Siniša Mali
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo finansija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Ekspo doprineti daljem rastu srpske ekonomije, a da će sa rastom ekonomije biti više novca za ulaganje u Čačak, ali i u ostale gradove i opštine u Srbiji.

Mali, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS), rekao je za emisiju „Javna reč” na TV Galaksija 32 da su predstojeći lokalni izbori možda i važniji od onih koji su održani 17. decembra, jer je bitno da predsednik Republike, Vlade Srbije i lokalni nivo vlasti budu u “istoj vertikali”, jer je to način da se nastavi sa razvojem Srbije.

“Pogledajte samo koliko se Čačak promenio, on je danas simbol razvoja cele Srbije. Imate auto - puteve koji se grade, auto – put Miloš Veliki je sada otvoren za saobraćaj. Do septembra će biti otvorena veoma teška deonica od Preljine do Požege. Do kraja ove godine završava se deo Moravskog koridora do Trstenika. Tako će se spojiti Koridor 11  i Koridor 10”, rekao je Mali.

On je podsetio da se gradi i obilaznica oko Kragujevca, pa nakon toga i brza saobraćajnica do Mrčajevaca.

“U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude postavljen kamen temeljac za još jednu fabriku u Čačku koja će zaposliti 800 ljudi iz ovog grada. Imate dalja ulaganja oko asfaltiranja, kanalizacije, gasifikacije, izgradnje druge zgrade Naučno tehnološkog parka. Sve to se dešava upravo u Čačku”, rekao je prvi potpredsednik Vlade i dodao da je to simbol i za ono što se dešava u Srbiji.

Zato je važno, naveo je, da predsednik Republike, Vlada i lokalni nivo budu u istoj vertikali, da dele iste vrednosti, ideologiju, način razmišljanja, da imaju iste prioritete kada su projekti u pitanju.

On je istakao da SNS sa svojim koalicionim partnerima izlazi na izbore 2. juna sa konkretnim projektima, planovima i idejama.

“To su stvari koje ljudima znače. Znače i nova radna mesta, više novca u budžetu lokalne samouprave, veće plate i penzije. Jednostavno dižete kvalitet života građana. Zamislite da imate politiku predsednika Vučića i Vlade Srbije sa jedne strane i nekoga na lokalnom nivou koji ima potpuno suprotnu politiku - pa kako će to da funkcioniše?”, rekao je ministar.

Podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao u Njujork, Mali je rekao da je u ovim teškim trenucima za zemlju važno da pokažemo jedinstvo i slogu, jer je to jedini način da se izborimo sa svim problemima.

“Hoćemo da imamo dobre odnose i sa istokom i sa zapadom, ali da sedimo na jednoj stolici koja se zove Srbija, hoćemo da građani odlučuju o sudbini naše zemlje, a ne neki tajkuni i strani ambasadori. Za takvu politiku, koja je vezana za samostalnost, suverenost i nezavisnost ponekad plaćate cenu na ova način”, rekao je Mali.

Još veći je pritisak, kaže, kada vidite kako Srbija napreduje brže nego drugi.

“Nikome nije u interesu da se Srbija razvija brže nego drugi i da kvalitet života u Srbiji raste bolje nego kod drugih i to pogotovo u zemaljama u regionu. Tada na svaki način pokušavaju da vas vuku dole pa pritiskom kada je Priština u pitanju, rezolucija o Srebrenici… Hoće, sada kada smo dobili Ekspo, kada gradimo puteve, da se Srbija na sve moguće načine zaustavi u rastu i razvoju”, rekao je on.

Podsetio je da je predsednik Vučić predstavio program “Skok u budućnost - Srbija 2027“ pod okriljem Ekspa i da će u narednih tri i po godine biti uloženo 17,8 milijardi evra u u 323 projekta širom cele Srbije.

Mali je istakao da je svaka lokalna samouprava izašla sa svojim programom i da je i Čačak izneo šta će se u nardnom periodu raditi.

“Hoćemo da iskoristimo Ekspo i zato smo predstavili program Srbija 2027, da nam to bude cilj, povod da radimo što više, da se motivišemo i investiramo u razne oblasti od putne i železničke infrastrukture, zdravstva, prosvete, energetike, poljoprivrede, ekologije… Da dođemo do cilja da 2027. godine imamo prosečnu platu 1.400 evra prosečnu platu, a penzije i minimalnu zaradu po 650 evra” rekao je prvi potpredsednik Vlade i podsetio da je prosečna zarada u Čačku 2012. godine bila oko 310 evra, a da je danas 700 evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading