Predsednik opštine Preševo, Šćiperim Arifi
privatna arhiva
Predsednik opštine Preševo, Šćiperim Arifi

privatna arhiva

Predsednik opštine Preševo, Šćiperim Arifi, Foto: privatna arhiva

Arifi govori albanski i priznaje da je još u fazi „unapređenja znanja albanskog jezika”, koji je naučio sa 19 godina, pa mu u Preševu poneki zameraju da govori sa nemačkim akcentom. No srpski je tek počeo da uči.

- Učim i srpski, moram da pričam srpski, jer živim u Srbiji - poručio je Arifi za agenciju "Preševa Jone", dodajući da je za njega „potpuno normalno” da ode u naselja u kojima žive Srbi.

- Da ih pitam koji su njihovi problemi i da zatim pristupim rešavanju tih problema. Na isti način na koji bih išao i u mesta u kojima žive Albanci da se obavestim i o njihovim problemima i da ih rešavam - objasnio je on.

Arifi, koji je veći deo života proveo u Nemačkoj, naglašava i to da nije važno koje smo nacije, već kuda idemo kao region.
- Bez negiranja sopstvenih ili tuđih korena, samo gledanjem u budućnost i bez povratka u prošlost. Nove generacije u Srbiji, Kosovu i Albaniji razumeju ono što govorim - napomenuo je. On tvrdi da želi da sprovede ono što je „mišljenje u međunarodnoj politici” i da ne može da se radi nešto što bi uticalo na čitav region samo zbog neke istorijske povezanosti.

Važno je da zna nemački: Arifi

privatna arhiva

Važno je da zna nemački: Arifi, Foto: privatna arhiva

- Moramo da se zapitamo šta je zaista naš prioritet, da li je zaista to autonomija? Da li bismo rešili problem ako bismo dobili autonomiju? Prioritet je popraviti kvalitet života građana Preševa - istakao je on. Kako dodaje, fer je igrač koji želi ljudima da kaže istinu, trendove i gde treba da idemo zajedno.

- Želim da budem dobar čovek sa dobrim komšijama i da svi živimo naše živote. Želim da gradim mir, a ne konflikt, što treba svi da shvate, i Albanci i Srbi - napominje on.

Da Arifiju ne treba zameriti to što ne govori srpski, ali da bi kao političar u Srbiji trebalo da ga govori, smatra analitičar Cvijetin Milivojević.
- Možemo reći da je njegov problem što se nije potrudio makar da nauči srpski jezik ako želi da se bavi politikom u Srbiji, ali ne možemo mu to uzeti za zlo. Takođe je greška, iako manja, što oni koji govore srpskim kao maternjim jezikom u višenacionalnim sredinama ne uče jezik svojih komšija kao drugi ili treći jezik. Tako je logično da Srbi koji žive na severu Vojvodine razumeju makar mađarski - smatra Milivojević.

Arifi: Preševo je deo Srbije

Srpski možda ne priča, ali Arifi i sam napominje da je opština na čijem je čelu deo sistema Srbije, te da svake godine budžet dobijaju od centralnih vlasti. - Radimo na osnovu zakona. Radimo na projektima, zajedno sa ministarstvima i organizacijama koje pripadaju ministarstvima. Dakle, zašto mi, kao pripadnici albanske nacionalne manjine, ne bismo bili i deo sistema na centralnom nivou? Zašto da ne? To je logično - smatra Arifi i dodaje da učestvovanje u sistemu može da bude samo od koristi.

Komentari (9)

TOP

03.08.2016 22:10

Was is das?

MILAN

04.08.2016 02:59

@TOP - DAS IST ADIDAS.

jo

03.08.2016 23:43

jes da je arbanas ali ako ovako stvarno misli onda je sasvim ok da je na funkciji...ima u srbiji puno onih koji govore srpski a pokradose srbiju ko da im je najgori neprijatelj

nenad

04.08.2016 00:38

Mi imamo "princa" pretedent na imaginarno prestolo koji posle 25 godina na grbaci srpskog naroda prica srpski kao Tarzan engleski!

milan

04.08.2016 03:11

kod nas ni novinari ne znaju srpski

Alen

04.08.2016 06:44

Ist das wirklich adidas?

Žeks

04.08.2016 08:19

I pored toga što ne zna Srpski ovaj čovek priča razumnije od 99% Srpskih političara..

mrki51

04.08.2016 11:32

vama to nebi trebalo smetat vi ste polupismen narod nista cudno

"Opstinar"

04.08.2016 20:33

...sta je sporno - pa, mi imamo prestolonaslednika koji 20 godina zivi u Srbiji i jos uvek nine uspei da nauci jetik !?!