aljbin kurti
Foto: Printscreen

 

Odluku Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da tzv. Kosovu da zeleno svetlo da postane član ove organizacije, građani u južnoj srpskoj pokrajini primili su sa ogorčenjem. Mnogi građani sa severa sa kojima smo razgovarali, a koji su molili da im ne objavljujemo imena jer se plaše odmazde Aljbina Kurtija, kažu da je lažna država na ovaj način nagrađena za sva zlodela koja su počinjena nad srpskim narodom.

- I pored svega što nam je Kurti uradio, a znamo da nas love kao zečeve, da nas proteruju i da nam kuće spaljuju, oni su dobili nagradu. Hleb i lekove su nam zabranili, decu nam hapse i tuku, ali to nikoga iz te međunarodne zajednice ne zanima. Još ih i nagrađuju - rekao je za Alo! jedan trgovac iz Severne Mitrovice.

Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojem je stajala preporuka da tzv. Kosovo bude primljeno u SE. Ovaj izveštaj podržao je 31 poslanik, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan. Za mnoge iznenađujuće, Prištinu je podržao poslanik iz Rumunije Julijan Bulaj, iako ta država nije priznala nezavisnost tzv. Kosova. Pored dva poslanika iz Srbije, protiv su bili i predstavnici Crne Gore i BiH, dok je grčki poslanik Aleksis Cipras bio uzdržan.

Usvajanje izveštaja ne znači da će lažna država Kosovo postati član SE, pa je Aljbin Kurti rekao da se nada da će i naredne odluke biti pozitivne za Prištinu. A o tome će se odlučivati 18. aprila u plenumu PSSE, a zatim i na sednici Komiteta ministara SE.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope predstavlja sumrak razuma i vrednosti na kojima ta organizacija nominalno počiva. Naveo je da kada jedna međunarodna organizacija koja se, između ostalog, stara o vladavini prava napravi korak ka tome da u svoje redove uključi nešto što je kao provizorijum nastalo na nepravu i uz kršenje principa na kojima decenijama počivaju međunarodni odnosi, to se ne može nazvati nikako drugačije nego apsurdom. 

- Srbija neće prestati da se otvoreno, politički i proceduralno protivi pokušaju da nešto što nije država, a pritom je i teritorija na kojoj se svakodnevno dešavaju najdrastičnija kršenja ljudskih prava bude primljeno u Savet Evrope. Ne rukovodimo se u ovoj situaciji isključivo sopstvenim državnim i nacionalnim interesima, iako bi naši partneri unutar Saveta Evrope morali i za to da imaju sluha, već se borimo i za poštovanje demokratskih vrednosti, pristojnosti i zdravog razuma u međunarodnim odnosima na našem kontinentu - naglasio je Petković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je odluka Komiteta za politička pitanja i demokratiju suprotna svim principima na kojima počiva Savet Evrope. Ona, dodao je Dačić, predstavlja direktno kršenje nacionalnih i državnih interesa, kao i kršenje teritorijalnog integriteta Srbije.

- Vi ne možete da rešite pitanje statusa Kosova na jedan način, a da onda rešavate pitanje Ukrajine na drugi način. Ova odluka predstavlja direktno kršenje naših nacionalnih i državnih interesa, kršenje našeg teritorijalnog integriteta. Eto, to je ta politička realnost u kojoj živimo. Za takve teme treba dve trećine ili polovina glasova, računaju se oni koji glasaju, ne računaju se oni koji nisu glasali ili su uzdržani - rekao je Dačić, i dodao da se postavlja pitanje zašto je baš sada doneta ovakva odluka, kada Priština zabranjuje dinar i uzrokuje humanitarnu katastrofu.

- Da li je to nagrada, a zaslužili su kaznu? - pita Dačić.

 

 

Amerikanac svedočio kako su Tači i ekipa ubijali srpske civile

Bivši šef američke posmatračke misije u Prištini Šon Berns rekao je tokom svedočenja u Hagu u procesu koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, da je krajem devedesetih godina OVK otimala i ubijala srpske civile.

On je kazao da je 1998. i 1999. godine nekoliko puta video srpske civilne zarobljenike i da mu je general Sreten Lukić, šef štaba MUP Srbije na KiM, više puta predočavao da OVK otima i ubija srpske civile.

Dok ga je ispitivao sudija Kristof Barte, svedok je potvrdio da je njegova misija istraživala takve slučajeve i pokušavala da kod OVK isposluje oslobađanje otetih građana.

Prema njegovim rečima, pripadnici OVK su tvrdili da su zarobljeni Srbi bili naoružani ili da su učestvovali u sukobima.

Na pitanje sudije da li je OVK neke od otetih Srba i ubila, Berns je odgovorio potvrdno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Rada

29.03.2024 09:38

Fašizam i nacizam. Znaju Srbi šta ih čeka. Istorija se ponavlja.