Aleksandar Antić
Alo!/Rajko Ristić
Aleksandar Antić

Alo!/Rajko Ristić

Aleksandar Antić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić osvrnuo se na komentare o strateškom partneru RTB Bora koje je rekao novinar Miša Brkić i objasnio mu zašto je dobro što je na to mesto došla kompanija Zijin.

- Komentari novinara Miše Brkića u vezi sa pobedom kompanije Zijin na tenderu za strateškog partnera u RTB potpuno su neutemeljeni i proizvoljni. Na strateškom partnerstvu za RTB Bor se radi već dve godine, više od deset velikih i uglednih svetskih rudarskih kompanija je u tom periodu analiziralo RTB, međunarodni javni poziv je objavljen u Financial Times-u i procedure su bile potpuno transparentne. Ni o kakvom "fingiranju" ovde ne može biti reči, jer tender je sproveden po najstrožim svetskim pravilima - rekao je ministar Aleksandar Antić.

On je objasnio koliko je značajan dolazak Zijin kompanije.

- I u finalu postupka postojalo je veliko interesovanje i takmičile su se dve izuzetno ozbiljne ponude kompanija Zijin i Ugold. Ponuda kompanije Zijin donosi snažan investicioni podsticaj od 1,26 milijarde dolara, obezbeđuje vraćanje dugova u iznosu od 200 miliona dolara, obezbeđuje dugoročnu stabilnost RTB-a, čuva 5.000 radnih mesta. Takva ponuda bila je iznad svih očekivanja i odlična je za Srbiju, za razvoj ne samo RTB Bor, već čitave istočne Srbije, a naročito za zaposlene u RTB Boru. Značaj ove investicije nije moguće osporiti, kao ni proceduru u kojoj je čitav posao sproveden. Srbija je dobila velikog i uglednog svetskog investitora, a pokazala je da je dovoljno kompetentna da sprovede tenderski postupak po najvišim standardima, na kojima učestvuju najveće svetske kompanije - zaključio je on.

Pročitajte još:

Komentari (4)

kalimero

02.09.2018 20:21

Niko ne prica nista o ekologiji, koliko je novca odvojeno da bi gradjani Bora mogli normalno da zive...Poznato je da je Bor je najzagadjeniji grad u Srbiji...

slađa

02.09.2018 22:00

Svi ti koji pričaju zlonamerno, neka odu i neka žive u malim zapuštenim varošicama kao što je Bor,a koje nisu od juče takve.One su decenijama u fazi erozije. Očuvati 5000 radnih mesta, dočekati investicije, sačuvati porodice tamo gde jesu, ne pogasiti sve za sobom, je najveći uspeh. Kina nije samo strateški partner Srbije, ona je prijateljska zemlja i niko nema prava da sumnja u kvalitet njenih investicija. To naravno ne znači da nećemo graditi bolje odnose i sa drugim državama.

Olja

02.09.2018 22:34

@slađa - Sladjo,glupa si i to mnogo!!! Bor je grad,i nije varošica,gusko glupa.Taj Bor je sagradio celu Srbiju.Nek tebi Kinez bude gazda,i ti živi od njihovih investicija.

Ivan T

02.09.2018 22:42

@slađa - Koliko ne znaš.