Štrahe i Kurc
EPA
Štrahe i Kurc

EPA

Štrahe i Kurc, Foto: EPA

Iako je Srbija dobila ovu diplomatsku bitku u Dubaiju, Dačić, iako nije krio da je zadovoljan rezultatom, izneo je i da je razočaran postupkom najviših austrijskih zvaničnika, od kancelara Sebastijana Kurca do njegovog zamenika Štrahea.

- Kurcu sam rekao: ti si bre pametan, pa koja je budala na strani gubitnika? I Štrahe ima da objasni Srbima zašto je slagao srpski narod. Ni Kurc nije bolji. Mislim, on je gori - rekao je Dačić.

Šta je u stvari rekao Štrahe i zbog čega se Dačić toliko naljutio na autrijskog zvaničnika, koji tradicionalno, vrlo glasno, podržava stavove Srbije kada je Kosovo u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Dačića nije krio razočaranje što je upravo Štrahe, sa kojim se u poslednje vreme nekoliko puta sastao, nije mogao da izdejstvuje da vlada čiji je deo promeni stav kada je u pitanju odnos Austrije prema Kosovu.

Upravo je Štrahe bio taj koji je slao signale Beogradu da bi stav Austrije po pitanju članstva Kosova u Interpolu mogao da ode u našu korist, i to u nekoliko navrata ove godine. Najpre, to se desilo prilikom njegove posete Srbiji početkom ove godine, kada je rekao da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis, navodeći da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

Štrahe je tada podsetio da je ranije, dok nije bio u vladi, kritikovao odluku Austrije da proglasi nezavisnost Kosova.

- Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, Srbija je deo rešenja - rekao je tada Štrahe, i to baš na događaju na kome je govorio zajedno sa Dačićem.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić

Tanjug/Dimitrije Goll

Ivica Dačić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Međutim, Štrahe je drugom prilikom bio još eksplicitniji, pa je kazao i da se protivi članstvu Kosova u Interpolu, kao i protiv formiranja vojske Kosova. Sve to desilo se pre samo mesec dana u Beču, gde se takođe sastao sa Dačićem.

- Na pitanja o članstvu Kosova u Interpolu i formiranja vojske ne može se dati pozitivan odgovor dok se pitanje Kosova ne reši na nivou UN - rekao je on tada.

Kazao je i da otvorena pitanja oko granica treba mirno rešavati, uz dogovor, i za to postoji puna podrška Austrije, ali i da bi u tome trebalo "uzeti u obzir i srpske interese, koji nailaze na sluh u Austriji".

Kada je reč o Interpolu, Štrahe je tada rekao da taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

Iako se možda učinilo nakon ovakvih izjava da se austrijski stav menja, promene su nastupile pre petnaestak dana, kada je kancelar Austrije Sebastijan Kurc posetio najpre Beograd, a potom i Prištinu.

On je, međutim, bio veoma jasan na oba mesta, gde je rekao da njegova zemlja neće promeniti stav kada je u pitanju kosovska nezavisnost, da će podržati članstvo Kosova u Interpolu, ali da ima rezevre prema formiranju vojske Kosova.

Zapravo, Kurc je tada kazao da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea promenila svoj stav u vezi sa članstvom Kosova u Interpolu.

Agencija APA tada je izvestila da je Vlada u Beču navela da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će u Dubaiju "Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova".

Štrahe je inače predsednik desničarske Slobodarske partije (FPO), i oduvek ima blagonaklon stav prema Srbiji i Srbima.

Komentari (1)

zagondzija

21.11.2018 10:45

nikad u istoriji zapadnjackoj mraka nama nije bila prijatelj zapamtite Srbi to