Branislav Lečić
Foto: Printscreen/Printscreen

Lečić je komentarisao pokušaje opozicije oko Dragana Đilasa da ponove bunt devedesetih.

- Ta česma jeste simbol demokratskog bunta, ali u medjuvremenu dosta toga se desilo. Narastao je srpski patriotizam, ta činjenica ima svoje povode i motive koji su veliki pritisak koji se vrši sa Zapada i jedno veliko licemerje koje je u narodu rodilo bunt i prema Zapadu i prema Evropskoj uniji i razvilo patriotske osećaje o suverenitetu sopstvene države i pravu da nacionalna priča ovde opstane. 

Komentarišući ratove devedesetih i progon Srba Lečić kaže da tadašnja priča da smo jedinstveno srpsko nacionalno biće nije bila adekvatno primljena u Beogradu.

- Beograd kao da i dalje smatra da je glavni grad Jugoslavije, a ne Srbije. Ne shvatamo da moramo pre svega imati osećaj za sopstveni narod, i ako taj osećaj postoji prirodno je politički faktori imaju osećaja za to i da prepoznaju kako treba da se ponašaju. 

- Uzimajući u obriz činjenicu da je u komunizmu bila ideja da Srbija treba da bude slaba, da bi Jugoslavija bila jaka, srpski nacionalni osećaj je bio progonjen i na neki način prokažen da bi svako ko bi i pomenuo bilo šta od srpskog nacionalnog interesa smatrao se nazadnim, čak i subverzivnim. Zato je danas teško da oni koji su rasli u komunizmu shvate da je nacionalna priča prilično važna i jaka. To je prosto borba za svoju državu, jer bez države nema ni rešavanja problema. 

- Danas svetskom politikom dominira geostrateški pristup, a ne demokratski. Nažalost, demokratija se ogolila od strane Zapada da ona ustvari predstavlja jednu vrstu paravana i akcija koja pokorava male države i na taj način preskače njihove interese. Radi se o sredstvu Zapada kojim se pokoravaju mali. Jako je važno da se otreznimo i shvatimo da su geostrateška pozicioniranja Srbije važnija od društvenih problema. 

Branislav Lečić

Printscreen

 

Dotakao se i politike srpskog premijera Zorana Đinđića.

- Zoran Đinđić je mislio da ćemo priključenjem Evropi i zapadnom načinu ponašanja ćemo doživeti samopoštovanje i na neki način uspostaviti pravdu i dobre odnose sa komšijama, ali i sa albancima na Kosovu. Ispostavilo se da to nije tako, čak i onda je hteo da reši neke probleme doživeo je napade sa Zapada vrlo suptilne, što mislim da je na kraju dovelo i do njegove smrti. 

Lečić se dotakao i patriotizma među demokratama. 

- Demokrate su bile uvek patriote, nisu prozapadne na način da sprovode prozapadnu politiku. U Prvom svetskom ratu, Demokratska stranka je masovno učestvovala, svi su bili patriote. Mnogo patriota ima i u opoziciji, samo je stvar u tome kako ih ovi koji ih vode usmeravaju.

Za odsustvo patriotizma Lečić navodi komunizam kao glavni uzrok.

- Ta vrsta prezira prema nacionalnom mora da prestane, ovde za sve ljude u Srbiji mora  da postoji kraj takvom ponašanju. Komunizam je ovde jako dugo trajao i stvorio je animozitet prema nacionalnom osećanju pogotovu srpskom, srpski narod im je uvek bio problem i stvorio se svet i smatra da je najbolji kada se ne seća sebe. Treba da se vratimo svojim korenima i zavolimo sopstvenu istoriju i narod. Moramo imati veliku unutrašnju patriotsku snagu, ne možemo bez toga rešavati probleme u društvu. 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ana

03.01.2024 10:05

Ovaj ima obraza da drzi lekcije o patriotizmu, covek optuzen od vise zena za tako gnusne radnje....Srbijo, ako su ovo patriote, ne zelim sa tobom nista da imam.