Marti Ahtisari
Profimedia
Marti Ahtisari

Profimedia

Marti Ahtisari, Foto: Profimedia

Ne samo da da preskaču obaveze iz Briselskog sporazuma, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, nego i trče pred rudu.

U želji da se zadovolji, pre svega unutrašnja javnost, „iz vrha“ je u kosovske medije procurila kopija poverljivog dokumenta o strukturi pregovaračkog tima, po kome prištinski tim ima čak osam specijalnih grupa koje predvode međunarodni predstavnici. Dakle, i otvoreno uvode strance u igru.

Priština na ovaj način kao da želi da pošalje poruku Beogradu da su mnogo jaki, te da tako svima daju do znanja da je stvar unapred rešena u njihovu korist.

S druge strane, nije tajna da se i Beograd priprema za konačni obračun, kao i da ima inostrane savetnike u svom timu… Ali, za razliku od Prištine, Beograd donosi odluke sâm, dok, kako je to jasno rekao i Ramuš Haradinaj, tzv. premijer Kosova, njihovu spoljnu politiku vodi — Amerika.

U tom kontekstu ne treba da bude iznenađenje što se u timu Prištine nalaze ljudi bliski Martiju Ahtisariju i Medlin Olbrajt — i to ne kao savetnici već kao izvođači — a da se na čelu tog inostranog tima nalazi ozbiljan igrač, Januš Bugajski, Amerikanac poljskog porekla, koji je rado viđen govornik u američkom Kongresu kad god je reč o Balkanu, a naročito o Kosovu.

On nezvanično slovi za najzaslužnijeg što je Crna Gora brzinski postala članica NATO-a, a angažovan je i kao konsultant za istočnoevropske poslove za različite američke organizacije i vladine agencije kao što su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), ali u nekoj formi i za Ministarstvo odbrane SAD…

Da li bi i Srbija trebalo u finišu pregovora da angažuje strane eksperte u svom timu i koje su to države koje bi mogle i htele da budu na strani Beograda?

„Tu su nam na raspolaganju sve države BRIKS-a, počev od Rusije, a možemo da tražimo i kineske eksperte, brazilske, indijske, pa i južnoafričke. Možemo čak da tražimo i eksperte iz država koje su priznale Kosovo, koji se ne slažu sa politikom svoje zemlje po ovom pitanju, a takvih ima u svakoj od tih država, i to su vrlo ugledna imena. Tu uključujem i Ameriku i Veliku Britaniju i Nemačku i Italiju. Dakle, imamo široku lepezu i naravno da nam treba najjači mogući sastav za pregovore“, smatra dr Pavić.

On naglašava da bi naša strana trebalo da se koncentriše na argumente — zašto Kosovo ne može da bude nezavisno. I kako da se ispoštuje Rezolucija 12 44 u bilo kom konačnom rešenju.

„Za to nam svakako trebaju međunarodni eksperti, posebno oni koji podržavaju Rezoluciju 12 44 UN, a takvih je puno. Ali mi moramo da budemo ti koji će nositi dijalog i u kome će naša državna delegacija imati jasan stav poznat javnosti.

S druge strane, kaže Pavić, albanska strana se ne pita ništa i njihovu politiku vode stranci odavno.

„Tako da ovo što oni spinuju, samo su kamuflaže i smicalice jer nisu oni ti koji vode pregovore, a njihovi takozvani savetnici u timu su paravan za ljude koji su tu da nadziru i da odgovaraju onima koji se za ovaj proces pitaju — Amerikancima. Kod nas država mora da bude nosilaca pregovora, a tim može, čak i treba da ima strane eksperte, ali zna se ko vodi glavnu reč — Srbija“, kaže dr Pavić.

Kosovski tim se, prema pisanju ondašnjih medija, sastoji od „podtimova“ i osam specijalnih grupa.

Na čelu strukture je „kosovski pregovarački tim“, koji uključuje šefove institucija i lidere parlamentarnih stranaka. Potom, sledi „strateška grupa“ koja se sastoji od šefova parlamentarnih grupa ili njihovih predstavnika i, takođe, predstavnika civilnog društva.

Profesionalne grupe se uključuju: za pravne poslove, finansijske i ekonomske odnose, demarkaciju, pomirenje, nestala lica, za javno informisanje i za primenu sporazuma.

Komentari (20)

Fedor

07.07.2018 16:51

Amerika i albanski uticaj na njih su od velikog znacaja za ovakav razvoj stvari,ali negde imaju ocigledan problem cim su navalili da se bas sada i pod hitno prizna ta nezavisnost koju albanci pominju da vec imaju.Negde nesto skripi i zuri im se i treba ih ovako drzati za stolom i na leru.

Dragana

07.07.2018 18:42

@Fedor - Treba ih ovako držati za stolom i ledu da ispliva razlog zašto im se tako žuri i šta to toliko škripi.

dobrica

07.07.2018 17:02

Srbija nece nikada priznati KiM. Ono je uvek bilo i bice srpsko.

Marija

07.07.2018 17:14

Ovim anti Srbima treba ocitati oce nas.

Vesna

07.07.2018 17:23

Naći će se i Priština i oni koji je podržavaju u čudu na kraju.

Maja

07.07.2018 17:34

Oni nemaju prava da nam otimaju KIM,dovoljno su nam zla vec napravili,i dovoljno smo ispastali zbog njih,treba da im bude jasno da necemo priznati KIM.To je nasa teritorija,i niko nema prava da oduzima nase.

Žile

07.07.2018 17:44

Ne iznenađuje me da prištinska strana ima u svojim timovima i Ahtisarija i Olbrajtovu ali i mnoge druge strane operativne ali je i pitanje što im je toliko timova alo su kako oni misle već dobili nezavisnost.

sandra31

07.07.2018 19:00

Neće im biti od neke koristi, jer njihovo vreme je odavno prošlo.

Una

07.07.2018 20:19

Koliko god se trudili Albanci i njihovi saveznici neće uspeti u svojim planovima,jer Kosovo je neotuđivi deo Srbije.

Labud

07.07.2018 20:37

Oni nikad nisu voleli srbe, uvek su radili za siptarsku mafiju.

Aleksa

07.07.2018 20:39

Daleko im lepa kuca od Srbije !

Fudbaler

07.07.2018 21:36

Oni su prijatelji pojednih funkcionera iz opozicije koji su radili sve da Srbija bude bombardovana. Jeremić , JankovićTadić.

pokahontas

07.07.2018 23:04

Istina izađe uvek na videlo. Sada će Srbija još pametnije da nastupa.

momo

07.07.2018 23:28

Odakle se ovaj ponvo pojavio

ognjen

07.07.2018 23:30

Neće valjda on biti u pregovaračkom timu Prištine

mustikla

08.07.2018 00:45

ispusili su ali jos ne shvataju .

maki

08.07.2018 01:28

To je, na zalost, nasa realnost. Ukoliko se ne budemo borili, u Briselu, zvanicno i po celom svetu, nezvanicno, ako ne budemo pricali o Rezoluciji 1244, o odnosima KiM i Srbije, mozemo da izgubimo sve. Ovako, mozemo da se nadamo necemu. U svakom slucaju, savete i pomoc treba da potrazimo od svetskih eksperata, a odluke da donosimo sami.

ljilja

08.07.2018 22:47

Opet Olbrajtova nije li već dovoljno zla Srbiji napravila?

ljilja

08.07.2018 22:51

Odakle se samo ovi metuzalemi samo pojavljuju , ni u grob ne idu lako.

MILOS

09.07.2018 00:00

DOK NAM JE ALEKSANDAR VUCIC NA PRVOM MESTU,KOSOVO NAM NECE UZETI.