BOGAT KULTURNI PROGRAM ZA DAN DRŽAVNOSTI Premijerka i ministri danas na izložbama povodom Sretenja
Foto: Tanjug/Alo/Tanjug/Milos Milivojevic

U Državnom arhivu Srbije danas (10.00), u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, biće otvorena izložba "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije". 

 

Izložba Muzeja grada Beograda u Subotici preko panoa sa fotografskim materijalom ilustruju posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća u manastirima Studenica, Žiča, Mileševi, Sopoćanima i drugima.

 

Izložba "Nadežda Petrović - Boje života" u Muzeju savremene umetnosti Beograda, koju će (10.30) otvoriti ministarka kulture Maja Gojković, predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus slikarstva Petrović.

Na izložbi dominiraju svi žanrovi Petrović, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, a većina delima je iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, ali i iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.

 

 

U Narodnom muzeju Leskovac (11.00) otvaranju izložbe "Odlikovanja i ordenje" prisustvovaće ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

 

 

Uz predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova u Gradskoj kuči Subotice je (11.30) biće otvorena izložba "Vladarske zadužbine Nemanjića".

 

 

Izložba Muzeja grada Beograda u Subotici preko panoa sa fotografskim materijalom ilustruju posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća u manastirima Studenica, Žiča, Mileševi, Sopoćanima i drugima.

Istorijski arhiv Užice najavio je (13.00) otvaranje izložbe “Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913.godine", u prisustvu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović.

Kako je navedeno, fotografija kao umentička kategorija "ima nemerljivu vrednost i kao istorijski izvor, odnosno neposredno svedočanstvo o prohujalim vremenima, ljudima i događajima".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinvoić biće u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu (13.30) na otvaranju izložbe “Sava Šumanović - Kod kuće za praznik".

U Narodnom muzeju Zaječar biće (14.00), u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, otvorena izložba "Kako pamtimo vladare", koja donosi predstave dinastije Obrenović iz kabineta grafike NMS-a.

U Aranđelovcu će (14.30) ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović biti na izložbi Etnografskog muzeja o ličnim stvarima slikarke Nadežde Petrović.

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju (15.00), u prisustvu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, biće otvorena izložba predmeta, fotografija i dokumenata "Ratnici Gvozdenog puka".

Izložba autora i kustosa Darka Žarića pokazuje ratni put Gvozdenog puka Srpske vojske tokom oslobodilačkih ratova 1912-1918, kao i biografije narednica Milunke Savić i Flore Sends, pukovnika Milivoja Stojanovića i drugih boraca.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading