Aleksandar Đorđević
Zoran Ilić
Aleksandar Đorđević

Zoran Ilić

Aleksandar Đorđević, Foto: Zoran Ilić

On će na toj poziciji zameniti odlazećeg ambasadora Stanimira Vukićevića, koji je opozvan u februaru ove godine.

Đorđević, koji je po profesiji advokat, na mesto šefa BIA imenovan je 25. oktobra 2013. na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Na toj funkciji proveo je četiri godine, do 29. maja 2017, a nasledio ga je Bratislav Gašić.

U biografiji Aleksandra Đorđevića navodi se da je osnovnu i srednju školu završio u Čačku, a Pravni fakultet u Beogradu 1995. Od 1996. do 1998. radio je u Okružnom sudu u Beogradu kao pripravnik.

Bavio se advokaturom, prvo je radio kao advokat u kancelariji Veljka Guberine u Beogradu, a onda je krenuo u samostalne vode i otvorio svoju praksu. Bio je član upravnog odbora „Pošte Srbije”.

Inače, Aleksandra Đorđevića je na čelo BIA predložio tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je za medije kazao da je “reč vrlo pouzdanom, odanom i profesionalnom čoveku”.

- On je odličan pravnik, što je važno za funkciju direktora BIA - naveo je tada Vučić i dodao da Đorđevića poznaje godinama i da su zajedno studirali na Pravnom fakultetu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio je nove ambasadore u Turskoj, Španiji i Slovačkoj, a opozvao ambasadore u Bosni i Hercegovini i Austriji, objavljeno je u februaru ove godine „Službenom glasniku".