Dijana Hrkalović
mup.rs
Dijana Hrkalović

mup.rs

Dijana Hrkalović, Foto: mup.rs

Sumnjivo!

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak u vezi sa navodima o neovlašćenom prisluškivanju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i članova njegove porodice koje se dešavalo u prethodnom periodu, a iza kog stoje, kako se sumnja, određene strukture u MUP-a. Iz Tužilaštva je poslat hitan zahtev policiji za prikupljanje potrebnih informacija, te su stoga obavljeni informativni razgovori sa ljudima koji su u to vreme bili na važnim funkcijama u MUP-u. Na razgovor je među prvima bila pozvana bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović koja je odbila poligrafsko testiranje, ali i da sa bivšim kolegama razgovara o svojim saznanjima o ovom slučaju koji je uzdrmao Srbiju. To je pokrenulo lavinu pitanja poput toga koga to Hrkalovićeva štiti i šta skriva.

Aleksandar Vučić

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Aleksandar Vučić, Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ona je, naime, prema pisanju medija ispitana prvi put 13. januara, a u četvrtak je trebalo da se obavi dopunsko saslušanje. Hrkalovićeva je prethodno pristala na „detektor laži“, ali je potom promenila odluku bukvalno u poslednji čas. Pored poligrafa, odbila je da odgovara i na veliki broj pitanja inspektora Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa prisluškivanjem.

- Na prvom saslušanju, prošle nedelje, uglavnom je na sva pitanja odgovarala sa „ne znam“ i „ne sećam se“. Mnogo „rečitiji“ su, međutim, bili njeni nekadašnji saradnici - navode mediji.

Zanimljivo je da je upravo Hrkalovićeva, kao državna sekretarka, bila ta koja je u MUP uvela poligrafsko ispitivanje i promovisala taj metod.

Saslušan i Bagzi

Prethodnih dana ispitani su policajci iz Službe za specijalne istražne metode. Nekadašnji prvi čovek ove službe i blizak saradnik Hrkalovićevoj Dejan Milenković Bagzi, detaljno je pričao o prisluškivanjima, čak i onima koja su išla mimo naredbi nadležnih sudova i nisu zavođena u zvaničnim knjigama. Pred kolege iz unutrašnje kontrole, a u predistrazi prisluškivanja i drugih kriminalnih radnji, stali su i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević i njegov zamenik Srećko Lazić.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti, za naš list kaže da nije neuobičajeno da pojedini funkcioneri MUP-a poneseni moći u nekom momentu prestanu da poštuju hijerarhiju i izađu iz okvira zakona i profesionalnog ponašanja.

- Činjenica je da su pojedini državni sekretari bivšeg ministra policije bili igrači sami za sebe, da su od njih bežali policajci i inspektori kada ih sretnu u hodniku jer su bili neka sila. Padalo im je na pamet da sprovode prisluškivanja bez pokrića, i ona koja nisu operativno opravdana. Na Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a je da utvrdi sad šta se sve dešavalo. Te unutrašnje istrage su inače jako neprijatne, katastrofa je kad kolega saslušava kolegu, ali nadam se da će se ovaj slučaj isterati do kraja jer je jako važan - naveo je on za naš list.

Božidar Boža Spasić, bivši funkcioner DB

Privatni album

Božidar Boža Spasić, bivši funkcioner DB, Foto: Privatni album

Nade u to da će se klupko zakulisnih radnji u MUP-u konačno odmotati polaže i Vladimir Đukanović, predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe.

- Uzdam se u naše Tužilaštvo, tu su profesionalci kakvih nema nigde, verujem da će razrešiti slučaj prisluškivanja šefa države i da će se saznati šta se prethodnih godina dešavalo u MUP-u i ko je naredio i dozvolio da špijuniraju Vučića. Kada je reč o državnoj sekretarki, imala je pravo da odbije poligraf, takvo ispitivanje nije obavezno - naveo je on.

Pročitajte još:

Komentari (3)

miomir ostojić

22.01.2021 21:23

Držati kriminalnog ološa u samici dok sve ne propjeva !

Nada

22.01.2021 22:38

Cim odbija znaci i da je umesana - ispitati i adekvatno kazniti ! Poslovica glasi " zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju " ! Sve na kraju dodje na svoje .

Jagodinac

23.01.2021 06:47

Nesto je mnogo zabrljala cim joj pakuju ovo a sad vidite nazadni ko se zameri sefu I njegovima kako prodje a ko jos prizna je poligraf