Dinar Dinari 1000 dinara Novac Pare
Shutterstock
Dinar Dinari Novac Pare

Profimedia

Foto: Profimedia

Opština Paraćin je, zahvaljujući načinu na koji njome rukovode lokalni javni funkcioneri postala je sinonim za afere, sukobe interesa, nasilje i bahato ponašanje Saše Paunovića i uskog kruga ljudi koji sarađuju sa njim.

Nova afera koju je otkrio portal Srbijadanas govori o tome kako je sadašnji direktor Direkcije za izgradnju Opštine Paraćin, Aleksandar Milojković, dok je bio direktor JP Vodovoda, kanalizacije i gasifikacije, dao nalog za kopanje bunara u vrednosti od 10,2 miliona dinara u kome nema dovoljno vode.

Kopanje se desilo u selu Plana, i trebalo je da ovaj bunar snabdeva vodom ne samo selo, već i druge delove Opštine Paraćin, koja se bori sa nestašicama vode.

Naime, Paraćin je više od sedam dana bio bez vode za piće u martu ove godine, a to je samo jedna od mnogobrojnih nestašica vode s kojim se godinama građani bore. Vode, takođe, u Paraćinu nije bilo ni tokom ove zime i prošle godine tokom leta.

Da situacija bude gora, Milojković nije kontaktirao Geološki zavod Srbije, radi geoloških ispitivanja, jer da jeste, znao bi da na tom mestu vode nema dovoljno i ne bi bacio 10,2 miliona dinara na iskopavanje neupotrebljivog bunara. Umesto toga, Milojković je platio geološka istraživanja privatnoj firmi 2008. godine.

Međutim, zakon preporučuje da se za sva geološka istraživanja konsultuje i angažuje Geološki zavod Srbije, kao najmerodavnija institucija.

- Dosta podataka možete dobiti odmah od nas ili preko ministarstva, ali ono upućuje uvek na nas. To je i zakonska obaveza da se izađe u susret lokalnim samoupravama - rekao je dr Dragoman Rabrenović direktor Geološkog zavoda Srbije i dodao:

- Prvo se pogleda geološka karta koja nam može pružiti mnogo podataka o povoljnim lokacijama u opštini u smislu vodosnabdevanja. Nakon toga ukoliko se opština opredeli za nas, što je najčešći slučaj, radimo geološka istraživanja i pravimo elaborate na osnovu kojih se dalje rade bušenja. Takođe, od velike važnosti je da ekipa koja vrši bušenje bude stručna i da pazi na tehničke stvari i da se ispoštuje zakonska procedura u skladu sa zakonom o geološkom istraživanju. Ako se radi na divlje onda nastaju greške.

Zbog ovog neuspelog projekta, tek nakon nekoliko godina, selo Plana je dobio sistem za vodosnabdevanja.

- Posle više godina traženja najboljeg rešenja za obezbeđivanje dovoljnih količina zdrave pijaće vode za selo Plana, 2013. godine je završen sistem za vodosnabdevanje do sela, a vodu iz kontrolisanog gradskog sistema prvo je dobila škola - izjavio je tada predsednik Saveta te mesne zajednice, Dragan Ristić.

Ovaj slučaj je istraživalo tužilaštvo i policija, a veštačenje su vršili stručnjaci iz Geološkog zavoda Srbije, koje je prvobitno i trebalo da angažuje.

U Paraćinu ima dosta neplatiša. Međutim, Aleksandar Milojković tadašnji direktor Vodovoda je, od svih neplatiša, izabrao da Milošu Jovaniću, članu Demokratske stranke, oprosti dug za vodu, u iznosu od vrtoglavih 187.990,14 dinara, na ime donacije! Kako se navodi u ugovoru, Jovanić je dobio donaciju jer je socijalno ugrožena kategorija, što ga nije sprečilo da ode na odmor na more sa devojkom, dok Vodovod plaća njegove dugove.

Evo šta Milojković kaže na aferu bunar

Bivšem direktoru vodovoda Milojkoviću portal Srbijadanas postavio je pitanje o bunaru, zbog čega je članu DS oprostio dugove i da li je to fer prema ostalim građanima Paraćina. Na pitanje za koje delove Paraćina je trebalo da snabdeva bunar on je odgovorio da je to bilo “za potrebe vodosnabdevanja naselja Plana“, a treba napomenuti da je Milojković završio radove na bušenju bunara 2011. godine, a da je prema rečima Dragana Ristića, tek 2013. godine završen sistem za vodosnabdevanje do sela. Treba napomenuti da je vodosnabdevanje sela izvršeno iz drugog izvora.

Na pitanje zbog čega je projekat propao i koliko je novca potrošeno na njega rekao je da se ne seća koliko je para dato za projekat, a da bunar postoji i da može da se koristi, te se postavlja pitanje zašto ga nije koristio kao direktor Vodovoda, nego se još dve godine čekalo na obezbeđivanje vodosnabdevanja sela Plana i to iz drugog izvora.

Na pitanje zbog čega je Milošu Jovaniću, članu Demokratske stranke, oprostio dug za vodu od 187.999,14 dinara, rekao da “mu nije poznato da je nekom oprostio dug za vodu“, a na pitanje da li je opraštanje tog duga fer prema ostalim građanima Paraćina izbegao da da odgovor.

Komentari (1)

Joca

19.05.2018 11:16

Vrtoglavih 188 hiljada dinara je trećina Jorgovankine plate !