Ivica Dačić
Alo!/Marko Đoković
Ivica Dačić

Alo!/Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Marko Đoković

Srbija je poslednjih meseci aktivirala diplomatske aktivnosti oko pitanja Kosova, u čemu prednjačite predsednik Vučić i vi, kako se razvija situacija?

- Moram da priznam da je predsednik Vučić poneo dosta tereta kada je reč o traženju rešenja za Kosovo na svojim leđima. Znate, nije nimalo lako pričati i ubeđivati dobar deo međunarodne zajednice da greši i da revidira stavove. Mnogi sa Zapada su isključivi i ne žele ništa da prihvate osim ispunjenja svih zahteva Albanaca. To ne može. Srbima ništa, a Albancima sve. Kakvi su onda to pregovori? To su ultimatumi.

Da li se zaista tako vode razgovori?

- Znam ja da mnogi misle da Vučić i ja idemo na Zapad i na razgovore sa međunarodnim državnicima i zvaničnicima kao na veselje. A u stvari je mnogo gore. Zar zaista neko može da pomisli da nam Zapad nudi kolače i med? Nisu to nimalo lake stvari.

Šta je onda rešenje?

- Ja sam dosta puta govorio predsedniku Vučiću da uvedemo reciprocitet - kako oni nama, tako i mi njima. Ali on je taj koji dosta puta spusti loptu. Što se u mnogim slučajevima pokazalo kao ispravno. Ipak, ja ne mogu da dozvolim da nas ponižava Priština i mnogi sa Zapada.

Ne zanima me rekonstrukcija

U Srbiji je aktuelna tema ponovo - rekonstrukcija Vlade?

- Rekao sam to jednom i ostajem pri tome. SPS ne zanima rekonstrukcija. Mediji, kada ne znaju šta će da pišu, najave rekonstrukciju. To je pitanje za najjaču stranku, a to je trenutno SNS. Dakle, o svemu se pitaju Vučić i Brnabićeva. Mi imamo dobre kadrove u Vladi i zadovoljni smo kako rade.

Da li ste zaista zapretili Britaniji, kao što pišu mediji?

- Srbija je mala zemlja i ona nikome ne preti. Ja sam samo rekao da bi bilo dobro da se London, ali i mnogi drugi prisete prijateljstva sa Srbijom. Ne mislite valjda da možemo blagonaklono da gledamo na poteze pojedinih država koji direktno idu ka otimanju naše teritorije?

SPC se otvoreno izjasnila protiv vašeg stava o podeli Kosova, ali je, prema pisanju medija, i vezala Vučiću ruke u pregovorima. Kako to komentarišete?

- Poštujem Crkvu i njen stav, ali moram da kažem da pored stava nisam video neko ponuđeno rešenje. Crkva i vladike neka rade svoj posao, ali političari su ti koji odlučuju. Najlakše je reći: „Ne damo Kosovo.“ Ali, ljudi, ko ga to daje? Ja? Vučić? Mi se borimo da sačuvamo što se sačuvati može. Ja i dalje, na primer, tvrdim da bi Albanci, kada bismo seli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podelu Kosova, jer je to i za njih dobro rešenje. Pa meni su to otvoreno govorili i pojedini albanski lideri.

Ivica Dačić

Alo!/Marko Metlaš

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Šta su vam govorili?

- To da je ideja o podeli Kosova i za njih prihvatljiva i najbolje rešenje.

S kojim predstavnikom Prištine bi Srbija najlakše našla zajednički jezik?

- Uh, ne volim što moram sa bilo kim od njih da pričam. A znam da to ne voli ni predsednik Vučić. Jednostavno, mi smo od naroda izabrani da štitimo interese srpskog naroda, a ne da biramo koga volimo da nam bude s druge strane stola. Teško je pregovarati i sa Pecolijem, i sa Haradinajem, i sa Tačijem. Videli ste da je na moj svaki argument u UN Flora Čitaku potezala Miloševića. Aman, ljudi, pustite čoveka, on je umro, dajte da rešavamo probleme. Ipak, oni se drže te svoje priče kao pijan plota, jer nemaju ništa drugo. Ništa nisu ispunili od ugovorenog, ali izgleda da im se može, jer ih niko ne pritiska.

SPS će glasati za Malog

Siniša Mali je predložen za novog ministra finansija, hoćete li podržati taj predlog?

- Naravno da hoćemo. Mali se dobro pokazao na mestu gradonačelnika i SPS će glasati za taj predlog. Takođe želim da istaknem da je i Dušan Vujović odlično radio taj posao.

Ali čak ni u vašoj stranci nisu svi prihvatili ideju o podeli, pre svih Dejan Radenković?

- Poštujem svačiji stav. Ja sam svoj izneo, ali nikakve druge ideje i predloge, evo, već decenijama nisam čuo. Nije ih čuo ni predsednik Vučić, koji je poveo unutrašnji dijalog o Kosovu. Dakle, molim lepo... Ponavljam, najlakše je kritikovati.

Mnogi predviđaju da će SPS biti ispostava Palmine Jedinstvene Srbije?

- To su gluposti. SPS postoji decenijama i jedna smo od najvećih stranaka, i tako će i ostati. Mnogi su nam predviđali i raspad kada je Milošević otišao u Hag, pa smo nekolicina mojih partijskih drugova i ja sačuvali stranku. Tako će biti i sada. Sa Draganom Markovićem imamo sjajnu saradnju. Naša koalicija traje najduže u istoriji parlamentarizma u Srbiji i nema potrebe da se tu bilo šta menja.

Kakvi su odnosi u Vladi, da li ona radi „u leru“?

- Odnosi su dobri. Tu i tamo pojavi se koja trzavica, ali to je normalno. Ne bih se složio da radimo „u leru“. Rekao bih da radimo punom parom i da sve više i više shvatamo potrebu da radimo kao tim.

Čovek ste koji dokazano voli sport, kako komentarišete izbor Mladena Krstajića za Mondijal?

- Ne bih se mešao u njegov posao. Verujem u njegov izbor i pozdravljam ga. Srbi su svi politički i fudbalski stručnjaci i sve znaju. Navijaću svim srcem za te momke u Rusiji.

Nema nedodirljivih u SPS 

Mnogo se pisalo o metli u SPS-u, šta je s tom pričom?

- Mediji, kao i uvek, prepumpaju stvari. Naravno da će biti promena u SPS-u, ali na kongresu i demokratskim putem. Socijalisti nikada nisu bežali od promena i po tome smo poznati. Svako od funkcionera stranke podneće izveštaj, analiziraće se njihov rad i onda će ko nije dobro radio biti smenjen. Nema tu sentimentalnosti. Samo zahvaljujući takvim radom smo i opstali sve ove godine i na političkoj sceni, ali i na vlasti. Dakle, neće biti nedodirljivih u stranci.

 

Ako pobedi Brazil, pevaću s Krstajićem 

Pojavio se snimak Mladena Krstajića kako peva, mnogi su odmah poželeli da čuju duet Krstajića i Dačića?

- Samo neka oni dobro odigraju u Rusiji i obraduju narod. A ako pobede Brazil, obećavam da ću pevati s Krstajićem. (smeh) antrf Voleo bih da sa Lukom odgledam neku utakmicu u Rusiji 

Da li ćete ići u Rusiju da uživo bodrite reprezentaciju?

- Voleo bih da odem sa Lukom na neku od utakmica, ali videću ako mi to obaveze budu dozvolile. Ne mogu da garantujem.

 

Komentari (3)

zarko

27.05.2018 14:38

Ali ja nisam za podelu onoga sto je MOJE. I niko ne sme da poklanja ono sto nam pripada. Previse para od droge ide politicarima da bi se kupilo Kosovo i Metohija.

Danko

27.05.2018 15:36

@zarko - Čekaj da Albanci uz podršku Amerike proteraju i ono malo Srba, poruše manastire, pa ćeš onda dobiti ono što je tvoje. Prvo ti se nude prihvatljivija rešenja, a na kraju prihvatiš ono najneprihvatljivije.

sasa

27.05.2018 15:40

Ivice jel to tvoja dedovina da delis nasu teritoriju,sramota