Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

- Susret je trajao sat i po, poseban simbol je da me je odveo u svoje odaje, koje samo om koristi. Pokazao je veliku pažnju prema Srbiji. Prisetio se svoje posete Srbiji, hteo je da pokaže gostoprimstvo. Razgovarali smo o odnosima između Srba i Albanaca, našim bilateralnim odnosima, kao i ekonomskim ulaganjima, i treća tema je bila Evropa i svet u budućnosti, sa osvrtom na evropski put Srbije. Makron govori prostim i razumljivim jezikom i mi se dobro razumemo. Ja sam govorio strateški i o tome šta ja mislim.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

- Čuo sam da Albanci možda neće doći u Brisel u nedelju. Trudimo se da pokažemo da smo svakome partneri za dijalog. Iznenadim se kada neko prihvati termin, onda kaže ne mogu zbog unutrašnjih prilika. Sačekaću jutro. Srbija je spremna, rekao je Vučić.

- U nedelju treba da počne dijalog. Mene ovo brine u smislu igara velikih sila. Moramo sačuvati mir za Srbe na Kosovu. Želeo sam da kroz razgovore spustimo tenzije. Ovako možemo doći u problematičnu situaciju. Pokazujemo ozbiljnost i zbog toga nailazimo na poštovanje, na ovakvo gostoprimstvo nigde nisam naišao.

- Sutra će biti otvoreni razgovori na samitu, mi moramo da obezbedimo bezbroj malih sporazuma između Srba i Albanaca, ali imamo i stvari oko kojih se ne slažemo i na njihov predlog ja ću morati da odbijem to, da kažem, e, mi to nećemo da prihvatimo - naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

- Obavestio sam ga da Srbija prihvata novu metodologiju pristupa EU. To će značiti kada otvorimo poglavlja, onda imamo pristupe fondovima iz tih poglavlja, i to je za Srbiju bolje i konkretnije, rekao je Vučić.

Govoreći o protestima Vučić je rekao da neće biti reakcije policije ako ne bude nasilja.

- Glupo je demonstrirati zbog korone, ali ako hoće, protestujte koliko god hoćete, samo ne dirajte policiju. U Srbiji je garantovano pravo na okupljanje, a vlast se uzima na izborima. Neću da govorim o svim lažima, samo je važno da je mirno, ako hoćete i za vreme korone, u redu, rekao je Vučić.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (1)

bj

10.07.2020 04:15

O kom dijalogu pricas Kosovo je Srbija po nasem ustavu