Na kraju ga predala država: Slobodan Milošević
profimedia
Na kraju ga predala država: Slobodan Milošević

profimedia

Slobodan Milošević, Foto: profimedia

Šest dana uoči bombardovanja Slobodan Milošević je ponudio najširu moguću autonomiju za sve nacionalne zajednice na kiM, ali je ta ponuda glatko odbijena.

Na pregovorima u Rambujeu kod Pariza, koji su počeli u februaru 1999. godine, tadašnji predsednik SRJ ponudio je čitavu paletu ustupaka kako bi se izbegla NATO agresija, međutim, Zapad i Albanci, koje je tada predvodio Ibrahim Rugova, nisu hteli da razgovaraju o predlogu Beograda.

Dokument koji su 18. marta 1999. potpisali predstavnici vlade Srbije i vlade SRJ zajedno sa predstavnicima sedam etničkih zajednica koji žive na Kosovu i Metohiji govori da se radi o sporazumu o samoupravi na Kosmetu koji je na Miloševićev nagovor sastavio tadašnji potpredsednik Vlade i šef pregovaračke delegacije Ratko Marković, predavši ga kao konačni predlog Srbije, ali on nikad nije uzet u razmatranje.

Osnovni akt ovog dokumenta ima 11 članova i u okviru njih, između ostalog, stoji da će se na KiM zavesti princip demokratske samouprave. Izvršnu vlast imao bi ministarski savet, dok je sudska funkcija bila namenjena sudovima Srbije, Kosmeta i nacionalnim zajednicama. Osim republičke, na teritoriji Kosmeta, prema ovom ugovoru, bila bi instalirana i lokalna policija. Građani Kosmeta bili bi predstavljeni sa najmanje 20 poslanika u Skupštini Srbije, a iz njihovih redova bili bi birani najmanje po jedan član savezne i republičke vlade.

Ipak, ni sve ovo što je stajalo na papiru nije bilo dovoljno da se Zapad smiluje. Potpredsednik tadašnje savezne vlade i jedan od članova srpskog pregovaračkog tima Nikola Šainović objašnjava kako je došlo do toga da se Miloševićev pokušaj nagodbe sa Zapadom nikada ne razmatra.

- Kada su pregovori u jednom trenutku zaglavili, došao sam jedne noći u Beograd i imao konsultacije sa celim rukovodstvomkoje je predvodio Milošević. Na njegov predlog napravili smo našu formu sporazuma iz rambujea tako što smo precrtali elemente okupacije i oduzimanja suvereniteta, a potpisali delove o samoupravi. Naša delegacija predvođena Markovićem predala je taj dokument poslednjeg dana, ali oni ga nisu uzeli ni u razmatranje, već samo onaj početni u kome stoji raspoređivanje NATO trupa na celoj teritoriji države. Situacija je bukvalno bila "uzmi ili ostavi" - priča Šainović.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže da je ovaj sporazum u tom trenutku bio jedini pravedni kompromis.

- Rambuje nije sazvan da se izbegne rat, već da se opravda ratni pohod. Oni su tražili izgovor u Rambujeu za bombardovanje Srbije, o čemu su mnogo ranije doneli odluku. Rambuje je bio pozorišna predstava za zapadnu javnost da joj se dokaže kako bombardovanje nema alternativu - zaključuje bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Komentari (12)

petarleskovac

12.08.2018 23:34

Vidim da cute svi oni koji omalovazavaju lik Slobodana Milosevica,a pitao bi ih kako bi oni postupili da im se ovako nesto ponudi,,ne bi valjda kapitulirali i predali zemlju Nato-u

miroslav moric

13.08.2018 00:54

@petarleskovac - Tata mata preds.Milosevic je ukinuo AP Vojvodina i Kosovo jos 1989 godine.Tim jedmostranim cinom SFRJ vise nije postojala jer Ustav drzave nije vise isti.Naravno slovenci i hrvati su to znali jer su bili u dogovoru.Slovenci idu sa minimalnom stetom mi cemo ratovati tako da zavrsimo posao podele BiH i kraj.Dr seselj Makedonija je srpska a c.Gora sapatom je pala.Zar nije preds.Sfrj drug Drvnosek bio u prvom redu za 600g prosla pobede na Kosovu a tata Slobo helikopterom sleteo sa nebeskih visina.

Acko

13.08.2018 07:30

@petarleskovac - Evo je necu da cutim vec da podsetim da je Slobodan najvece ZLO koje je moglo da zadesi srpski narod. Rat,inflacija,sankcije...Sta je taj uradio dobro za svoju zemlju????? Nazalost,ovaj sad ide njegovim stopama

byz

13.08.2018 12:23

@petarleskovac - Auuu , pa sto potpisa kumanovski poraz onda ? Tada smo kapitulirali ako se ne secas , a ovoj gospodi koja se pokusala sprdati sa nato , na dusu ide krv srpska i srpske dece !

Srbgazi

13.08.2018 12:42

@petarleskovac - Politika i sluzi tome da izbegnes najgori moguci scenario.Sloba je pocetkom devedesetih bio u najboljoj poziciji za pregovore i dogovore.Mogao je ponuditi Amerikancima dve -tri baze ( Bihacki aerodrom na.pr.) i da zauzvrat dobije odresene ruke.Medjutim on se uvredio jer ga Cimerman nije ispostovao za Vidovdan i posle toga sest meseci nije razgovarao sa americkim ambasadorom.Ameri su napravili dogovor sa Hrvatima,Albancima i drugima ,a mi i dalje trpimo posledice Slobine "pameti"

Zoran

13.08.2018 20:19

@petarleskovac - Koliko se sećam, skoro je bio članak gde je izneto,da je Milošević bio spreman i da država pristupi NATO paktu. Medlin Olbrajt,glatko odbila. A sada ovo. Ko koga ovde laže?

Dzergj

16.08.2018 16:23

@petarleskovac - Jok nego bi ratovali sa NATO-m. daj bogati ne lupetaj. sta mislis kako je bilo narodu koji je morao da bezi i bude proterivan opljackan popaljen isprebijan ubijan omalovazavan toliko decenija od strans sprda e zato vas je i zadesila NATO JUST DO IT. I opet ce ako ns budete se opametili.

Srbgazi

13.08.2018 07:43

Mozda je Sloba bio "pametan " ali rezultate njegove politike jos trpimo,totalni fijasko,sve teritorije sto je branio,sve ratove sto je vodio,sve je izgubio na najgori moguci nacin... da je Secerovski bio na njegovom mestu,negde bi pogresio pa bi nesto dobro ispalo za Srbiju...

dragan

13.08.2018 09:02

@Srbgazi - Poštovani, Ako je to Vaš principijelni stav, onda morate prihvatiti i sledeće: Da ne idemo mnogo daleko u istoriju: Da li mislite da i sada trpimo posledice politike Kneta lazara i Kosovske bitke. Posledica okupacija 500godina, Da li je politika kralja Petra dovela do 1 400 000žrtava prvog svetskog rata. Možemo se složiti da je politika kralja Aleksandra -Ujedinitenja dovela do sadašnjeg stanja. Savet "Čitajte istoriju"

Srbgazi

13.08.2018 12:29

@Srbgazi - Postovani."Istoriju pisu pobednici",a na nasu zalost Sloba to slozicete se nije.Naravno da se sve svodi na politiku.Da je Lazar pristao da plati 10%danak turcima,oni bi prosli dalje i napali Ugarsku.Posle pogibije Kneza Lazara,Ugarska je priznala Vuka Brankovica za legitimnog poglavara Srbije,a onda je njegova tasta,knjeginja Milica brze bolje uhvatila za ruku cerku Oliveru dala je u harem Bajazitu,da bi njen 12 godina star sin bio legitimni naslednik Srbije i Turski Vazal.

šone

13.08.2018 08:57

Ne goji se prase u oči Božića čekali zadnji dan da predaju i dočekali ali bombe lepa politika.

Romi

13.08.2018 11:01

Milosevic se nasao na vlasti u pogresno vrijeme.Je li i u prvom svjetskom ratu, bio ultimatum od austro-ugarske.On se nasao na vlasti u Tim nesretnim godinama kada je planiran raspad sfrj,rat i okupacija srpskog naroda a to zasto je ukinuo autonomieje Kosova i vojvodine?Srbija je bila cijela do 1974 kad su je bakaric i kardelj, rasparcali na pokrajine,sto nisu rasparcali hrvatsku n'a dalmaciju, slavoniju dali autonomiju,zasto srbiju.Ko god da je bio n'a vlasti isto bi prosao kao i milosevic.