Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Printscreen

Vučić u svom govoru nije štedeo ni najjače svetske sile. Poimence je nabrojao one sile koje su gazile povelje UN bombardovanjem Srbije, i postavio im otvoreno pitanje zbog čega i dan danas imaju dvostruke standarde kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet zemalja.

Predsednik Srbije je javno govorio o vodećim zapadnim silama kojima su danas puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok kada je u pitanju Srbije ništa od toga za njih ne važi.

Očekivano, većini zapadnih predstavnika u UN se javno isticanje njihovih prljavih poslova nije svidelo. S druge strane, zemlje koje su i same iskusile surovu čizmu Zapada, s oduševljenjem su dočekale Vučićev govor.

Aleksandar Vučić

Printscreen

 

 

- Oni sad između sebe razgovaraju kako sam zaostao u prošlosti, jer ovo valjda nije smelo da se izgovori. Meni se javljaju iz malih zemalja jer su srećni što neko može da kaže ono što i oni misle. Bio jedan, pa je on izgovorio u ime svih - rekao je on.

Kaže da mu niko neće ni reći da je bio oštar i da će o tome da ćute.

Vučić je rekao i da Zapad ipak neće uvažiti principe međunarodnog prava, koje je u svom govoru spomenuo skoro 20 puta.

- Nisam dete da takve stvari očekujem, to je u bajkama, nema ništa od tog posla. Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane u istoriji, da to bude na ponos našeg naroda da je jedan od retkih koji može da kaže istinu. To neće doprineti ničemu, ali osnažiće našu poziciju, jer znaju da znamo i da ne pokušavaju da misleći da ne razumemo dobiju nešto što nije moguće. A dal se to sviđa onima što se pozivaju na principe kad im odgovara to se neće promeniti - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić

AP Jason Decrow

 

 

- Rekao sam šta stvarno mislimo i radimo, i mogu da nam kažu da im se to ne sviđa, ko st evi neka mala zemlja ili kao što je Eskobar je rekao da Srbija ima svoju politiku. Pretpostavljam da je želeo da nas kritikuje, ali je u stvari izneo najveću pohvalu našoj zemlji. Ja nisam neko ko će da prepiše nečiju politiku i da se hvali time. Srbija i njen narod imaju svoju Vladu koja vodi svoju politiku. Ako očekujete da će to da pomera kule i gradove, neće - kaže predsednik.

Vučić je rekao da se male države sada bore za svoj glas i da se miris slobode oseća svuda i da se on širi svetom te da neće moći da se zaustavi.

Aleksandar Vučić

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

 

 

- Taj bauk slobode i nezavisnosti se širi svetom i neće biti lako da se zaustavi - kaže Vučić.

O govoru u UN

O tome kako je njegov govor upućen svetskoj javnosti, predsednik je izjavio:

- Zato sam govorio na stranom jeziku, trudeći se da neko lako to pročita da ne mora da prevodi. Žao mi je ljudi u Srbiji kažu mi da je RTS prilično loše uradio, izvinjavam se ljudima, nije moja krivica, to treba oni da znaju. Ne mislim da je bilo kakva namera bila u pitanju, samo javašluk i uobičajena nepripremljenost. Ne verujem u teorije zavere.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading