Patrijarh Irinej
Alo!/M. Jošida
Patrijarh Irinej

Alo!/M. Jošida

Patrijarh Irinej , Foto: Alo! M.Josida

U isto vreme kada je patrijarh srpski Irinej otputovao u Moskvu, gde će imati susrete kako sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tako i patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom, Ramuš Haradinaj, premijer samoproglašene republike Kosovo, započeo je zvaničnu posetu Vatikanu tokom koje će se susresti sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom!

Srpski patrijarh, koji je juče otišao u zvaničnu posetu Moskvi, kako smo već pisali, i ruskog patrijarha, ali i predsednika Putina zamoliće da nam pomognu kada je reč o Kosovu i da nas nikako ne bi ostavili same usled brojnih pritisaka koji nam u poslednje vreme dolaze od Zapada. S druge strane, Haradinaj, koji je, kako je potvrđeno iz njegovog kabineta, takođe otputovao u Vatikan, pokušava na sve načine da lobira kod poglavara Rimokatoličke crkve i da insistira da se saradnja Prištine sa Vatikanom podigne na viši nivo, a sve u cilju promene jasnog i zvaničnog stava Vatikana kojim je odbio da priznao jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost!

Ramuš Haradinaj

EPA/Valdrin Xhemaj

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

 I u septembru prošle godine poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je u privatnu posetu Hašima Tačija, predsednika samoproglašene republike Kosovo, koji je izrazio želju da se uspostavljeni prijateljski odnosi Prištine i Svete stolice „podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svetu“.

- Sveti otac me je uverio u svoje planove da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu - rekao je tada Tači nakon posete Vatikanu.

Inače, patrijarh srpski Irinej služiće zajedno sa patrijarhom moskovskim liturgiju u Katedralnom sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi 24. maja, povodom državnog praznika Dana Ćirila i Metodija.

Izvesno je da će liturgiji i proslavi koja će uslediti nakon toga prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin, a kako je „Alo!“ pisao, poglavar SPC iskoristiće tu priliku kako bi popričao sa Putinom i iskreno ga zamolio da nam pomogne po pitanju južne srpske pokrajne u ovom teškom momentu za naš narod.

- Patrijarh je isplanirao da nakon svete liturgije priđe ruskom predsedniku i da ga lično moli da nam pomogne sa Kosovom. Reći će mu da zna da ga je predsednik Aleksandar Vučić nedavno već molio za pomoć i da mu je on obećao da nas neće ostaviti same, ali da, eto, i on želi da ga podseti na tu našu rak-ranu i silne pritiske kojima smo po tom pitanju izloženi sa svih strana - kazao je naš izvor iz SPC.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, uveren je da će lobiranja po potanju Kosova biti i u Moskvi i u Vatikanu, ali ističe da je pozicija Srbije u ovom slučaju neuporedivo bolja.

- Svakako će Albanci u Rimu lobirati i moliti da im priznaju nezavisnost, a patrijarh Irinej će o Kosovu pričati i sa patrijarhom Kirilom i sa ruskim zvaničnicima, ali naša pozicija je neuporedivo bolja. Albanci nemaju nikakve šanse da prođu u Moskvi, a Srbija ipak ima solidne odnose sa Rimom, plus Vatikan nije priznao Kosovo. Tako da bez obzira na lobiranje, pozicije Srbije i Kosova u tom kontekstu su drastično drugačije i srpska je znatno bolja - komentariše on.

Komentari (3)

deda

23.05.2018 08:57

Kosovo smo izgubili odavno treba prebaciti crkve i narod što je ostao i da završimo sa tim, podići Srpski zid kao Kineski manje će da košta nego što se nezna ko nas muze i zašto pare idu a ne u prave ruke i tamo gde treba.

mihailo

23.05.2018 09:59

@deda - @ deda Samo ono što ste vi lično sazidali i samo onaj posed koji ste vi kupili a nikako ono što ste nasledili od svojih predaka jer TO mora da ostavite vašim naslednicima, možete da prodajete i selite ciglu po ciglu gde vam se čefne i da samo To VAŠE ograđuzjete zidom... Nema razlike, zid je zid a da li je kineski ili trampov tako je malo važno...

deda

23.05.2018 12:23

Ne Mihajlo samo se bojim da ne gledam dok sam živ kako ostajemo i bez Beogratskog pašaluka a pašaluk Beogratski nisam ja izmislio a bolje i Kineski zid nego Trampov, još Klinton udario plot samo ti to nisi video ili nisi želeo.