime islama. Islam je put. Islamisti obožavaju put do Boga, a to se ne obožava. Ili oni koji obožavaju džamiju, oni obožavaju kuću božju. A ne obožava se kuća, niti put, nego Bog. Bog je onaj koji nam sve daje... Mnogo je danas zloupotreba, imate sajbermuftija koliko hoćete, koje nikada niste videli, ni s njima kafu popili... Oni propovedaju iz nekog podruma i šalju radikalne poruke. To je fenomenalan prostor za političku manipulaciju.

 Islamska zajednica Srbije obeležila je nedavno 150 godina postojanja, to jest otkako je postala zvanična religija u Srbiji.

- To je vek i po multikulturalnosti ove zemlje, time se retko koja evropska zemlja može pohvaliti, da je islam priznat još pre 150 godina. Imamo mi ovde 500 godina islama, ali institucionalno je priznat od Mihajla Obrenovića pre 150 leta, kada je i ova naša Bajrakli džamija stavljena u red spomenika kulture...

 Malo je poznato da je džamija donedavno bila pod upravom države, tek odskora je uprava poverena Islamskoj zajednici?

- Džamija je u vlasništvu Republike Srbije, ali je vraćena na upravljanje Islamskoj zajednici. Pre toga je bila data Gradu Beogradu na upravljanje, što bi značilo je, na primer, Siniša Mali bio glavni muftija beogradski. (smeh) Sada je to ispravljeno zahvaljujući predsedniku Vučiću, koji je doneo odluku da nam se džamija vrati na upravljanje. Ja mu se mnogo zahvaljujem.

 Koliko muslimani doživljavaju Srbiju kao svoju zemlju? I koliko se osećate sigurno u Srbiji?

- Veliki je bio pokušaj da se muslimanima otuđi to pravo i sa jedne i sa druge strane. Neko je imao interes preko Drine, neko sa ove strane, a neko i u dalekim centrima moći, da muslimane odvoji od Srbije. Ali ovo je naša zemlja. Muslimani su u korenu ove države, zajedno sa braćom pravoslavcima. Beograd je moj grad, ja sam Dorćolac i nikada nisam imao problema, bio sam tu kada je bilo najteže. Komšija, pa košulja, uvek je tako bilo. Mi smo zaboravili Boga, pa smo počeli zaboravljati božja stvorenja, moramo bogu da se vraćamo.

 Turska se sve više vraća na Balkan, a nije tajna da mnogi muslimani na ovim prostorima doživljavaju Tursku kao svoju. Kako vi gledate na ulogu Turske? Erdogan večeras ima miting u Sarajevu?

- Turska se dokazala kao sila, uz dobru ekonomsku politiku ojačala je i postala uticajna. Od velikog dužnika postala je zemlja koja MMF-u pozajmljuje pare. Ima se šta naučiti od nje. Mi ovde moramo čuvati interes naše zemlje, moramo da sa svima sarađujemo kako bismo obezbedili što više radnih mesta... Sve dok ne shvatimo da nas je Bog dao jedne drugima, mi ćemo se boriti jedni protiv drugih, a suština je da nas je dao jedne drugima da se zajedno borimo za njega.

Vi ste i vojni muftija, vraćaju li se muslimani u Vojsku?

- Prvi sam vojni muftija posle 70 godina. Srbija ima tu tradiciju, koja je bila prekinuta za vreme komunizma, i veoma sam ponosan na to da sam među onima koji vraćaju Boga u Vojsku, zajedno sa mojim kolegama iz Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve. Nekada su u vojsci dokazivali ko je veći baja time ko više i žešće psuje Boga. Danas toga nema i veoma sam zahvalan vođstvu koje nam je omogućilo da vratimo Boga u Vojsku. Što se tiče nas muslimana, imamo dva molitvena prostora, na putu smo da uvedemo i specifičnu ishranu za muslimane, halal ishranu, uskoro ćemo i na VMA imati molitveni prostor za muslimane. Vojska nam otvara svoja vrata i pokazuje da je vojska svih građana Srbije.

 

 

Komentari (2)

slađa

20.05.2018 20:48

Srbija je bila i biće multikulturalna. To je bogatstvo jednog društva. Takvo društvo prelama kroz sebe više puteva, istina i iskustava. Pokazuje vitalnost za samoodržanjem na zajedničkom putovanju. Otuda i sluh predsednika Vučića da se Bajrakli džamija vrati na upravljanje Islamskoj zajednici Srbije. Drago mi je da svi ljudi osećaju Srbiju kao svoju kuću.

Pera Detlic

21.05.2018 09:24

Dobar komsija ti je kao rod..........ali stvarno dobar komsija.