Aleksandar Čepurin
Alo!/Vladimir Marković
Aleksandar Čepurin

Alo!/Vladimir Marković

Aleksandar Čepurin, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu, ekskluzivno za „Alo!“ kaže da bi i Rusija prihvatila podelu Kosova, ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju.

Na obeležavanju Dana srpske diplomatije, Aleksandar Čepurin prokomentarisao je za „Alo!“ izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da bi i „Albanci pristali na podelu Kosova, kao i da je to i njima u interesu“.

Dačić: Evropski put je naš prioritet

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija predano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u EU i da očekuje da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi, kako je rekao, Srbija doprinela da Unija postane snažnija.

„Evropski put je spoljnopolitički prioritet Srbije“, rekao je Dačić i dodao da, kada je o Kosovu reč, opredeljenost naše zemlje je da se to pitanje reši dijalogom bez favorizovanja. Srbija, kazao je šef srpske diplomatije, nastavlja svoj evropski put u želji da se čvršće integriše u porodicu naroda kojoj pripada.

- Mi poštujemo poziciju Srbije i ono rešenje, koje ona smatra da je najbolje za nju, mi ćemo podržati - rekao je Čepurin i dodao:

- Do valjanog rešenja treba doći u dugom procesu dijaloga i ne vidim ništa što bismo morali preko kolena lomiti i brzo rešavati.
Prema rečima Čepurina, Rusija će podržati svaku odluku Srbije.

- I dalje važi parola: „Što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“. Za Moskvu je samo bitno da to rešenje koje se ponudi bude u interesu Srbije. Nemam sumnje da će Vlada Srbije, predsednik Vučić i ministar Dačić uraditi ono što je najbolje za zemlju.

Čepurin tvrdi da će i pored unutrašnjih promena koje se dešavaju u Rusiji, Srbija i dalje imati dobrog partnera u Kremlju.

- Rusija se menja u unutrašnjoj sferi, ali veze sa Srbijom i dalje ostaju čvrste. Očekujem da će saradnja dve zemlje biti mnogo bolja i jača - rekao je on.

Na naše pitanje kako komentariše izjave zvaničnika iz Brisela, da će „Srbija kad-tad morati da okrene leđa Rusiji“, on kao iz topa odgovara:
- Nikada neće doći do toga.

Klark: NATO treba da osigura sigurnost na Balkanu

Vesli Klark, penzionisani američki general, kaže da Rusija, Turska i Kina, „igraju balkansku igru“. „Balkan je na tektonskoj ploči ljudske rase, to je područje gde su se civilizacije istorijski sukobljavale i sukobljavaju se ponovo. Tako da je ispravna procena da mi treba da koristimo NATO da osiguramo vojnu sigurnost“, rekao je penzionisani američki general.

Da li ste vi za podelu Kosova?

 

 

Komentari (7)

Pera Detlic

30.05.2018 11:27

Ako bi se podelila BiH pa se Republika Srpska spojila sa Srbijom hrvatski deo sa Hrvatskom onda moze podela Kosova i Metohije, da zavlada mir na Balkanu.

Moooooozheeeee

30.05.2018 18:15

@Pera Detlic - PODELITE SVOJU DECU NA POLA...TI I POLITICARI ...ZAVEZITE DETE ZA DVA KONJA PA GA NA SRED TERAZIJA PODELITE....EEE ONDA CEMO DA DELIMO SROSKE ZEMLJE

Pera Detlic

30.05.2018 21:56

@Pera Detlic - Moooooozheeeee @ ja to hipoteticki kad bi bilo kako pricaju ljudi...

UZVRACAMO

30.05.2018 11:50

Sve sto se desilo Srbima 99te do sada neka se desi Rusiji i Rusima

Цицка

30.05.2018 17:37

Зашто поклањати оно што се зове Србија , зашто још једна држава Албанија кад већ једна постоји из које су макар две трећине Албанаца досељеници и који тренутно живе на Косову и Меохији досељеници и то нелегални , зашто су Американци у Србији када нису тражили дозволу за боравак ,зашто су стационирали своју војску која својим присуством угрожава на Балкану мир и стабилност , зашто давати сагласност на тешки међународни криминал извршен према једној држави њеном народу . Референдум не сам

Цицка

30.05.2018 17:44

Референдум је неопходан не само по том питању већ и по питању нелегалних војних досељеника са све војном опремом на територији која није њихова нити имају сагласност за тако нешто , не може им дати сагласност непризната држава која им је зарад тога омогућила да буду независни али колико год се трудили да буду држава ОНИ ТО НИСУ НИТИ МОГУ БИТИ јер нису признати и то од пола света . Закључак РЕФЕРЕНДУМ ће показати шта је демократија , шта је морал, шта је право, шта је истина, a kako ce se ponas

svasta

30.05.2018 18:01

Bravo, podela KiM, a za koga sam se ja borio, pristao bih i ja kao dokazani rusofil na podelu Krima kad bi Rusija predlozila. Puno je mojih saboraca polozilo zivot za KiM.