Džefri Saks
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Obraćajući se onlajn iz Amerike kao specijalni gost na Kopaonik biznis forumu, Saks je rekao da bi Srbija mogla da ima velike koristi ako bi došlo do dogovora i obustave rata u Ukrajini.

"Za zemlju kao što je Srbija, ovo bi bilo najbolje moguće rešenje, jer je Srbija opet uhvaćena između Istoka i Zapada, zbog svog geografskog položaja, ali i kulturološki i po pitanju spoljne politike. U sredini je svega ovoga što se dešava", rekao je Saks.

Džefri Saks

JADRANKA ILIĆ (STF)

 

 

On je naveo da je prekid normalnih odnosa između Rusije i EU jako pogodio Srbiju koja bi mogla da bude most između istoka i zapada.

"Svakako da bi Srbija u tom slučaju vezivala Rusiju i Evropu i bila povezana sa obe strane. Finansijski, logistički i industrijski Srbija bi bila neka vrsta mosta u obnovljenim ekonomskim odnosima između Istoka i Zapada", naveo je Saks.

Kaže i da bi Srbija mogla da ima veliku korist ukoliko bi Amerika napustila antikinesku politiku.

"Činjenica da Evropa mora da prati SAD i da je duboko oštetila svoje veze sa Kinom druga je velika greška Evrope. Srbija bi opet bila u odličnom položaju, imala bi koristi od normalizacije odnosa, i pomogla bi u smanjivanju geopolitičkih tenzija između Evrope i Rusije, kao i Evrope i Kine'', rekao je Saks.

Džefri Saks

JADRANKA ILIĆ (STF)

 

 

Naveo je da je Amerika sve pogrešno shvatila, od Avganistana, Iraka, Sirije, Libije i Ukrajine i da se tzv. neokonzervativni rat pokazao kao potpuni neuspeh.

Dodao je da su ti ratovi koštali SAD sedam triliona dolara duga i da opet nisu ništa doneli Americi.

Na pitanje kako vidi u svemu tome položaj Nemačke koja je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, Saks kaže da je rat u Ukrajini pogodio industrijski sektor u Nemačkoj više nego u drugim zemljama.

"Mnoge evorpske ekonomije su živele od ruskog jeftinog gasa, ali političko i ekonomsko približavanje Nemačke i Rusije nije ono što im je odgovaralo. Trebalo je da dođe do tranzicije nemačke industrije, u čijem je centru automobilska industrija, što je važno za sve zemlje centralne Evrope", naveo je on.

Kaže da je Nemačka trebalo da predvodi tranziciju automobilske industrije ka električnim vozilima i pametnoj elektronici na točkovima, ali da je to sprečeno sa ratom u Ukrajini.

"Industrija u Nemačkoj prolazi kroz veoma teško vreme i zaista je situacija teška, dok je Kina postala lider u svetu u proizvodnji električnih vozila. Nemačka bi mogla da bude dostojan konkurent Kini, ali to zahteva sasvim drugu situaciju - da je ne ometa neki rat. Došlo je do prekida trgovinskih odnosa i između Kine i Nemačke", rekao je Saks.

On smatra da bi kapacitete industrije trebalo koristiti za proizvodnju električnih vozila, a ne municije i oružja.

"Nemci treba da kažu vladi da se prekine sa ovim smešnim ratom, a Šolc bi trebalo da kaže SAD da ovaj rat mora da prestane i da Evropi treba mir sa Rusijom, a ne prekid svih ekonomskih veza", naglasio je Saks.

On, takođe, smatra da bi Zapadni Balkan i EU trebalo da se ujedine u infastrukturalnom smislu kod gradnje zajedničkih prenosnih mreža, zatim kod korišćenja vodonika i Zelene agende.

"Evropska komisija troši umesto toga novac na finansiranje rata, a Borelj i Ursula govore isključivo o ratu", rekao je Saks.

On je izrazio očekivanje da će SAD uvideti ovu katastrofu koja je proistekla iz pristupa koji primenjuju u prethodniih 30 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading