Milorad Dodik
Tanjug/AP
Milorad Dodik

Tanjug/AP

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još: 

- Pobeda Milorada Dodika, srpskog moćnika i bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, mogla bi osnažiti etničke napetosti. Vladimir Putin podržava političare koji bi destabilizovali krhke bosanske institucije - piše „Njujork tajms“ i dodaje da će izborom Dodika biti zakočene ambicije BiH za članstvom u Evropskoj uniji.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da su ovakve reakcije bile sasvim očekivane, jer, kako objašnjava, „velike su pare bile uložene u operaciju rušenje Dodika“.

Srpska će priznati otcepljenje Krima

Dodik je juče izjavio je da po preuzimanju nove dužnosti namerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima kao dela Rusije.

- Pripajanje poluostrva Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu s Ustavom UN. To je bio demokratski proces tokom kojeg su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni deo - rekao je Dodik za rusku „Izvestiju“.

- Očigledno im nisu uspeli planovi i sada pokušavaju da i dalje opstruiraju rezultate izbora i urade još nešto. Neće se predati tako lako. A zanimljivo je da im ne smeta bošnjački član Predsedništva, koji je bio umešan u ratne zločine, dok srpski član Predsedništva nije ni učestvovao u ratu - kaže Radun.

U sličnom tonu govori i Stefan Stamenkovski, lider pokreta „Zavetnici“, koji kaže da su Amerikanci posle nekoliko desetina uspešnih obojenih revolucija slomili zube na Miloradu Dodiku i Srpskoj.

- Izborna pobeda ubedljivija je nego pre četiri godine uprkos većoj izlaznosti. U gotovo nemogućim uslovima: Dodik protiv ambasada SAD i Britanije, svih federalnih medija, lažne opozicije kojom se komandovalo iz Sarajeva, te miliona koji su uloženi u njegovo rušenje - ostvarena je pobeda koja ima istorijske razmere. Ispit na kojem je pala čak i Srbija 2000. godine u Srpskoj uspešno je položen. Upravo je to razlog vidne nervoze u delu američke administracije i njenih eksponenata na terenu. Posle nekoliko desetina uspešnih obojenih revolucija slomili su zube. O besu nekada jedinog svetskog policajca govori i činjenica da Stejt department poziva poražene da se žale na izborni proces - kaže Stamenkovski.